Dendias niye geri döndü?

  • GİRİŞ19.11.2022 09:18
  • GÜNCELLEME19.11.2022 09:18

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, önceki gün Libya’nın başkenti Trablus’a gittikten sonra havalimanında uçaktan inmeyi reddederek ülkenin doğusunu kontrolü altında tutan silahlı milislerin lideri Halife Hafter ile görüşmek üzere Bingazi kentine geçti.

Dendias’ın diplomatik teamüllere aykırı küstahça tavrı Trablus ve Atina arasında krize yol açtı ve Yunanistan’ın Trablus’taki maslahatgüzarı protesto için Libya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılırken, Libya’nın Atina’daki maslahatgüzarı da istişare için geri çekildi.

Ziyaret talebi Yunanistan’dan gelmişti ve başta Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi olmak üzere Libyalı yetkililerle görüşmek üzere Trablus’a uçan Dendias’ı karşılamak üzere Libyalı mevkidaşı Necla el-Menguş da havalimanına gitmişti.

Fakat son dakikada ne olduysa Yunanistan Dışişleri Bakanı büyük bir diplomatik nezaketsizlik örneği sergileyerek uçaktan inmedi ve uçağı Bingazi’ye gitmek üzere yeniden havalandı.

O sırada neler yaşandı ve ne oldu da Dendias Trablus’u ziyaretten vazgeçti?

Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın hiçbir açıklama yapmadan Trablus Uluslararası Havalimanı’ndan ayrıldığı haberi medyaya yansıyınca, “Muhtemelen kendisine Trablus’a inip Abdülhamid ed-Dibeybe hükümetiyle görüşmesi halinde Atina’nın söz konusu hükümetin meşruiyetini kabul etmiş olacağı uyarısı yapılmıştır” diye düşündüm.

Nitekim Yunanistan tarafından yapılan açıklama bu tahminimi doğruladı.

Yunan medyası, Dendias’ın Muhammed el-Menfi’yle görüşmek üzere Trablus’a gittiğini, Abdülhamid ed-Dibeybe hükümetinden herhangi bir isimle görüşmeyi planlamadığını ve Necla el-Menguş’un havalimanında kendisini beklediğini öğrenince Libya Dışişleri Bakanı’yla görüşmemek için uçaktan inmeyi reddettiğini öne sürdü.

Yunanistan ve Mısır, Abdülhamid ed-Dibeybe başkanlığındaki hükümetin görev süresinin dolduğunu ve meşruiyetinin kalmadığını, dolayısıyla Ankara ve Trablus arasında hidrokarbon alanında imzalanan muhtıranın geçersiz olduğunu iddia ediyor.

Bu nedenle Dendias, Necla el-Menguş’la görüşüp Atina’nın Türkiye ve Libya arasında imzalanan anlaşmalara itiraz ederken ileri sürdüğü iddiayla ters düşmemek için geri döndü.

Yunanistan ve Mısır’ın Abdülhamid ed-Dibeybe hükümetiyle ilgili iddiası tamamen asılsız ve uluslararası toplum tarafından ciddiye alınmıyor.

Atina ve Kahire’nin Trablus hükümetinin yerine muhatap alınmasını istedikleri paralel Fethi Başağa hükümetinin de hiçbir hükmü yok.

Birkaç kez Trablus’u işgal girişiminde bulunan ve her seferinde hezimete uğrayan Hafter, Başağa’yı “Truva atı” olarak kullanarak amacına ulaşmak istemişti.

Silahlı adamlarıyla başkente girip Abdülhamid ed-Dibeybe’yi devirmesi için gaz verilen Fethi Başağa kendisinden bekleneni başaramayınca iyice gözden düştü.

Yaptığı atamalar Hafter ve adamları tarafından dikkate alınmıyor.

Libya’nın doğusu tamamen Hafter’in kontrolünde ve Dendias da zaten Bingazi’de Başağa’yla değil Hafter’le görüştü.

Bölgesel ve uluslararası tüm platformlarda Libya’yı temsil eden Necla el-Menguş’la görüşmeyi “meşruiyeti olmadığı” iddiasıyla reddeden Yunanistan Dışişleri Bakanı’na şunu sormak lazım:

Bingazi’de görüştüğü savaş suçlusu milis komutanı meşruiyetini nereden alıyor?

DİRİLİŞ POSTASI

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat