Türkiye ve Cezayir: 500 yıllık dost ve Oruç reis

.

  • GİRİŞ28.02.2018 05:33
  • GÜNCELLEME02.03.2018 10:30

İbrahim Erdoğan/ CEZAYİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika turunda ki ilk durağı Cezayir oldu. Cezayir Türkiye'nin Afrika da güçlü tarihi bağlarının olduğu önemli ekonomik ortaklarından biri. 
"Cezayir yükselen bir ülke  Çalkantılı bölgede bir istikrar abidesi "
Bu sözler Cumhurbaşkanı Erdoğana ait. Erdoğan Cezayir'e gitmeden hemen önce ülkenin en önemli yayın organlarından biri olan Eşşuruk gazetesine verdiği röportajda söyledi bu sözleri. 
Bu nedenle Cezayir , 4 ülkeyi kapsayan Batı Afrika gezisinin ana duraklarından biri oldu. 
Cezayir'e 2 milyar dolar ihracatımız var. Yıllık ithalatımız ise 1,5 milyar dolar. Ayrıca bu ülke de binin (1000) üzerinde işadamımızın 2 milyar doları aşan yatırımı var.
Cezayir bir doğalgaz ve petrol ülkesi. 40 milyon nüfuslu bu ülke henüz ekonomik gelişmişliğini tamamlayabilmiş değil . Kıtanın en zengin ülkelerinden biri . Doğalgaz ve petrolün yanısıra, çok zengin demir, çinko ve uranyum yataklarına sahip . 16. Yüzyılın ortalarında Oruç ve Hızır reisler tarafından fethedilen Cezayir, Barbaros Hayrettin Paşa zamanında Beylerbeyliği haline getirildi ve tam 3 asır Osmanlı idaresinde kaldı. Ve halen başkent Cezayir'in merkezinde bulunan Osmanlı mahallesi aynen korunmaktadır. UNESCO dünya mirası listesinde ki bu bölge , her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. 
130 yıl işgalci ve sömürgeci olarak Cezayir'de bulunan Fransa , ülkede çok büyük izler bırakmış. İnsanı dahil ülkede ki her şeyi sömürmüşler. 1960'a kadar bu süreç devam etmiş. 1962'de bağımsızlık ilan eden Cezayir, askeri darbeler, çalkantılı süreçlerin ardından , 90'lı yılların ortalarından sonra duruldu. 
Şimdi ki devlet başkanı Abdülaziz Bouteflika ile siyasi istikrarı yakalayabilmiştir. 
Bir milyondan fazla insanını kaybettikleri milli bağımsızlık yıllarında Türkiye Cezayir'e çok ciddi destek olmuştur. 
Terör ve güvenlik hep ilk madde olmuş Cezayir de. 
Ülkede trafik ışıkları hiç yok gibi . Bombalama olaylarına karşın trafik sürekli akmak zorunda, ve araçların trafikte durması yasaklanmıştı. 
Terör azaldı, istikrar geldi ve bu yasaklar kendiliğinden kalktı. 
Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak ilk kez geldiği Cezayir'de bu nedenle en önemli gündem başlıkları , terörizmle mücadele, siyasi, ekonomik ve ticari işbirliğinin artırılması konuları oldu. 
Hedef , ticaret hacmimizi önce 5 milyar, nihai olarak 10 milyar dolar seviyesine çıkarmak. 
Türkiye- Cezayir iş formu"nda önemli başlıklar konuşuldu, çok önemli işbirlikleri sağlandı. İkili görüşmelerde de özellikle, enerji, turizm ve tarım alanlarında 7 ciddi anlaşma imzalandı . 
Özellikle petrolde 4. tüketici ülke konumundayız. 
2017 yılında ülkemizi 210 bin Cezayirli turist  ziyaret etmiş. Potansiyelimiz her geçen gün artıyor. Başkent Cezayir ve diğer iki önemli şehire hemen hergün düzenli uçuşumuz var. THY , sadece Cezayir değil neredeyse tüm Afrika ülkelerine uçuş gerçekleştiriyor. Daha birkaç gün önce Sierra Leone- Freetown hattını bile açtı. 
Cezayir'de olduğu gibi tüm kıtada Türkiye büyük saygı görüyor. Bunun açık sebebi ise Türkiye'nin Afrika ülkelerine sadece alan değil veren kimliğiyle yaklaşmasından kaynaklanıyor. 
Nitekim Erdoğan, çok sık Afrika turları yapıyor. Her seyahatinde mutlaka 3-4 ülkeye gidiyor . 
Gittiği bürün Afrika ülkelerine kalabalık işadamı  heyetiyle gidiyor. Ve katıldığı iş forumlarında türk şirketlerine çık ciddi destek veriyor. 
Böylece Cezayir başta olmak üzere tüm Afrika ülkeleri ile Türkiye arasında ticaret her geçen gün katlanarak büyüyor. 
Son 15 yıllık sürede Türkiye'nin artan Afrika hamlesinde insani yardım faaliyetleri, tarihe sahip çıkma ve maddi manevi destek önemli bir yer tutuyor.
Özellikle TİKA , AFAD , Kızılay ve sivil toplum kuruluşlarımız tüm Afrika kıtasında okul, altyapı, içme suyu, barınma ve insani yardım gibi alanlarda bu coğrafyaya el uzatıyor. 
Türkiye aktif siyasi politikası gereği her Afrika ülkesini ayrı ayrı önemsiyor ve bunun karşılığını da alıyor..Afrika'ya verdiğimiz bu ""değer politikamızın meyvelerini BM 'de ki Kudüs oylamasında gördük. Tüm Afrika ülkeleri Türkiye'nin teklifi doğrultusunda oy kullandı. 
Türkiye ile Cezayir'in dostluğu 500 yıllık kadim bir dostluk. İki ülkenin ortak mirası niteliğinde ki Keçiova camii restorasyonunun ardından yeniden ibadete açıldı. Cami TİKA tarafından restore edildi. Osmanlı dönemi eserlerinden olan bu tarihi camii, Fransızlar tarafından kiliseye çevrilmiş ve uzun yıllar böyle kalmıştı. 
Bağımsızlıktan sonra Keçiova yeniden camiye dönüştürüldü. Ve şimdi de 3 yıldan fazla süren bir çalışmayla restoresi bitirildi ve ibadete açıldı. 
Bu caminin açılması, Osmanlı mahallesi ve 500 yıllık miras , iki ülke arasında turizm potansiyelini daha da artıracaktır. 
Nitekim yakında iki ülke, Cezayir'e şanına yakışır bir Oruç Reis heykeli de dikmeye hazırlanıyor..!

 

 

 

 

Not: Cumhurbaşkanımızın BAtı Afrika gezisinde Cezayir ilk duraktı. Bugün Moritanya 'dayız. Perşembe ve cuma günleri ise Senegal ve Mali  ziyaretleri olacak. 
Özellikle Senegal'de 10 gündür sevinç gösterileri yapılıyor. Erdoğan'a hoşgeldin demek için hummalı hazırlıklar yapılıyor. Senegal izlenimlerimizi de önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağım...


İbrahim Erdoğan
Haber 7 Gnl. Yay. Yön.
ibrahim.erdogan@haber7.com

Yorumlar2

  • A.Öztürkmen 6 yıl önce Şikayet Et
    İlk önce Ain Tumuşint'e bulunan Oruç Reisin Mezerı ve Türk Şehitliğine Sahipçıkın.
    Cevapla
  • Sema 6 yıl önce Şikayet Et
    Ülkelerle birlikte gönülleri de fetheden ecdada ve o bağı koparmadan yaşatan evlada selam olsun!!!
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat