Türkiye yarı başkanlık sistemine gidiyor

  • GİRİŞ07.07.2014 09:44
  • GÜNCELLEME07.07.2014 09:44

Esenboğa’dan havalanan uçak Erzurum’a indiğinde bizi serin bir hava karşıladı. Anadolu’da yaz sıcakları yaşanırken Palandöken’in gölgesindeki şehre bahar henüz geliyor. Evliya Çelebi ‘On bir ay yirmi dokuz gün kaldım, yazın geldiğini görmedim’ diyerek çetin kışa vurgu yapmasına rağmen dün çok sıcak bir hava vardı. Kavurucu güneşe ve oruca rağmen tarihi İstasyon meydanı doluydu.

Erzurum Türk siyasal hayatının sembol şehirlerinden biri. Bir anlamda Anadolu mayasını oluşturan ve ona karakter veren geleneği taşıyor. Dindar ve milliyetçi kimliğiyle bilinen şehir aynı zamanda Erdoğan’ın sert ifadelerle yüklendiği Gülen’in de memleketi.

Samsun’dan sonra Erzurum’un seçilmesinin tarihi anlamı var. Atatürk, Kuvayı Milliye hareketini bu güzergah üzerinden örgütleyip ulusal bağımsızlık mücadelesini verirken Erdoğan’da benzer bir metafor kullanıyor.

Erzurum’da görüştüğümüz Başbakan’ın kendinden emin bir tavrı vardı. Kampanya maratonunda, halkla konuşarak yeni dönemi dizayn edeceği anlaşılıyor. Erzurum’un milliyetçi asabiyesiyle Kürt sorunu ve çözüm sürecine, F.Gülen’in memleketi olması hasebiyle ise paralel yapıyla mücadeleye destek verdiği görüldü.

Kurmay heyetten görüştüğüm bir isim ise ‘Başbakanın sonuca göre farklı bir senaryoyuyu devreye sokacağını’ belirtti. Erdoğan’ın Samsun ve Erzurum konuşmaları sistemin yarı başkanlık sistemine geçişin işaretlerini verdi. Miting alanında gözler Erdoğan’da olsa da akıllar partinin başına kim geleceğinde.

Yeni Türkiye, yeni Cumhurbaşkanı

 Doç. Dr. Ertan Aydın’ın dün Açıkgörüş’te söyledikleri yeni dönemim kodlarını göstermesi bakımından oldukça önemli. Aydın, baş danışmanlığının ötesinde iyi bir siyaset bilim hocası ve partinin strateji ekibinin değişmez üyelerinden. Aydın şunları söylüyor

‘Erdoğan’ın iki yüzlü ve riyakar olmayan üslubu, cumhurbaşkanı olduğunda tüm kesimlerin hayranlığını kazanacağım motivasyonuyla hükümeti zora sokacak söylemlerden uzak tutacaktır. Bir yandan yeni Türkiye’nin oluşumu için kritik rol üstlenirken diğer yandan yürütmenin önünü açacak ve icraatları frenleyici rol üstlenmeyecektir.’

AK Partiyi yakından takip etmeye çalışan bir akademisyen olarak Tayyip Erdoğan’ın, sadece cumhurbaşkanlığı mitingleri yapmadığını görüyorum. Aynı zamanda yeni dönemi dizayn ederken, halkı yarı başkanlık sistemine hazırlıyor.

Yazının tamamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat