Gösteri çağrısı Sisi’yi korkuttu

  • GİRİŞ29.10.2022 10:19
  • GÜNCELLEME29.10.2022 10:20

Mısırlı muhalifler bir süredir halka 11 Kasım’da sokaklara ve meydanlara çıkarak mevcut yönetimi protesto çağrıları yapıyor.

Mısırlılar protesto gösterilerine katılacaklarını ilan eden videoları sosyal medyada yayınlayarak Abdülfettah es-Sisi’ye adeta meydan okuyorlar.

Hayat pahalılığını protesto etmek için benzer bir girişim “Garipler Devrimi” sloganıyla 2016’da da gündeme gelmişti ve darbeci Mısır Cumhurbaşkanı halkı rahatlatmak ve gösterilere katılımı önlemek için bazı kararlar almıştı.

Son günlerde yapılan çağrılar Abdülfettah es-Sisi’yi yine korkuttu ve birtakım adımlar atmaya zorladı.

Önce kameraların karşısına geçip ülkenin neden kötü durumda olduğunu anlatmaya çalıştı ve bir sürü bahane ileri sürdü.

Sonra da Mısır hükümeti “pahalılıkla mücadele için” devlet kurumlarında çalışan memurların ve işçilerin maaşlarına istisnai olarak 300 Mısır Cüneyhi (241 TL) zam yaptı.

Asgari ücret de 2700 (2173 TL) Mısır Cüneyhi’nden 3000 Mısır Cüneyhi’ne (2414 TL) çıkarıldı.

Abdülfettah es-Sisi’nin halkın sokağa çıkmasını engellemek için güvenlik tedbirlerine de başvuracağı kesin.

İki hafta sonra yapılması planlanan protesto gösterileri bir şekilde bastırılsa da Mısır Cumhurbaşkanı’nın performansından, yolsuzluklardan ve ülkenin kötü yönetilmesinden duyulan rahatsızlık sona ermeyecek.

Önceki gün Mısır Cüneyhi ABD Doları karşısında büyük değer kaybetti ve daha da önemlisi rezervler eridiği için ülkede uzun süredir döviz krizi yaşanıyor.

Halkın öfkesinin yatışması için Abdülfettah es-Sisi’nin 2024’te yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanlığına yeniden aday olmayacağını şimdiden ilan etmesi, hatta erken seçime gidilmesi ve o seçimde es-Sisi’nin yarışa dahil olmaması isteniyor.

Ordu içinde de rahatsızlık olduğu iddiası gündemde ve delil olarak Mısır Cumhurbaşkanı’nın oğlunun tepkilere yol açan fotoğraflarının sızdırılması gösteriliyor.

Abdülfettah es-Sisi’nin oğlu Hasan’ı istihbarat binasındaki makamında puro içerken, havuz başında nargile içerken ve ayna karşısında iç çamaşırlarıyla kendi fotoğrafını çekerken gösteren fotoğraflar yayınlanmıştı.

Darbe yanlıları fotoğrafların Mısır Cumhurbaşkanı’nın oğluna değil istihbaratta görevli bir başka subaya ait olduğunu iddia ederken, muhalifler ise Hasan es-Sisi’nin içtiği puronun tanesinin 2000-3000 Mısır Cüneyhi civarında olduğunu ve darbeci generalin oğlunun fakirlikten kırılan Mısır halkıyla alay ettiğini söylüyor.

Bu arada, Körfez ülkelerinin Abdülfettah es-Sisi’den ümidini kestiği ve daha fazla maddi yardımda bulunmak istemediği konuşulurken, Mısır Cumhurbaşkanı’nın tedirginliği açıkça konuşmalarına yansıyor.

Unutulmaması gereken bir gerçek de şu:

Türkiye’nin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’yle (BAE) ilişkilerini normalleştirmesi ve Arap Baharı ikliminin büyük ölçüde sona ermesi Abdülfettah es-Sisi’nin önemini azalttı.

Darbeci general liderliğindeki Mısır, kendisini Türkiye’ye karşı “denge unsuru” olarak pazarlıyor ve Körfez ülkelerinin korkularını kullanarak yüklü miktarda yardımlar alıyordu.

Abdülfettah es-Sisi’nin yerine bir başka asker kökenli politikacının hatta aynı çizgiden bir sivilin Mısır’ın başına geçmesine Riyad ve Abu Dhabi’nin bir itirazı olmayacaktır.

Diriliş Postası

Yorumlar1

  • Vurucu 1 yıl önce Şikayet Et
    Kafir sisi sonun yaklaşıyor, La galibe illallah el hükmü lillah...
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat