Muharrem İnce Hareketi…

.

  • GİRİŞ09.02.2021 08:18
  • GÜNCELLEME09.02.2021 08:18


Dün itibarıyla CHP’den resmen kopan Muharrem İnce’nin bir süre önce başlattığı “MEMLEKET HAREKETİ” bundan böyle “Memleket Partisi” olarak devam etme safhasına geçti… Bakalım arkası nasıl gelecek?

Cumhuriyet Halk Partisinin siyasi geçmişi hizipler ve bu tür kopuşlarla doludur… Bu kopuşların bir kısmı yeni partileşmelerle devam etmiş, bir kısmı da ferdî  reaksiyonlar seviyesinde kalmış ve bir müddet sonra da unutulmuştur… İsmet İnönü devrinde yaşanan en büyük kopuşun başını Turhan Feyzioğlu çekmişti. 1967’de 47 Milletvekili ve senatörle birlikte Güven Partisi'ni kurmuştu. 1969 seçimlerinde ancak 15 milletvekili çıkarabilmiş ve daha sonra parti ismini Millî Güven Partisi (MGP) olarak değiştirmişti… Sonraki daha büyük kopuş ise Ecevit döneminde gerçekleşmişti.

1972 Kurultayında Bülent Ecevit’in İnönü’ye karşı genel başkanlık yarışını kazanması üzerine, Kemal Satır öncülüğünde 58 milletvekili ve senatör; CHP’den ayrılarak önce (Bağımsız Halkçılar) grubunu oluşturmuş, bilahare Cumhuriyetçi Parti’yi (CP) kurmuştu. Kısa bir müddet sonra da MGP ve CP, Cumhuriyetçi Güven Partisi adı altında birleşmiş ve genel başkanlığa Feyzioğlu, yardımcılığına da Kemal Satır seçilmişti. Lakin bu birleşmeye rağmen, CGP 1973 seçimlerinde ancak 13 milletvekili çıkarabilmişti. 1975 Senato üçte bir yenileme ve milletvekili ara seçimlerinden sonra, CGP’nin vekil sayısı 10’un altına düşerek grup kurma şansını kaybetmişti. Süleyman Demirel Başkanlığındaki Milliyetçi Cephe Hükûmetine destek veren CGP’ye, Adalet Partisi de bir vekil ödünç vererek (Bugünkü CHP’nin İYİ Parti’ye yaptığı gibi…) yeniden grup kurma hakkı elde etmesini sağlamıştı. Netice itibarıyla, 12 Eylül 1980 ihtilalinden sonra diğer bütün partiler gibi, CGP de, Millî Güvenlik Konseyi kararıyla feshedilmişti…

Evet, bu özeti yapmak zorundaydım. Zira geçmişten günümüze kadar yaşanan gelişmeleri hatırlayıp, ona göre yarınlar için tahmin yapmak daha anlamlı olur… 12 Eylül Darbesinin hemen ardından Bülent Ecevit genel başkanı olduğu CHP’den istifa etti ve siyasi yasağı kalktıktan sonra eşiyle birlikte DSP’yi kurdu…

Hâlihazırda siyasi arenada etkili olmayan DSP… 12 Eylül sonrası dönemde önce Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) olarak kurulan, bilahare yeniden sahneye çıkarılan CHP ile birleşerek eski adıyla yola devam eden Türkiye’nin en eski partisinden kopuşlar bir türlü durmuyor… Sonuncu halka, Muharrem İnce ve onunla birlikte hareket üç tane daha milletvekili oldu. İnce’nin açıklamalarına bakılırsa, bunlara yenileri de katılacak. Hatta iddia ettiği gibi bir sonuç çıkarsa, İnce’nin kuracağı yeni parti (muhtemel ismi Memleket Partisi…) Meclis’te İyi Parti’den sonra en fazla vekile sahip olacak. Bakalım gelişmeler söylediklerini destekleyecek mi? Muharrem İnce’nin bugünkü noktaya geleceği, aslında 2018 Haziran’ındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin akşamı belli olmuştu!.. Hangi tarafın tetiklediği tam belli olmayan enteresan bir süreç başladı o akşam. Bu yeni dönem, İnce’yi mecburi bir kopuşa götürdü. Lakin bundan sonraki safhanın İnce için nasıl seyredeceği meçhul. Yukarıda Turhan Feyzioğlu, Kemal Satır, Ferit Melen gibi önemli siyasetçilerin CHP’den koptuktan sonra, pek de başarılı olamadıklarını özetle hatırlattık. Ecevit’in CHP dışındaki yeni siyasi hareketi ise kısmen başarılı olmuştur. Ama Ecevit ile İnce’nin siyasi kalibresi herhâlde çok çok farklı… Dolayısıyla işi kolay değil.

Önce tasarladığı partiyi, kendisi için ideal olacak bir kadro ile kurup kuramayacağını görmek gerekir… Zira işin bu safhası hiç de kolay değil. Meral Akşener ve MHP’den ayrılan diğer önemli bazı isimlerin kurduğu İyi Parti’deki iç sancıları ilk günden beri izliyoruz. Meclis’te grup kuracak kadar alınan seçim başarısına rağmen, parti içi muhalefet ve ayrışma zaman zaman sarsıcı etkiler yapıyor… Yani partiyi kurmak yetmiyor. Sağ ve sol cenahta, ana partilerden kopan siyasetçilerin, daha sonraki safhalarda genellikle beklenen başarıyı yakalayamadığını biliyoruz… Bunun istisnaları olabilir elbet. Ama genel durum itibarıyla, ayrılan küçük hizipler hesabına sonuç hayal kırıklığı olmuş...

Muharrem İnce’nin Memleket Hareketi diye başlattığı ve şimdilerde Memleket Partisi kimliğine dönüşen çıkışının, öncelikle kalıcı olabilmesi için sağlam argümanları olmak zorunda. Dünkü istifa gerekçelerine baktığımızda böyle derinlikli bir fikrî yapı görünmüyor. Belki parti programında bunu ortaya koymaya çalışacak. Ancak “CHP’ye alternatif olacağız…” gibi iddialı bir söylemin altını dolduramazsa, mücadele edeceği yelpazede, Cumhurbaşkanlığı adayı olarak sağladığı krediyi de tüketebilir!.. Herhâlde bunun hesabını yapmıştır. 42 yıllık bir siyasi geçmişten bahsettiğine göre, bu hareketin önünü arkasını da hesaplamış olması beklenir. Aksi hâlde, hareket saman alevi gibi çabuk söner...

TÜRKİYE GAZETESİ

Yorumlar1

  • Süleymanoğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    İnce İnceeeeee....YASEMİNCE....
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat