Pelosi’nin timsah gözyaşları…

.

  • GİRİŞ20.09.2022 08:15
  • GÜNCELLEME20.09.2022 08:15

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi (82), ahir ömründe provokatif dış politikaya fena hâlde hız verdi!.. Ağustos başındaki korsanca Tayvan ziyaretinden sonra, şimdi de Ermenistan’da boy gösterdi... 

Amerika Birleşik Devletlerinin, Clinton, George Bush ve Obama gibi genç yaştaki başkanlarından sonra, yönetimin yaşlı kuşağa geçmesi, içeride ve dışarıda muhtelif problemlere kapı aralıyor. 79 yaşındaki Başkan Biden’ın zaman zaman medyaya da yansıyan hâl ve hareketleri, siyasi gündemde çokça tartışma konusu oluyor… Hatta bu yüzden, bırakınız gelecek dönem başkanlık seçimlerinde aday olup olmamasını (Kendisi yeniden aday olmak niyetinde olduğunu saklamıyor…), önümüzdeki kasım ayında yapılacak ara seçimlerde dahi ciddi sıkıntılarla yüz yüze gelmesi bekleniyor. Zira hem Senato’da hem temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu Cumhuriyetçilere kaptırması hâlinde, çok erkenden “Topal Ördek” durumuna düşmesi söz konusu. Bu sebeple, Donald Trump’tan görevi devralırken “Amerika geri döndü…” gibi iddialı laflar eden Biden’ın pek bir şey yapamayarak, sadece kendisini değil partisini de zor duruma düşürmesi ihtimali hayli yüksek. Biden’ın şu ana kadarki en belirgin icraatı, Rusya karşısında Avrupa Birliği’ni yanına veya arkasına alarak ekonomik yaptırımlar uygulaması ve böylece AB’yi topyekûn bir enerji krizi ve ekonomik resesyon içine sokması. Uzun ve dondurucu bir kışı nasıl geçireceği konusunda kara kara düşünen AB ülkeleri, bu çok kritik dönemi sesini çıkarmadan sonuna kadar yaşamayı göze alabilecek mi? Yoksa bir müddet sonra birçok dengeyi değiştirebilecek sert bir itirazla farklı yola mı girecek?

Enerji krizine dair, AB’ye kendi fosil yakıtlarını pazarlamaktan ve Rusya tehdidini sıcak tutarak nasihat vermekten başka, elle tutulur bir şey yapmayan ABD, bölgesel ve küresel meselelerde müttefiklerini daha da şüphe ve tereddüde sevk edecek adımlar atmaktan geri durmuyor!.. Doğu Akdeniz, Suriye ve Yunanistan konusunda, müttefiki Türkiye’ye karşı yanlışta ısrar eden Amerika, Ukrayna ve Tayvan problemlerinde de Rusya ve Çin’e karşı rasyonel politikalar yerine maceracı denemelere girişiyor… Her seçim döneminde ABD’li politikacılar, içeride çeşitli etnik grupların oylarını alabilmek uğruna, çoğu kere sonradan tutmayacakları sözleri verme konusunda gayet cömert davranırlar. Mesela Barack Obama, kampanya döneminde başkan seçildiği takdirde sözde Ermeni soykırımını tanıyacağını vadetmişti. Ama iki dönem başkanlığında bu sözünü bir daha hatırlamadı. Peşinden koltuğu devralan Trump tanıdı da ne oldu?! Şimdi de Temsilciler Meclisinin yaşlı başkanı Nancy Pelosi (82) ülkedeki Ermeni oylarını partisine kanalize edebilmek için, çok değişik bir atraksiyonda bulundu. Ağustos ayı başında biraz da korsanca bir şekilde Tayvan’a giderek Çin Halk Cumhuriyetini fena hâlde kızdıran ve iki ülke arasında büyük gerilim yaşanmasına sebep olan Pelosi, bu defa Erivan’a giderek, güya Ermenistan’a destek olmaya çalıştı. Enteresan olan şu ki, Ermenistan’ın otuz sene boyunca, Azerbaycan topraklarını işgal altında tutması karşısında gıkı çıkmayan Bayan Pelosi, Ermeni Diasporasını kandırmak için timsah gözyaşları döktü!.. Bayan Pelosi şunu iyi bilsin ki, Ermeni Diasporası da dâhil, dünyada bu sahte gözyaşlarına kanacak hiç kimse yok. Dolayısıyla Bayan Pelosi, ahir ömründe giriştiği bu türden provokatif politikaların beyhude olduğunu unutmamalı.

Erivan’da akıl ve mantık dışı ithamlarla, Azerbaycan’ın haklı davasında açıkça ve mertçe destekleyen Türkiye’yi hedef alan Pelosi’nin çabaları, Türk-Amerikan ilişkilerine zarar vermekten başka bir netice doğurmayacaktır. Bunun altını kalın bir çizgi ile çizelim. Amerika bugüne kadar Türkiye’ye yönelik yanlış politikalarından bir fayda elde etmemiştir. Son elli altmış yıl içerisinde, ABD devlet adamlarının çeşitli defalar bu şekilde yanlış tavırlar içine girmesinin sonuçları ortada. Türkiye kendi hak ve menfaatleri konusunda her zaman kararlı durmuş ve her türlü menfi tavır karşısında gerekeni yapmaktan geri durmamıştır. Nancy Pelosi Türk-ABD ilişkileri konusunda ve bilhassa Karabağ meselesinde ne kadar bilgi sahibidir bilmiyoruz. Velakin, yanına birkaç Ermeni kökenli siyasetçi alarak böyle altı boş etkinliklerde bulunmak, ona ve yandaşlarına beklenen faydayı sağlayamayacak. Yaşlı kuşak yöneticiler olarak ne Biden’ın ne de Pelosi’nin müttefiklik ruhuna uymayan davranışlar içinde olması, her şeyden önce kendi zararınadır. Güvenirliklerine açıkça gölge düşürüyor. Şimdilik bunun idrakinde olmayabilirler. Ama iki ay sonraki seçimlerde bunun sonucunu kesin biçimde görürler… Bir kenara yazınız.

TÜRKİYE GAZETESİ

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat