Kur'an şifadır

  • GİRİŞ23.08.2009 12:42
  • GÜNCELLEME23.08.2009 12:42

 İlk duyduğumda bu ayet-i kerime bende; bedene ait rahatsızlıklara yönelik şifa ayetlerini hatırlattı. Bilirsiniz ya, bir yerimizde bir hastalık olduğunda tıbbî yollarla tedavinin yanısıra, diğer taraftan da Kur'an-ı Kerîm’den medet umarak bazı ayetleri şifa niyetine okumak gibi...

   Yanlış bir metod değil. Aksine, Cenâb-ı Mevlâ'nın “Şâfî” sıfatına müracaat ile, O'ndan şifa dilemek çok insanî ve İslâmî bir davranıştır. Keza, doktorumuzun verdiği ilaçları kullanmak suretiyle, bir nevi fiilî duamızı yaparken, şifayı verecek olandan şifa talebimiz de kavlî bir duadır. Ne var ki; Kur'an'ın şifa olmasının, sadece bedenî marazlarla alakalı   olmadığını, böyle bir anlayışın sınırlı bir idrak olduğunu daha sonraları fark ettim. Zira bedenî rahatsızlıklarımız, yaşadığımız bu dünya ile ve ömrümüzle sınırlı. Esas rahatsızlıklarımız; ruhî ve ebedî hayatımıza bakan yönleriyle, yaşadığımız hayattaki davranışlarımıza yansıyan, bireysel ve sosyal hastalıklarımızdır.

 

“Benim adım dertli dolap 
 Suyum akar yalap yalap,
 Böyle emreylemiş çalap 
 Derdim vardı inilerim.”

şeklinde derdini dile getiren Yunus ile, Mevlânâ'nın da;

“Dinle neyden kim hikâyet etmede 
 Ayrılıklardan şikayet etmede”

mısralarında neyin hazin sesinin, insanın Cennetten ayrılışının, yani asıl vatanından dünyaya sürgün edilişinin derdiyle inlemesi manasında olduğu yorumları bana, Kurân-ı Kerîm'in şifa olduğu ayetini hatırlattı.

Nitekim, Cennete layık bir surette yaratılmış olan insanın, bu dünyaya sürgününden önce bir elest bezmi var ya! İşte orada; “Elestü bi- Rabbiküm?” sualine karşılık ruhlar; “Kâlû Belâ” demek suretiyle belâ dediler, belâyı istediler ki, dünya bu manada ruhların gönderilmek üzere teşekkül ettirilmiş belâ yurdu oldu.

   Yaradılışındaki tabiatı itibarıyla insan, diğer insanların da hayatlarıyla alakadardır. Çevredeki üzüntüler ve kederler ile mükedder olduğu gibi, hemcinslerinin lezzetleriyle de mütelezziz ve mutlu olur. O halde hepimiz dertliyiz. Hele mü'min olanın, derdi başından aşkın…

   Bilhassa insanlığın; imansızlıktan gelen sıkıntıları; onlara hem dünyada, hem ahirette Cehennem azabı yaşatırken, mü'min bir insanın merhamet duygusu, onu bütün insanlığın dertlerine çözüm aramaya yönlendiriyor.

   İşte bu manada Kur'an; bütün insanlığın dertlerine şifadır. Çünkü insanlığın barış ve huzurunun reçetesi o Allah (CC) kelâmıdır ve Kur'an, manevî tüm beşeri yaraların merhemidir.

   Tam da Rahmet ayındayız. Kur'ân'a dönelim, Kur'ân'la yaşayalım, Kur'ân'ı yaşayalım.

Herkese Hayırlı Ramazanlar...

 İlhan ÖZTİN / Haber 7
ilhanoztin@hotmail.com

Yorumlar16

  • Halil CÜCE 14 yıl önce Şikayet Et
    devrim Özsoy'a. Yunus Emre ne güzel söylemiş. Biz Yaratılanı severiz Yaratandan ötürü. Allah inananlarıda yaratmış inanmayanlarıda biz allah yarattı diye onlara saygımız var Allah hidayet versin. İnananlarıda hidayetten ayırmasın üstüne varmayın vardıkça konuşuyorlar.
    Cevapla
  • yasargur 14 yıl önce Şikayet Et
    sadecemi. kuran şifadır denildiği zaman kuranı n mana,ehemmiyet,etki,ve mucivesini en aza indirgenmiş olmuyormusunuz. Kuran rahmet,mağfiret,hidayet,nur,furgan,zikir,fazilet,lutuf,şifa,uyararıcı,hayatın tümü her iki alemde huzur ve saadetin bitmez tükenmez pınarıdır. bunlara sadece aklımıza geliverenler.rabbim onun şefaatine nail eylesin.
    Cevapla
  • komatina 14 yıl önce Şikayet Et
    israf... işiniz yokmu kardeşim sizin yok o öyle demiş bu böyle demiş... sizene okuyun haberi geçin fuzuli zaman harcamayın
    Cevapla
  • devrim özsoy 14 yıl önce Şikayet Et
    metin yıldırıma.... bilimle ne kadar uzaktan yakından alakan olmadığı çok açık bir şekilde ortada...evrim teorisini çürüten bir tane kanıt göster yayınlanmış...aç bak science,national g.yi...veya gir dünya ünivlerinin biyoloji sitelerine...bir tane biyoloji bölümü göster bana yaradılışçı...bilmeden fikir yürütmeyelim lütfen...bernard russel marsla,dünya arasında bilim tarafından tespit edilemeyecek küçüklükte bir çaydanlığın olduğunu ve ona inandığını söyledi...yokluğu ispat edilemediğine göre çaydanlığa inanabiliriz o zaman..
    Cevapla
  • ALİ CAN 14 yıl önce Şikayet Et
    YÜCE ALLAH BİZLERİ İMANDAN, KUR'AN'DAN AYIRMASIN... ..Kur'an'ı doğru anlamayı, Kur'an'a göre yaşamayı nasib etsin!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat