AK Parti'nin İstanbul adayları kimler

  • GİRİŞ25.11.2008 10:30
  • GÜNCELLEME25.11.2008 10:30
İstanbul’un CHP cephesini ayrıntılı biçimde yazdıktan sonra sıra AK Parti cephesine geldi.
İktidar partisi bu seçimlere oldukça rahat giriyor. 29 Mart 2009 seçimlerinde AK Parti’nin en büyük rakibi bazı istisnalar hariç yine kendisi olacak. AK Parti aday tespitinde büyük hatalar yapmazsa mevcut belediyelerin yarısından fazlasını alacak.
Bu ifadeyi yazı dizimizin ilk haftasından bu yana ısrarla kullanıyoruz. Bazı okuyucularımız yorumlarında bu ifadeye kızsalar da durum böyle. Bu iddialı analizimizi seçim istatistiklerine, yapılan kamuoyu araştırmalarına, partilerin seçim hazırlıklarına ve halka verdikleri mesajlara bakarak yapıyoruz. Bir müddet sonra sonuçlar açıklandığında gerçekler ortaya çıkacak ve değerlendirmelerimizin tutarlılığı da bir anlamda test edilmiş olacak.
İstanbul AK Parti’nin en rahat olduğu illerden biri. İstanbul’da yapılan kamuoyu araştırmalarında hem partinin hem de Topbaş’ın oyu oldukça yüksek görünüyor. AK Parti 2004 yerel seçimlerinde % 45.3 oranında bir oy alırken en yakın rakibi konumunda olan CHP ise % 28.9 almıştı. AK Parti 2004’te 32 ilçenin 26'sında belediye başkanlığını kazandı. CHP ise sadece 5 ilçede belediye başkanlığını alabildi. 29 Mart 2009 seçimlerinde mevcut 32 ilçenin yanına 8 yeni ilçe daha geldi bu arada Eminönü ve Fatih ilçeleri birleştirildi.
AK Parti’nin Adaylık kriterleri!
AK Parti İstanbul’da aday tespitinde ciddi bir hata yapmazsa 39 ilçenin 34'ünde açık ara önde ve favori. Partinin İstanbul seçimlerine büyük önem verdiği ve farklı araştırma şirketlerine sürekli kamuoyu yoklamaları yaptırıyor. Bu araştırmalarda partinin ve başkanın oy durumları yanında belediyenin başarı düzeyi, rakiplerin durumu da ayrıntılı biçimde ölçülüyor. AK Parti hem genel hem yerel siyaseti sıkı tutmak için düzenli olarak anketler yaptırıyor ve halkın nabzını kaybetmemeye çalışıyor. 
Başbakan ve parti yöneticileri daha önceki beyanatlarında başarısız belediye başkanlarıyla bir dönem daha çalışmayacaklarını açıklamışlardı. AK Parti’nin adaylık tespitinde temel kriterlerin başında “başarı” geliyor. Başarı yanında siyaset akademisi sertifikası sahibi olmak da partinin yerel düzeyde aradığı kriterler arasında yer alıyor. Adayların partinin vizyonuna ve misyonuna sahip, onu daha ileri taşıyacak kişiliğe sahip olmaları başka bir kriter olarak ortaya çıkıyor.
Parti yöneticileri açıklamalarında “...Belediye başkanları için performans değerlendirmeleri yaptıklarını belirtirken görevde olan AK Partili belediye başkanlarının yeniden aday olabilmeleri için performans ölçümlemeleri yaptıklarını, başkanların halkla diyaloglarını araştırdıklarını, belediyenin yolsuzluğa karışıp/karışmadığına baktıklarını” ifade etmişlerdi.  
AK Parti yeni adayların çalışkan, geniş ufuklu, misyon ve vizyon sahibi olmasını isterken mevcut başkanlarında başarılı olmasını istiyor.  
AK Parti Yerel Seçimler için A Takımı Kurdu
AK Parti uzun süre önce yerel seçim çalışmalarını yürütmek üzere bir A Takımı kurdu. Takımın başında Başbakan Erdoğan var. Erdoğan’ın yardımcılığını Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi yapıyor. Tanrıverdi’yle birlikte takımda dört isim daha bulunuyor. Bu isimler Feyzullah Kıyıklık, Ali Küçükaydın, Hamza Yanılmaz ve İdris Güllüce. AK Parti seçimlere daha iyi hazırlanabilmek için Türkiye’yi 12 parçaya bölmüş durumda. 12 bölgenin başında 12 koordinatör görev yapıyor.  Bu heyete yardımcı olmak üzere bir de Danışma Kurulu oluşturulmuş durumda. Yani AK Parti seçimlere son sürat hazırlanıyor.
İstanbul’a AK Parti tarafından iki koordinatör atanmış durumda. Daha önce Beyoğlu Belediye Başkanlığı yapan Nusret Bayraktar 3. Bölge Koordinatörü olarak görev yaparken, iki dönem Kartal Belediye Başkanlığı yapan Mehmet Sekmen de 11. Bölge Koordinatörü olarak görevlendirilmiş durumda.
İstanbul seçimlerini konuştuğumuz Pollmark Araştırma Şirketinin yöneticilerinden siyaset bilimci Dr. Ertan Aydın yaptığı değerlendirmede “İstanbul’da AK Parti’nin açık ara önde olduğunu ve Kasım ayının başında yaptıkları araştırmada AK Parti’nin İstanbul’daki oyunun % 54, CHP’nin oyunun ise % 24 olduğunu” belirtti. Aydın yerel seçimlerle ilgili olarak yaptığı değerlendirmedeyse “AK Parti’nin masanın güçlü tarafı olduğunu ve hiç kimseyi sırtında taşıma zorunluluğu olmadığını” ifade etti.  
İstanbul Büyükşehir Adayı Kim?
AK Parti’nin yaptırdığı araştırmalarda Kadir Topbaş’ın başarı grafiğinin uzun zamandır yukarı hareket içinde olduğu öne sürülürken Topbaş’ın şu an için en avantajlı aday olduğu dile getiriliyor. Topbaş adaylığını gayrı resmi olarak deklare etmiş durumda. İşin ilginci henüz Topbaş’ın karşısına aday olarak çıkan biri yok. Topbaş’ın son iki yıl içindeki başarılı performansı, Erdoğan’a yakınlığı, İstanbul’u yeniden inşa eden görünümü ve geride durmayı seven karakteri göz önüne alındığında oldukça avantajlı konumda olduğu tespit ediliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığının TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın da gönlünde olduğu ve Erdoğan’dan ışık beklediği kulislerde konuşulurken Erdoğan’ın renk vermediği öne sürülüyor.
AK Parti İstanbul için şimdilik ‘Kadir Abiyle yola devam’ dediğini ama siyasette 24 saatin çok uzun olduğunu belirtelim. İstanbul gibi kurtlar sofrasının açıldığı bir şehirde başkanlık yarışının da bir o kadar acımasız ve yıkıcı olacağı tahmin ediliyor.
AK Parti’de adaylar ortaya çıksa da çıkmasa da partide tek seçici konumda olan kişi Tayyip Erdoğan. Sadece İstanbul için değil tüm Türkiye’de Erdoğan ne derse o olacak. Belediyecilikten ve kurtlar sofrasının kurulduğu İstanbul’dan gelen Erdoğan’ın, partisinin çizgisini sürekli yukarı taşımak isteyen iddialı bir kişiliği var.
Gitmek mi zor kalmak mı zor!
İstanbul Büyükşehir için çok sorun görülmezken AK Parti’de asıl rekabet ilçelerde yaşanacak. Yeni kurulan ilçeler için tam bir meydan muharebesi yaşanırken parti kulislerinde ilçe belediyelerinden en az 10'unun değiştirileceği öne sürülüyor. Bir yandan 3 dönemdir belediye başkanı olan isimlerin durumu tartışılırken diğer yandan partinin başarısının gerisinde kalan isimlerin kesin gideceği dile getiriliyor. Fakat ortada netleşmiş bir durum yok ve son sözü Tayyip Bey söyleyecek. 
Seçimlere kısa bir süre kalmasına rağmen AK Parti'de adaylık açısından önemli bir hareketlilik yok. Henüz adaylığını açıklamış isim sayısı çok az. Yeni kurulan ilçeler biraz daha hareketliyken diğer yerlerde henüz “bekle gör” politikası takip ediliyor. Aday adayları için süre daralıyor ve kalan zamanı iyi yönetmeleri gerekiyor. Yapılacak hatanın geri dönüşü yok.
AK Parti’nin asıl mücadeleyi Kadıköy, Bakırköy, Avcılar gibi ilçelerde vermesi bekleniyor. Parti’nin buralar için tanınmış isimlere müracaat ettiği ve değerlendirme sürecinin devam ettiği ileri sürülüyor.
Bir sonraki yazıda AK Parti’nin ilçe adaylarını değerlendireceğiz. 
***
Fikrî Takip Notu: Bir önceki yazımızda Mustafa Sarıgül’ün DSP’le pazarlıklarının devam ettiğini ve büyük ihtimalle bu partiye geçeceğini Haber 7 farkıyla duyurmuştuk. ‘Popüler Sarıgül’ün, mütevazi DSP’de’ ne yapacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Fakat Sarıgül’ün DSP’ye sosyal demokratların genel başkanlığı için giderken eldeki Şişli Belediye Başkanlığından olma ihtimali de bulunuyor. Zeki Sezer-Mustafa Sarıgül denklemine karşı Rahşan Hanım faktörüne dikkat. Sarıgül, Baykal karşısında hata yapmaya devam ediyor. 

Hüseyin Yayman - Haber 7
huseyinyayman@gmail.com

Yorumlar72

  • Murat Yücesoy 17 yıl önce Şikayet Et
    Fatih. Fatih Belediye Başkanlığı için tek isim Mustafa Demir diyorum gerisi boş diyorum.
    Cevapla
  • Nihal Uçar 17 yıl önce Şikayet Et
    2 başkan. İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı'na Sayın Kadir Topbaş'ı, Fatih Belediye Başkanlığı'na Sayın Nevzat Er'i tek geçerim.
    Cevapla
  • tarık çatal 17 yıl önce Şikayet Et
    sancaktepe. Hüseyin hocam yazılarını baştam beri ilgiyle takip ediyoruz.Son yazınızda istanbul için 2 koordinatörden bahsetmişsiniz,veyada ben yanlış anlamış olabilirim bahsettiginiz milletvekillerimizden mehmet sekmen adıyaman,diyarbakır,malatya,mardin,ş.urfa vs.illere,Nusret bayraktar ise sakarya,koceli,bolu batı karadeniz illeribakacak.Bencede güzel bir görev dağılımı yapmışlar,kendi bölgelerine değil çapraz görevlşendirme yapaılmış.İstanbul ise Recep yıldırım koorninatör olmuş
    Cevapla
  • MEHMET AYAZ 17 yıl önce Şikayet Et
    SAYIN BARIŞ BOYACIYA BAŞARILAR DİLERİM. Mütevazi kişiliğiyle, dürüstlüğüyle, alçak gönüllülüğüyle, yardımseverliğiyle, üstün cesaretiyle, geleceğe umut veren projeleriyle ve her şeyden önemli Sevecen ve güler yüzlülüğüyle iş hayatımda 10 yılımın geçtiği (İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü) İstanbul Yarımadası (Eminönü+Fatih) Fatih ilçesine yaraşır Belediye Başkan Adayı Sayın Barış BOYACI'ya başarılar dilerim. Fatih İlçesi halkını ise Başkanın iyisinden anladıkları için onları tebrik ediyorum.
    Cevapla
  • hakan sahin 17 yıl önce Şikayet Et
    Nevzat Başkan çalışıyor.... Ak Parti'deki temayül kararının etkisi Fatih'te görülmeye başlandı bile. Nevzat Başkan teşkilatla sıcak ilişkilerini güçlendiriyor. Nevzat Başkana teşkilatın ilgisi de çok iyi. Temayülden de Nevzat Başkanın adının güçlü çıkacağına inanıyorum...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat