Hangi parti ne istiyor? Anayasada taktikler savaşı
- GİRİŞ21.05.2012 10:52
- GÜNCELLEME21.05.2012 10:52
Önümüzdeki 2 yıl içinde 4 kez sandığa gideceğiz.
Türk siyasal yaşamının önemli aktörleriyle ilgili çok ciddi değişiklikler kapıda.
Her bir seçim de hem sonrakileri hem de hepsini birden etkileyecek sonuçlar üretmeye gebe.
Yerel seçimler büyük olasılıkla 6 ay kadar öne alınacak. Bu belli oldu gibi. Belediyelerin büyük bölümü AKP'nin elinde ve ağır kış koşullarının hemen arkasından gelecek mart ayı seçim için avantajlı bulunmuyor.
Başbakan'a bu görüş aktarıldı, çalışmalar sürüyor, büyük olasılıkla 2013 sonbaharında belediye başkanlıkları için seçim yapacağız. Elbette İstanbul, Ankara ve İzmir'deki yarış ve çıkacak genel tablo merkezi hükümet seçimleri için en önemli göstergelerden birisi olacak.
Ana muhalefet partisi en büyük hazırlığını İstanbul'u almak üzere yapacak. Bu sürpriz değil. 'Yeter ki kazanalım' mantığıyla hangi isimler gündeme gelecek, şu anda bile kavgası veriliyor. Mustafa Sarıgül listenin başında. Şansı da var dezavantajı da... 19 Mayıs'ta büyük gövde gösterisi yaptı, popülerliğini zirveye taşıdı.
İktidar şanslı. Bunu korumak isteyecek. Kadir Topbaş, AKP tabanından olmayanın da sempatisini kazanan bir isim olarak kuşkusuz AKP adaylarının ilk sırasında. Ama belki de Başbakan kendisi için daha farklı, daha büyük ve önemli bir görevlendirme düşünüyordur, kim bilir...
Şu anki bakanlardan bir İstanbul belediye başkan adaylığı üzerinde de zihin egzersizleri yapılıyor, siyasetle ilgilenen herkesin kulağına çalınıyor bugünlerde.
Sonra cumhurbaşkanlığı seçimi var. 2014 yazında. Halk seçecek. İki turlu olacak. Başbakan Erdoğan aday. Acaba ilk turda yüzde 50'yi bulabilir mi? CHP burada da 'merkez sağdan bir isim' arayışında. Amaç, AKP karşıtlarının oylarını tek cephede toplamak. CHP ve MHP başta bütün muhalefet çevrelerinden oy alabilecek ve yüzde 50 bandını zorlayabilecek bir merkezden isim aklınıza geliyor mu?
Sonraki yıl yeni hükümet ve yeni Meclis için sandık başına gideceğiz. Başbakanlığı bırakmış, genel başkanlığı devretmiş bir Erdoğan...Yeni bir AKP... Üstelik 3 dönem şartı nedeniyle neredeyse bütün önemli aktörleri bu kez milletvekili olamamış bir parti.
YARI BAŞKANLIĞA HALK KARAR VERECEK
Ve dördüncü kez yine sandık başına gidiyoruz. Takvimi, bu saydığım 3 seçim döneminin yani 2013-2015 aralığının herhangi bir yerine denk gelecek. Alınacak sonuçlara göre. Yeni anayasa için. TBMM Başkanı AKŞAM'a açıklamıştı, 'Bütün partiler uzlaşsa bile yine de referanduma gideceğiz.'
Uzlaşma olmayacak. Ama AKP yeni anayasadan vazgeçmeyecek. Biz halk oyuyla yeni anayasa için karar vereceğiz. İşte bu noktada bütün partiler arasında kıyasıya bir strateji savaşı yaşanıyor. Şu anda olanca heyecanıyla çekişmeler sahnede.
Başbakan'ın tavrı ve kurmaylarına verdiği talimat belli: '12 Eylül referandumunda kabul edilen maddelere dokunmayın, dokundurtmayın. Onun dışında bütün değişiklikler için uzlaşmaya çalışın. Hep masada kalın. Kalkarsa muhalefet kalksın. Yarı başkanlık ve başkanlığı da tartışın ama en son noktada referandum kartını elinizde tutun.' Erdoğan'ın çerçevesi böyle.
Yazının devamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz
İsmail Küçükkaya Akşam
Yorumlar1