Yasadışı Yabancı İşçilerin Cezası

  • GİRİŞ10.03.2024 15:13
  • GÜNCELLEME12.03.2024 15:13

Türk vatandaşı işçilerin istihdamı her zaman önceliklidir. Ancak, bazı durumlarda özellikle satış, pazarlama veya ihracat gibi alanlarda, sektör veya firma ihtiyaçları doğrultusunda yabancı işçiler de istihdam edilebilir.

Yabancıların Türkiye'de çalışması veya çalıştırılması, çalışma izni olmadan yasaktır. Çalışma izni belirli kurallara tabidir ve bu koşullar sağlanamadığında izin verilmemektedir.

Çalışma izni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından resmi bir belge olarak düzenlenir ve yabancıya Türkiye'de çalışma ve ikamet hakkı tanır. Türkiye'de çalışabilme izni için başvurular, yurt içi ve yurt dışı olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Yurt içindeki başvurular doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yapılırken, yurt dışındaki başvurular Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri veya başkonsolosluklarına yapılır.

Uluslararası İşgücü Kanunu, yabancıların kayıt dışı çalışmasını engellemeyi, nitelikli yabancı çalışanların işgücüne katılmasını kolaylaştırmayı ve çalışma izni ile muafiyetler konusunda düzenlemeler getirmeyi amaçlamaktadır.

6735 sayılı Kanun kapsamında, yabancıların ve işverenlerin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği, iş müfettişleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri tarafından denetlenmektedir.

Yapılan denetimler, mevzuata uygun olarak gerçekleştirilir ve herhangi bir uyumsuzluk durumunda yaptırımlar uygulanır.

Yabancı işçilerle ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmediği durumlarda uygulanan yaptırımlardan biri de idari para cezalarıdır.

6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu'nda belirtilen cezai maddeler her yıl yeniden değerleme oranında artırılmaktadır. 2023 için bu oran %58,46 olarak belirlenmiştir.

Bu çerçevede, 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu'na göre 2024 yılında uygulanacak idari para cezalarının miktarları şunlardır:

  • Çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işverenler için her bir yabancı için 56.752 TL

  • Çalışma izni olmaksızın bağımlı olarak çalışan yabancıya 22.688 TL

  • Çalışma izni olmaksızın bağımsız olarak çalışan yabancıya 45.406 TL

  • Bildirim yükümlülüğünü süresi içinde yerine getirmeyen bağımsız ve süresiz izinle çalışan yabancılar ile yabancı işçi çalıştıran işverenlere her bir yabancı için 3.768 TL.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat