Recep Tayyip Erdoğan'ın son seçimi!

  • GİRİŞ28.09.2009 08:35
  • GÜNCELLEME28.09.2009 08:35

Türkiye açılım tartışmalarıyla yatıp kalkarken siyasetin gizli gündemi AK Parti’nin hafta sonu yapacağı kongre kulisleriyle çalkalanıyor. Başbakan’ın bu haftaki mesaisi kongre olacak. Erdoğan, partide kendisinden sonraki ikinci kişi başta olmak üzere yeni MKYK’yı ve yeni yönetimi oluşturacak. Başbakan kadro tercihiyle Kürt açılımı başta olmak üzere partinin yeni yönünün de işretini verecek.

Alevi açılımıyla başlayıp, Kürt açılımıyla süren, Suriye ile bahar havasında ilerleyen ve Ermeni açılımıyla devam eden sıcak gündem, asıl gündemi unutturmuş durumda. Küresel kriz derinleşerek devam ederken işsizlik rakamları hergeçen gün yükseliyor. Ekonomide rakamlar hala olumsuz ve hükümet çevreleri bu durumdan oldukça kaygılı.

Hükümet dış politikada vites yükseltirken, ekonominin sorunları açılımın gölgesinde kalıyor. Siyasetin gündemi şimdilik açılım tartışmalarıyla meşgulken belli ki meclisin açılmasıyla bambaşka bir gündem olacak. Yani havaların serinlemesiyle Ankara’nın gündemi ısınacak...

Erdoğan, kongrede sadece yeni kurulları seçmekle kalmayacak partiyi 2011 seçimlerine götürecek kadroyu da tayin etmiş olacak. Ona sebep parti çevrelerinde Erdoğan’ın, partinin geleceğini belirleyecek bu kongrede hassas dengeleri gözeteceğini ve Bakanlar kurulundakine benzer bir düzenlemeye gideceği öne sürülüyor. 

2011’İN KADROSU SEÇİLECEK!

Başbakan Erdoğan, partisinin gireceği kritik dönem öncesinde son kontrollerini yapacak ve belli ki sadakat ilkesini esas alan yeni bir vitrin düzenleyecek. Parti kurullarında büyük ihtimalle muhafazakâr ve gücünü sadece Erdoğan’dan alan isimler yer alacak. Kongrede oluşturulacak MKYK, MDK ve MYK partiyi Erdoğan sonrası döneme hazırlayacak.

Bu kongre büyük ihtimalle Erdoğan’ın Genel Başkan olarak katılacağı son olağan kongre olacak. Partinin kuruluşunda alınan karar ve Erdoğan’ın geçenlerde yaptığı açıklamalarda da görüldüğü üzere 2011 seçimleri sonrası Erdoğan parti genel başkanlığını bırakacak ve 2012 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde köşke çıkacak. Erdoğan, genel seçimlerde partisini 1. yaptıktan sonra Cumhurbaşkanlığı seçimlerine girecek ve büyük bir aksilik olmazsa köşke çıkacak. Daha çok zaman var ama Erdoğan kendisinden sonra partiyi kime teslim edeceğinin işaretlerini işte bu kongrede verecek.   

Kongre öncesinde parti içinde herkes gözünü Erdoğan’a çevirmiş durumda. Kulislerde bazı isimlerin destek arayışları hız kazansa da görev bekleyenler bir şekilde Erdoğan’a ulaşmak ve projelerini anlatmak istiyor. Parti’nin kuruluşundaki üçlü yapı yerini şimdi Erdoğan’ın tek seçiciliğine bırakmış durumda. Belediye başkanlığı seçiminde, il kongrelerinde ve en son kabine değişikliğinde olduğu gibi nihai kararı Erdoğan verecek. Kongreyle Erdoğan’ın liderliği iyice pekişmiş olacak.  

Geçenlerde bir dostum anlattı. Partinin çok önemli isimlerinden birinin yanına yetenekli bir genç gelmiş ve uygun görülürse bu kongrede hizmete talip olduğunu belirtmiş. Partinin güçlü isimlerinden biri olan bu zat o kişiye şu cevabı vermiş. ‘Kongre listelerini bizzat Genel Başkan yapacak ona sebep benim sana fazla bir yardımım olamaz. Sen ne yap, ne et genel başkana ulaş ve talebini kendisine ilet’ demiş. Beğenilse de beğenilmese de partideki işleyiş böyle. Parti içinde beklenti içine girmiş farklı gruplar var. Bir taraftan görev bekleyenler, diğer yandan gizli kulisçiler, başka bir taraftan artık kendisinin değerlendirilmesini bekleyenler...Geçmişin vefasının tesirinde olan ancak geleceği de inşa etmek durumunda bulunan Erdoğan’ın işi oldukça zor.    

YENİ BİR VİTRİN KURULACAK...

Kongre bir anlamda Erdoğan’ın kendisiyle imtihanı olacak. Erdoğan ya partinin kurumsallaşmasına önem verecek veya kişileri öne çıkararak kurumsallaşmayı arka plana itecek. Güçlü liderliğiyle parti içinde alternatif bir güç merkezi oluşmasına izin vermeyen Erdoğan, bu tavrıyla parti içi mücadeleyi kendinden sonraya tehir ediyor. Erdoğan bilerek ya da bilmeyerek ‘Post Erdoğan’ döneminde yönetilmesi zor bir parti bırakacak.

Parti kulislerinde en çok konuşulan konuların başında partinin 2 numarasının kim olacağı geliyor. Mir Dengir Fırat’ın ayrılmasıyla boşalan 2 numaraya Abdülkadir Aksu oturmuştu. Bu kongrede Aksu’nun genel başkan yardımcılığının devam etmekle birlikte görev yerinin değişeceği konuşuluyor. Ankara kulislerini yakından takip edenlerin bildiği gibi hangi isim nereye yakıştırılırsa yakıştırılsın Erdoğan’ın sürpriz yapmayı seven mizacı bütün denklemi son anda değiştirebilir.

Tayyip Erdoğan artık bir gelenek haline gelen karar alma biçimine göre kamuoyunda ismi konuşulanların yerine değişik isimleri tercih etse de hafta sonuna fazla bir sürede kalmadı. Ankara kulislerinde Mir Dengir Fırat’ın Kürt açılımına paralel yeniden partide görev alacağı ileri sürülse de Fırat’ın MKYK’ya girmekle birlikte MYK’da görev almayacağı öne sürülüyor.

Erdoğan güvendiği çekirdek kadroyu partinin karar alma süreçlerine de taşıyacak.

SÜRPRİZ DEĞİŞİKLİKLER OLABİLİR!

Hüseyin Çelik’in adı birçok görev için geçerken Erdoğan’ın nasıl bir karar vereceği doğrusu merak uyandırıyor. Kürt açılımıyla birlikte ismi yeniden gündeme gelen Ömer Çelik’in partide aktif görev alıp almayacağı ilgiyle takip edilirken bu işleri iyi bilen dostumun değerlendirmesine göre Ömer Çelik parti yönetiminde görev almayacak. Parti kulislerinde bir önceki dönem İstanbul il başkanlığı yapan ve ismi uzun süre bakanlık içinde geçen Mehmet Müezzinoğlu’nun adı Teşkilat Başkanlığı için geçerken, parti kurucularından Haluk İpek’in dinlendirileceği belirtiliyor.  

Parti içinden alınan bilgilerde MKYK’nın kabine değişikliğinde olduğu gibi büyük ölçüde değişeceği ve yeni isimlerin, yeni yüzlerin listeye gireceği konuşuluyor. Parti kulislerinde MKYK Listesi için ismi geçenlerin bazıları şunlar: Bülent Arınç, Ömer Dinçer, Nihat Ergün, Cemil Çiçek, Feyzullah Kıyıklık, Hüseyin Çelik, Özlem Türköne, İhsan Arslan, Köksal Toptan, Ömer Çelik, Hilmi Güler, Ahmet İnal, Mehmet Müezzinoğlu, Agah Kafkas, Mehmet Ceylan, Suat Kılıç, Sadık Yakut, Ali Osman Sali. Bu işleri iyi bilen dostumun değerlendirmesine göre Köksal Toptan’ın parti yönetiminde bir göreve getirilmesi sürpriz olmayacak.

Partinin kuruluşundan bu yana Genel Sekreterlik görevini yürüten ve kuruculardan olan İdris Naim Şahin’in artık yorulduğu bu görevden ayrılacağı ileri sürülse de son kararı Erdoğan’ın vereceğini belirtelim.

Tedbiri elden bırakmayan ve il kongrelerinde radikal değişikliklere gitmeyen Erdoğan’ın kafasındaki yönetim listesi hafta sonuna doğru somutlaşacak. 11 Başkanlık için son durum şöyle:

1.      Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı:  Partinin 2 numarası olan bu makamı partinin en tecrübeli isimlerinden biri olan Abdülkadir Aksu yürütüyor. Parti çevrelerinde Aksu’nun yönetimde kalacağı ancak görev yerinin değişeceği öne sürülüyor.

2.      Teşkilat Başkanlığı: Parti içinden alınan bilgilerde daha önce Hayati Yazıcı’nın bu görevde yardımcılığını yapan ve daha sonra onun yerine bu koltuğa oturan Haluk İpek’in dinlendirileceği ve yeni bir ismin konuşulduğu öne sürülüyor. İpek’le ilgili nihai kararı teşkilattan gelen Erdoğan verecek.

3.      Seçim İşleri Başkanlığı: Kulislerde partinin kuruluşundan bu yana bu görevi yürüten Necati Çetinkaya’nın artık yorulduğu ve yerine yeni bir simin getirileceği belirtiliyor.  

4.      Tanıtım ve Medya Başkanlığı: Halen bu görevi Prof. Dr. Edibe Sözen yürütüyor. Erdoğan nezdinde yüksek kredisi olan Edibe Hocanın durumu belirsizliğini koruyor.   

5.      Sosyal İşler Başkanlığı: Kulislere göre Profesör Nükhet Hotar’ın yürüttüğü bu görevde değişiklik olması sürpriz olmayacak. Nükhet Hoca’nın ismi etrafında yapılan spekülasyonlar onu bu görevden alabilir.

6.      Yerel Yönetimler Başkanlığı:  Halen bu görevi Hüseyin Tanrıverdi yürütüyor. Manisa belediyesinin kaybedilmesi Tanrıverdi için eksi oluştursa da kalabilir de gidebilirde...

7.      Halkla İlişkiler Başkanlığı: Kulislere en az bilgi sızan başkanlıklardan biri Halkla İlişkiler Başkanlığı. Bu birimin başkanlığını halen Şükrü Ayalan yürütüyor.

8.      AR-GE Başkanlığı: AR-GE Başkanlığını sessiz ve derinden bir çalışmayla Reha Denemeç yürütüyor. AR-GE Başkanlığı Türkiye’de ses getiren Siyaset Akademisi programıyla öne çıkarken Erdoğan’ın bunu dikkate alıp almayacağını son liste gösterecek.

9.      Ekonomi İşleri Başkanlığı: Partinin kurucularından ve güçlü isimlerinden biri olan Bülent Gedikli’nin durumu belirsizliğini koruyor. Son kararı Erdoğan verecek.

10.  Mali ve İdari İşler Başkanlığı: Bülent Gedikli’nin yerine bir süre önce bu göreve getirilen Ahmet Edip Uğur pozisyonu en tartışmasız yerlerden biri. Büyük ihtimalle yerinde kalacak.

11.  Dış İlişkiler Başkanlığı: Şaban Dişli’nin görevden alınmasıyla birlikte halen bu başkanlık boş bulunuyor. Bu birimin başkanlığına büyük ihtimalle kadın bir üye gelecek.

Hüseyin YAYMAN - Haber 7
huseyinyayman@gmail.com

Yorumlar35

  • ALİ CAN 14 yıl önce Şikayet Et
    PARTİ YÖNETİMİ ÖZGÜRLÜKÇÜ VE DEĞİŞİME AÇIK OLMALI. Partide statükoculara taviz verilmemeli hatta yer verilmemeli. Ülkeyi özgürleştirecek, zenginleştirecek kararlı, dirayetli bir yönetim kadrosu kurulmaya çalışılmalı. Kişilere mahkum bir siyaset değil ilkesel bir siyaset benimsenmeli. Kim ilkelere, temel değerlere daha çok bağlıysa ve güçlü, etkili bir pratik ortaya koyuyorsa öne çıkmalı. Şahsi çıkarları peşinde koşan, dar düşünen, zayıf bir pratik ortaya koyanlar pasifize edilmeli ya da tasfiye yoluna gidilmeli.
    Cevapla
  • şükrü ertaç 14 yıl önce Şikayet Et
    Allah Sevgili Başbakanımızı bu ülkenin başından eksik etmesin,. Aşağıda yorum yapan bazı yorumcular alışmışlar herşeyin yok olduğu yasak olduğu yıllara benzin yok yağ yok enflasyon yüksek sağlık desen berbat ilaç yok yol yok rüşvet çok hayatına alışmış garipler herşeyin bol enflasyon sıfır alt üst geçitler metro avrupai bir hayat haklısın arkadaşım ben senin yerinde olsam köyüne geri dönerdim alışamassın sen böyle bolluğa ama çalışmadan devlet bana baksın diyorsan o zor işte başka kapıya örneğin chp veya mhp,ye gör hanyayı konyayı..
    Cevapla
  • necdet kızılırmak 14 yıl önce Şikayet Et
    Küresel kriz derinleşerek devam ederken. Benim hiç aklımdan çıkmıyor ki, ne kadar gündem değiştirseler de işçi emeklilerine verilen(sadaka bile olmayan) zam da hep aklımda, gelecek sene olması beklenen seçimde de unutmayacağım.
    Cevapla
  • mehmet öztürk 14 yıl önce Şikayet Et
    YAZIK OLUR..... Yıllarca bu milleti sömüren geçmiş dönemlerin siyasetçilerin,liderlerin vs.lerin giyemediği ATEŞTEN GÖMLEĞİ giydiniz.Bir devrim yaptınız.Seninle gurur duyuyoruz.T.C. Devletinin bakisi oldunuz.Size güveniyor seninle devam diyoruz.Saygılarımızla
    Cevapla
  • İsmail AVŞAR 14 yıl önce Şikayet Et
    mübala yapmayın. Bu Memleket Sahipsiz Değil.Bu Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Ulu Önderimiz MUSTAFA KEMAL\\\\\\\'in Çizgisinde Ve Fikirleri Doğrultusunda Giedecektir.Gitmek Zorundadır.Bazılarının Düşündüğü Gibi Değil.Onlar Avuçlarını Yalayacaktır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat