Oylara acilen katsayı uygulaması getirilsin

  • GİRİŞ17.09.2010 16:35
  • GÜNCELLEME17.09.2010 16:35

          Benim bu konudaki önerim; oylara katsayı uygulaması getirilmesi. Nasıl mı?

         1. Mesela; okuma-yazma bilmeyenler 1 puan üzerinden değerlendirilirse;
          İlkokul mezunları: 1.1
          Otaokul mezunları: 1.2
          Lise mezunları: 1.3
          Üniversite mezunları:1.4
          Yüksek lisans ve üzeri: 1.5
          Yurt dışında öğrenim görenler: 1.6
          Bu şekilde bir düzenleme yapılabilir.

          2. haritayı 10 eşit parçaya bölüp doğudan batıya doğru katsayılar artırılabilir. Mesela Hakkari 1 olarak değerlendirilip batıya doğru kademeli olarak yükseltilip Edirne’de 2 puanla noktalanabilir. Ha arada bir tek Tunceli var Orası da Edirne’nin katsayısıyla aynı olabilir.

          3. Ödenen vergiye göre katsayı getirilebilir. Hiç vergi ödemeyenler 1 üzerinden değerlendirilip en yüksek vergi ödeyenlerin oyları 2 ile çarpılabilir.

          4. hayatı boyunca hiç yanlış oy kullanmamış, oylarını hep doğru partiye kullanmış olanların katsayısı 2 olabilir. Doğru olan da bu değil mi? Adam hayatı boyunca aynı eksende gitmiş, hiç eksen kayması yaşamamış.
          Sigorta şirketleri araçlara kasko yaparken hasarsızlık indirimi yapıyorlar. Yani hiç kaza yapmamış olanlara hatırı sayılır indirimler yapılıyor.
          Hani bir de hayatı boyunca hiç trafik cezası yememiş olanlara fahri trafik polisi olarak ceza kesme yetkisi verilmişti. Belki alakasız diyeceksiniz ama bence aynı mantık.

          5.Kalabalık ailelerde katsayı düşürülebilir. Öyle kalabalık aileler var ki neredeyse ülkenin geleceğini şekillendirecekler. Bu tehlikeli bir durum. Edirne’deki, İzmir’deki ailenin bir çocuğu var, Hakkari’deki ailenin on çocuğu var. Benim önerim her aile iki çocukla birlikte dört kişi üzerinden değerlendirilip, dört oy hakkına sahip olsun. Hem de yazık değil mi? Ailenin tüm fertleri sandığa kadar neden yorulsun.

         
          6. Denizi görenlerle görmeyenler aynı olur mu? Adam hayatında deniz görmemiş, küçücük su birikintisini deniz zannediyor. Sahildeki beyefendi dünyanın dört bir yanından gelen turistlere ev sahipliği yapıyor. Donanımını, deneyimini artırıyor. İkisinin oyunun aynı değerde olması hangi mantıkla izah edilebilir?

          7. Sanatçılara da katsayı uygulaması getirilebilir. Her şeyi bilen Fazıl Say ile hiçbir şey bilmeyen Sezen Aksu’nun oyları aynı değer de mi olmalı?

          8. Ankara’nın katsayısı 1 ile sınırlandırılsın. Ankara Başkent olduğu için kültür seviyesi çok yüksekti. Şimdilerde çok göç aldı. Gelenler de hep eğitimsiz ve muhafazakar. Yazık değil mi başkentimize ya?

          9. Partilere de katsayı getirilebilir. AK Parti sekiz yıllık bir parti, BDP dünkü çocuk,
CHP ise 90 yıllık bir parti. Hem marka değerinde de CHP birinci sırada. Ama CHP’ye atılan oy da bir sayılıyor, diğerlerine atılan oy da. Adalet bunun neresinde?

          10. Oy kullanmayanlara getirilecek cezalarda da düzenleme yapılmalı. Batıda oy kullanan az, doğuda çok. Oy kullanmayanlara cezalar doğudan batıya doğru artırılarak, başka bir deyişle batıdan doğuya doğru azaltılarak uygulansın ki, batıdaki vatandaş oyuna sahip çıksın. Ayrıca batıdan gelen oydan zarar gelmez.

          11. Oy kullanacaklar için de düzenleme yapılmalı. Mesela parti başkanlarını muhtarlar arayıp bulsun. Parti başkanlarının oy kaydını yapmak muhtarların görevi olsun. Hiç işi olmayan insanla iki ayda yetmiş il gezebilecek kadar yoğun olan insanın seçmen kaydının aynı yollarla mı yapılması gerekir? Gözden kaçırılabiliyor. Sonra oy kullanamayabiliyorlar. Neden zor durumda kalsınlar ki? Yazık değil mi?

          Bu konuda acilen düzenleme yapılmalı. Benim aklıma gelenler şimdilik bunlar.


          On yıllardır demokrasinin nimetlerinden faydalanarak saltanat sürenler, on yıllardır demokrasinin üstünlüklerini, faziletlerini anlatanlar, nimetlerinden faydalandıkları demokrasinin şimdilerde ayrıcalıklarını ellerinden aldığını düşünerek demokrasiye sitem ediyorlar.

          Ülke aynı ülke. Demokrasi aynı demokrasi. Demokrasiden rahatsızlık duyanların sindirim sisteminde sorun vardır ve acilen doktora görünmeleri gerekir. Aksi taktirde sinirsel rahatsızlıklarla karşılaşma riskleri çok yüksektir.

                                                                                                         15.09.2010

                                                                                                     İSMAİL COŞKUN

       

 

 

Yorumlar11

  • osman selvi 13 yıl önce Şikayet Et
    Böyle şakalar yapmamak lazım. Sayın yazara şunu söylemek isterim ki böyle şakalar yapmak hiç de doğru değildir. 28 Şubat süreci olmadan önceleri islami kesim kesecek mi şeklinde espriler yapılırdı. Buna en fazla islami kesim gülerdi, ancak korkuları olanların korkuları bir kat daha artardı. Sonra gördük ki korkuları olanlar bunu 28 Şubat ile aşmaya çalıştılar da cihat köfte salonlarını bile fişlediler. Allah muhafaza diyorum. Birilerinin aklına yanlış şeyler düşürmemek lazım.
    Cevapla
  • nur dogan 13 yıl önce Şikayet Et
    güzel. valla cokda güzel yazmis ellerine saglik mhpnin chpnin acik acik söyleyemedigini söylemis onlarda oy kullanan insanlara bidon kafali göbegini kasiyan adam bilincsiz kesim hatta bu gün cölasan da hain falan filan demiyormuydu
    Cevapla
  • abdurrahman sAMYÜREK 13 yıl önce Şikayet Et
    abdurrahman samyürek. ayıp ya...bunların şakası bile...insanları küçük gören anlayışa lanet olsun...bu bir acizliktir...madem zekisin üç tane adama fikirlerini anlat üç oy sahibi ol..madem kültürlüsün kültürlü adam doğruları başkasına anlatır...ya acizlik insana neler düşündürüyor...
    Cevapla
  • kazu-ım kartal 13 yıl önce Şikayet Et
    çok komik. bu yazınla komiklik mi yaptım anlayamadım. ama inan ki çok komiksin.. sırf bunları yazabilmek içöin de üye oldummm... çok şanslısın... ,nşallah tekrar senin yazını görmem..
    Cevapla
  • nebil 13 yıl önce Şikayet Et
    zavallılar. ancak acıyorum geçen cnn türkteki 2 zavallı da kendilerinin kültürlü ve oylarının eşit olmaması gerektiğini söylüyordu bende soruyorum o halde niye korkuyorsunuz yoksa insanların imanından mı korkuyorsunuz.ama ben size katılıyorum?..yazar tam size göre teklifler sunmuş onlar bukadar da dillendiremiyorlar kendisi oy kullanamayan partililerin peşinden gidiyorsunuz ya yazık çok yazık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat