Ayni yardımların bordrolaştırılması

  • GİRİŞ24.03.2024 11:51
  • GÜNCELLEME02.04.2024 11:51

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte işverenler, işçilere çeşitli sosyal yardımlarda bulunmaktadır. Bu yardımların en yaygın olanı, işçilere gıda kolisi veya sadece gıda alışverişi yapabilecekleri market kartlarıdır.

Gıda kolisi veya market kartı gibi yardımlar, ayni yardım kapsamında değerlendirilir. Ayni yardım, doğrudan parasal olarak yapılmayan yardımları ifade eder. Bu tür yardımların yapılabilmesi için işçiye bir malın verilmesi veya belirli bir kategoride (örneğin, sadece gıda veya sadece giyim gibi) kullanabileceği bir kart verilmesi gerekir. 

Ayrıca, çalışanlara sağlanan tüm avantajlar bordrolarda belirtilmelidir. Bu, giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanması gereken ödeme kalemleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla işçinin hak kaybı yaşamaması için, işverenin sağladığı tüm avantajların bordrolarda yer alması önemlidir.

İşçilere yapılan ayni yardımların da bordrolaştırılması gerekir. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 80. maddesinin (b) bendinde, ayni yardımların sigorta primine tabi olmadığı belirtilir. Ancak gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri yapılmalıdır.

Bu çerçevede, işverenlerin gıda kolisi veya market kartı gibi ayni yardımların parasal karşılıklarını işçilerin bordrolarında belirtmeleri önemlidir. Eğer tutar brüt olarak veriliyorsa, sosyal güvenlik primine tabi olmaksızın, gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri yapılarak net tutara ulaşılmalıdır.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat