Stajyer çalıştıran işverenler dikkat: Cezası var

  • GİRİŞ21.04.2024 13:06
  • GÜNCELLEME27.04.2024 13:06

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte, staj konusu hem öğrenciler hem de işletmeler için tekrar önem kazanıyor. Öğrenciler, teorik bilgilerini pratik uygulamalarla pekiştirirken, işletmeler de bilgi ve deneyimlerini genç nesillere aktarma fırsatı buluyor.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 18. maddesi, stajyer çalıştırma yükümlülüğünü düzenliyor. Buna göre, on veya daha fazla personeli olan işletmeler, çalışan sayısının %5'inden az olmamak üzere mesleki eğitim okulu veya kurumu öğrencilerine beceri eğitimi veya staj imkanı sunmakla yükümlüdürler. Kesirler tam sayıya tamamlanarak öğrenci sayısı belirlenir. Ayrıca, bu işletmeler, mesleki ve teknik eğitim alan yükseköğretim kurumu öğrencilerine de staj yapma olanağı tanıyabilirler.

Bu çerçevede, 10 veya daha fazla çalışanı olan işyerlerinde stajyer çalıştırma zorunludur. Personel sayısı, Ocak ayında veya yaz döneminde çalışan işletmeler için Temmuz ayında belirlenir. Örneğin, 20 çalışanı olan bir işyeri en az 1 stajyer çalıştırmakla yükümlüdür.

Öğrencilerin stajyer olarak kabul edilebilmesi için sigortalarının okulları tarafından yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde, sigortaları işverenler tarafından yapıldığından normal çalışanlar gibi değerlendirilirler.

SGK'nın diğer kamu kurumlarıyla imzaladığı bilgi paylaşım protokolleri sayesinde işletmelerin personel sayısı bilgilerine ulaşılır ve stajyer çalıştırma yükümlülüğüne uyulup uyulmadığı denetlenir.

Stajyer çalıştırma yükümlülüğüne aykırılık durumunda ise cezai yaptırımlar bulunmaktadır. Mesleki Eğitim Kanunu'nun 24. maddesine göre, beceri eğitimi yaptırmayan işletmeler, her öğrenci için belirlenen oranda Saymanlık hesabına para yatırmakla yükümlüdürler.

Bu nedenle, işverenlerin stajyer çalıştırma yükümlülüklerini yerine getirmesi, cezai yaptırımlarla karşılaşmamak adına önemlidir.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat