Hüda Par meselesi

  • GİRİŞ20.03.2023 08:21
  • GÜNCELLEME20.03.2023 08:21

Hüda Par’ın Cumhur İttifakına katılması veya dışarıdan destek vermesi, beklendiği gibi muhalefette ciddi rahatsızlığa neden oldu. 

Baştan söyleyelim ki sorun Hüda Par’da değil, muhalefetin kendisinde. Bir kere Cumhur İttifakı’na katılan her kişi, grup veya parti muhalefet için sevimsizdir. Katılımcıların bir kusuru yoksa bile mutlaka bir kulp takılır. İkincisi, Hüda Par, İslami kimliği benimsemiş bir partidir. 

Bu ülkede Allah diyen herkese düşmanlık besleyen bir kesim var ve bu kesim muhalefette yuvalanmıştır. Üçüncüsü, bölgeden HDP üzerinden oy devşirip Millet İttifakına katmak biraz daha zorlaşacağı için Hüda Par’ı sevmiyorlar. 

Hüda Par’ı Hizbullah ile ilintilendirip (Kürt Hizbullah’ını da Lübnan Hizbullah’ıyla aynı sanıyorlar) terörize etme çabaları ise PKK/HDP ile yaptıkları işbirliğini meşrulaştırma gayesinden ileri geliyor. Bir nevi “Bizim müttefikimize terörist diyorlar ama bakın kendileri de teröristlerle işbirliği yapıyor” demeye getiriyorlar. Bu iddia bir kara propagandadır.  Hüda Par’ın Başkanı açık açık Hizbullah’la bir bağlantılarının olmadığını söylüyor. Geçmişte var idiyse bile artık Hizbullah diye bir örgüt olmadığına göre partiyi ilintilendirmelerinin bir hükmü yoktur. 

Hem geçmişte Hizbullah, devlet ile işbirliği yapıp PKK’ya karşı savaştı. Bilindiği kadarıyla devlete silah kaldırmadı. Bazı ithamlar var ama ispat edilebilmiş değil. Ayrıca dediğimiz gibi Hizbullah artık olmadığına göre Hüda Par’ı suçlamak sadece karalamak amaçlı olabilir. 

Diğer yandan Hüda Par ile HDP kıyaslanamaz. Hüda Par, meşru dairede siyaset yapmaya çalışan bir partidir ve meşruiyetini kazanmış görünüyor. Çünkü Cumhur İttifakında son derece devletçi ve milliyetçi olan MHP, Hüda Par’ın ittifakın içinde ya da yanında olmasına ses çıkarmıyor. Bir meşruiyet sorunu yaşansaydı MHP muhakkak tepki koyardı. 

HDP ise meşru siyaset yapmıyor. Bunu hem kendisi kabul ediyor, hem de Millet İttifakı.

HDP kabul ediyor çünkü hiçbir zaman PKK ile irtibatını kesmedi ve irtibatını inkar etmedi. Sırtını YPG’ye dayamak, Öcalan’a özgürlük talebi, örgüte terörist devşirmek ve örgütten talimat almak gibi birçok suça bulaştı ve bulaşmaya devam ediyor. HDP’nin vekil listesini PKK’nın belirlediği de herkesin malumu. Muhalefet de HDP’yi meşru görmüyor çünkü görseydi çoktan ittifaka almışlardı. Yok meşru bir partiyse neden HDP’yi 6’lı masaya almıyorlar? 

Aslında HDP’yi meşru daireye çekmek için işbirliği yapsalardı halk sesini çıkarmazdı. Ne var ki böyle bir çabaları olmadı ve adı konmamış ittifak hem HDP’yi hem de PKK’yı güçlendirdi. Muhalefet sırf iktidar olmak için terörün büyümesini görmezden geliyor. Öyle bir duruma düştüler ki; HDP PKK’nın sözünden çıkmıyor, muhalefet de HDP’nin sözünden çıkmıyor. 

Son olarak, Hüda Par ve artık olmayan Hizbullah ile HDP ve varlığını sürdüren PKK kıyasını eylemler üzerinden de yapmak mümkün. Hüda Par’ın kurulduğu günden bu yana herhangi bir şiddet eylemine karıştığını bilen var mı? 

Ya da Hizbullah’ın son 20 yılda eylem yaptığını duyan oldu mu? Peki geçen 20 yılda PKK kaç eylem yaptı? Kaç insanımız şehit oldu? Kaç HDP’li suç üstü yakalandı? 

Daha birkaç gün önce Hüda Par Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ülkenin dört bir yanının düşmanla sarılması nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek vereceklerini söyledi. HDP’den böyle bir söz duyamazsanız. Çünkü sınırın öbür tarafında bizzat PKK ülkeyi bölmek için bekliyor. Bu arada Hüda Par’ın ülkenin güvenliğine dair hassasiyeti onu eleştirenlerde de görülmedi. İran’la Türkiye savaşsa İran’ı tutacağını söyleyen, Esed’e selam gönderen, Ermenistan’ı Azerbaycan’a karşı tutan, Türk-Yunan çekişmesinde Yunanlıları haklı gören bu muhalefet değil miydi? 

YENİ AKİT

Yorumlar1

  • halil 42 konya 1 yıl önce Şikayet Et
    reise bazen eleştirel yaklaşıp ilk turda oy vermemeyi düşünsemde artık chpkk karşı ve hüdapar sevgim dolayısıyla ilk turdada reise ailecek oy vereceğiz ve kazanacağız inşallah
    Cevapla Toplam 13 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat