Güneydoğu'da tansiyon çok yüksek

  • GİRİŞ18.06.2010 09:50
  • GÜNCELLEME18.06.2010 09:50

OPERASYON MU, TASFİYE Mİ?

‘Yakınımız uzak, Uzağımız yakındır...’ İsmail Fakirullah

Sabahın erken saatinde Esenboğa Havaalanından Batman uçağına binerken garip bir heyecan içindeydim. Henüz iki ay önce Nevruz’u izlemek için bölgeye gittiğimizde Ankara’da kış, bölge de bahar vardı. Şimdi Ankara bu yıl uzun süren baharı bölge ise çöl sıcaklarının çoktan geldiği yazı yaşıyor. Uçağın kalkış saatini beklerken Ankara ile bölgenin iklimleri ve hava durumunda yaşanan farklılık hergeçen gün psikolojisine ve genel havasına da yansıdığını düşündüm.

Batman Havaalanı askeri bir havaalanı. Anadolu Jet’in uçakları bu askeri havaalanına iniyor. Sivil giyinmiş askeri görevliler sizi karşılayıp otobüslerle çıkış terminaline taşıyorlar. Batman kabına sığmayan bir şehir görünümünde. Şehirdeki elektrik ve dinamizm çıplak gözle dahi hissediliyor. Yakın zaman önce Siirt’in ilçesi olan Batman, bugün neredeyse üç Siirt büyüklüğüne erişmiş durumda.

Bu defa bölgeyi tersten dolaşmaya karar verdik. Önce Siirt’e uğrayacağız, daha sonra Şırnak, Cizre, Batman, Diyarbakır üzerinden kısa bir bölge turu yapacağız. Uçağa bindiğimizdeki Türkiye gündemi ile uçaktan indiğimizdeki gündem farklıydı. Bölgedeki ilk izlenimlerimiz son KCK operasyonu tam bir hayal kırıklığına yol açtığı yönünde. Kürtlerin önemli bir kısmı bu operasyonları PKK’nın ve BDP’nin ‘tasfiyesi’ olarak görüyor. Muhtemelen önümüzdeki günlerde bölgede tansiyon iyice yükselecek ve çok daha büyük eylemler olacak.

Siirt’te hemen her üst geçitte ve büyük binaların üstünde Mavi Marmara gemisinde şehit olan İbrahim Bilgen’in resimleri asılı. Cenazeye gidenlerin söylediklerine göre cenazeye 15 bine yakın insan katılmış. Siirtliler İsrail’in Filistin’de yaptıklarına tepki gösterirken hükümetin doğru yaptığına inanıyorlar. Siirtliler Başbakan Erdoğan’ın enişteleri olmalarından gurur duyduklarını ifade ederken bu dönem Erdoğan’ın Siirt’le daha az ilgilendiğini ileri sürüyorlar.

TİLLO MU AYDINLAR MI?

Siirt bütün zamanlarda terörün neredeyse olmadığı yerlerden biri olmuş. Bölgedeki demografik yapının heterojenliği ve ‘Tillo’dan yükselen ışıklar’ bu ilimizi şiddetten ve terörden uzak tutmuş. Tillo ziyaretimizin kandil öncesine rastlaması ilginç görüntülerle karşılaşmamıza neden oldu. İnsanlar akın akın kandil öncesi Tillo’daki İsmail Fakirullah ve onun talebesi İsmail Hakkı Hazretlerinin mezarlarını ziyaret ederken, yüzlerinden dua akıyordu.

Tillo diyorum ama buranın resmi adı Aydınlar. Bir nevi kod adı gibi. Asırlardır Tillo olan bir yerin isminin Aydınlar olarak değiştirilmesi Türkiye’nin nerede yanlış yaptığının çarpıcı bir örneği. Türkiye isimleri değiştirerek insanların kimliğini değiştirebileceğini düşünmüş. Geçen bunca zamana rağmen insanlar hala Aydınlar ismine alışamamışlar.

Ulu Camii restorasyonda olduğu için yatsıda çarşı camiine giderken Kandil nedeniyle oturacak yer yoktu. Yanımdaki ‘beyaz Türk’ arkadaşım imamın vaazını dinledikten ve genel manzarayı gördükten sonra ‘Türkiye’nin bölünmeyeceğine birkez daha inandım’ dedi.

Siirt ve Mardin örnekleri birlikte yaşama pratiğinin hayat geçirilmesi bakımından çok önemli şehirler. Türkiye Kürt meselesini çözmek için model ararken aslında kendi toplumsal gerçekliğini inkâr edercesine yanlış uygulamalara imza attı. Mardin’de Sultan Şeyhmus ve Siirt’te Tillo evliyaları bölgenin manevi mimarları olarak toplum için bir istinatgah oluştururken, insanların kutsallarıyla oynamak bölgeye ve ülkeye büyük bedeller ödetti.

Botan çayını uzaktan izlerken coğrafyanın gizemi ve ürkütücülüğü insana ayrı bir heyecan veriyor. Huzur  çay ocağında otururken acil gündemin fabrika, iş olduğu söylense de insanlar kimliklerin yok sayılmasını hakaret olarak görüyorlar. Politik meseleler konuşulurken bölge insanında yaşanan duygusal kopuşun işaretlerini kolayca görebiliyorsunuz. Özellikle PKK’lı gençlerin düne göre çok daha radikal talepleri var.

Türkiye bu meseleyi çözmek istiyorsa daha fazla cesaret ve kararlılık göstermeli aksi takdirde yarın her şey çok geç olabilir.

Hüseyin Yayman - Haber 7
huseyinyayman@gmail.com

Yorumlar49

  • Yucel Bilir 13 yıl önce Şikayet Et
    Kuzeyden Bakmak. Fikri olanlar, ülkeye daha çok batıdan bakmak yerine doğudan bakmayı öneriyor. Acaba kuzeyden bakınca ne görülüyor? Niçin kuzeyden de bakılabileceği akıllara gelmiyor?
    Cevapla
  • mevhibe inal 13 yıl önce Şikayet Et
    ..... 1. Dünya Savaşında, bölgemiz bombalanırken, orada insanlar var sözünü, başbakanları, onlar insan mı , diyerek cevaplamıştı... Anadolunun hangi köylüsü fakir değil. Anadolunun sehirlisinin 50 yıl önce, bayramdan bayrama yeni elbise, ayakkabısı olurdu. Anadolu her irktan insanı bağrına bastı. Din kardeşlerimizle iyi-kötüyü paylaştık. Şimdi birden bire boru hatları, petrol, su yüzünden birbirimizi yedirmeye çalışıyorlar. Ben yanık sesli, ceylan gözlü kardeşlerimi değil işgalcilerden, herkesten kıskanırım..
    Cevapla
  • mevhibe inal 13 yıl önce Şikayet Et
    Kim yükseltiyor acaba?. Osmanlıdan beri, İngilizlerin oryantalizm, böl-yönet, mikro milliyetçilik çalışmaları sonucu bölge devletleri ufalıp duruyor. Bunun için de Muslümanları ustaca birbirine düşürüp, kırdırıyorlar. 11 Mart 1917 İngiliz general Maude, Araplara, Türkler sefaletinizin sebebi, Kralım, halkım ve müttfiklerimiz sizin dogu-batı, kuzey-güney yaşayan Arap ırkdaşlarınızla birleşmesini istiyor, diyordu. Şimdi hala bölmekle, sömürmekle meşguller. Petrolünde, suyunda, toprağında, tohumunda gözleri var.
    Cevapla
  • Osmanlı Ruhu Canlandı 13 yıl önce Şikayet Et
    .... Türk üst yargısı böyle düşmancı ayrımcı tavırlarında devamettiği sürece tansiyonun düşmeyeceği gibi artarak devam eder.Üst yargıdan hesap sorulmalı.
    Cevapla
  • xmenbln 13 yıl önce Şikayet Et
    HAKKI bilir noooolur bizi aydinlat....bildiklerini söyle. taaaa30 lu yillara gitmeye gerek yok .. son 20 seneye bir göz at... bu ülkede sadece KÜRTLER haksizligia ugramadi.... düsüncemden dolayi bana yani hem sunni hem TÜRK olan birine dahi haksizlik yapildi...simdide ILKOKUL caginda KURANi ögretmek ve ögrenmek bile kanunen YASAK hale geldi... TÜRKIYE 15 sene önceki DIL-KÜLTÜR-ÖRF bakimindan cok daha ilerde degilmi? 80 senelik hatalari 1-2 senede hal etmek kolaymi? haaa bunlarida illa KAN DÖKEREK halletmek istiyorsaniz DEVAM edin .... nasil olsa askerlerde KÜRT
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat