TOGG, bir arabadan daha fazlasıdır

  • GİRİŞ21.08.2023 09:01
  • GÜNCELLEME21.08.2023 09:01

Artık TOGG arabalarını trafikte görebiliyoruz. Demek ki belli bir sayıya ulaşmış ki herhangi bir günde yanınızdan bir TOGG’un geçtiğini görebiliyorsunuz. TOGG önemli bir proje. Öncelikle milli endüstri bağlamında ilk olmasa da önemli kilometre taşlarından biridir. İlk kilometre taşı milli silahlara olan yatırımdı ki artık hem kendimize yetebiliyoruz hem de yurtdışına satarak yılda şimdilik 6 milyar dolarlık gelir elde ederek cari açıktan büyük bir deliği kapatıyoruz. 

TOGG, millileşme sürecinin devamıdır ve piyasada bilinen araba markaları kadar üretim yapabilirse cari açığı tek başına kapatabilecek kapasiteye sahiptir. Markanın şu anda satılan SUV modelinin fiyatı 50 bin dolara denk geliyor. Yani bin adet satsa 50 milyon dolar, 100 bin adet satsa 5 milyar dolar, 1 milyon satsa 50 milyar dolar ciro yapacak. Bunun ülke ekonomisi için manası cari açığın tamamen kapanıp cari fazla verilmesi demektir. Bu rakamlara hemen ulaşmak zor olabilir ama kısa zamanda ulaşılmaması için bir engel bulunmuyor. Ulaşmak içinse çok fazla neden var.

Bir kere TOGG’un kurulmasına önayak olan hükümet öyle bir reklam yaptı ki araba daha yollarda yokken herkes isminden haberdar oldu. Öyle bir tanıtım ki 200 bin adete yakın ön sipariş aldı. Bugün normal üretim kapasitesine erişse belki de piyasada en çok satılan otomobil olacak. Hem reklamlar sadece yurtiçinde de yapılmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan çok sayıda lidere TOGG hediye etti. Bu sayede dost ülkelerde haber içinde reklam şeklinde tanıtımı yapılmış oldu. Siz siyaset haberlerini okuyorsunuz ama haberin içinde bir araba markasının ismi geçiyor. Hiçbir araba markasına böyle bir reklam nasip olmamıştır. 

TOGG, bir firma olarak cisminin önüne geçen ismi ve popülaritesinden iyi istifade edebilir. Kapasitesini artırdığında müşteri sorunu yaşamayacak. Çünkü yüz binlerce insan almak için sırada bekliyor. Onlar alınca da dışarıdan daha az otomobil ithal edilmiş olacak. Hem kapasite artarsa ihraç da edilebilir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi hediye edilen arabalar TOGG’u hali hazırda yurtdışında da bilinir yapmış durumda. Bu hususta sayın Cumhurbaşkanı hususi bir tebriği hak ediyor. Bir gün TOGG global bir marka olursa onun sayesinde olacak. Zaten kuruluşunu da ona borçlu. 

Öte yandan, acizane tavsiyemiz TOGG ve benzeri tüm yerli girişimlere kendi ayakları üzerinde duruncaya kadar pozitif ayrımcılık yapılmasıdır. Yerli olan ürünlere ayrıcalıklar tanınmalı ve tüketiciler almaya teşvik edilmelidir. Tüm devlet daireleri TOGG almaya veya kiralamaya mecbur edilebilir mesela. Veya yerli arabanın kredi maliyeti daha düşük olabilir. Bunun adı korumacı ekonomidir ve yabancıların hoşuna gitmeyecek ama olsun. Korumadan kastımızın para piyasaları değil reel ekonomi olduğunu hatırlatalım. Para piyasalarının kurallarını belirleyen yabancı odaklara direnecek gücümüz yok şu anda. Onun için Mehmet Şimşek liderliğindeki mevcut maliye ekibinin para politikalarına destek vermek gerekiyor. Ancak üretimde korumacılık başka bir alan. Ekonomik gelişme için olmazsa olmaz bir gereksinim. Kaldı ki batı dünyası da böyle gelişti. Zamanında ithal mala vergiler koydular, yerli olana teşvikler verdiler ve yabancı rekabetine karşı şirketlerine sahip çıktılar. 

Bizim de sanayi şirketlerimizi korumadan büyümemiz mümkün değil. Hem TOGG gibi firmaları büyüteceğiz hem de yeni firmaların ortaya çıkmasını ve küresel markalar çıkarmasını sağlayacağız. Unutulmamalı ki bu ülkede bir endüstri devrimi olmadı. Biz hep üreten değil tüketen olduk. Bu yüzden hep tükeniyoruz. Artık radikal kararlar vermenin ve icraatlar yapmanın vakti gelmiştir.

Yeni Akit

Yorumlar1

  • Kaan 8 ay önce Şikayet Et
    Çok doğru tespitler ellerinize sağlık
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat