Abbas’tan Gazze için hükûmet hazırlığı

  • GİRİŞ28.02.2024 09:23
  • GÜNCELLEME28.02.2024 09:23

İsrail’in düzenlediği saldırıların sona ermesinin ardından Gazze Şeridi’ni kimin yöneteceğiyle ilgili tartışmalar devam ederken Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, önceki gün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a istifasını sundu.

Iştiyye, istifa kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Gazze Şeridi’nde oluşan yeni gerçekliğe”, “Filistin birliğine ve uzlaşıya”, “Filistin yönetiminin otoritesinin genişletilmesine” ve “yeni bir hükûmet ve yeni düzenlemeler gerektiğine” değindi.

Bütün bu ifadeler tek bir şeye işaret ediyor:

Mahmud Abbas başkanlığındaki yönetim ABD’nin isteği doğrultusunda Gazze Şeridi’nin yönetimini de üstlenecek yeni bir hükûmet kurmaya hazırlanıyor.

Ramallah’ta kurulacak yeni hükûmetin başına getirilmesi beklenen isim, önceki hükûmetlerde başbakan yardımcısı ve ekonomi bakanı olarak görev yapan, 2005 yılından bu yana Filistin Yatırım Fonu’nun başkanlığını yürüten Muhammed Mustafa.

Kendisi ayrıca “tarihin en büyük para aklama ve vergi kaçırma skandalını sızdıran, dünyanın güçlü ve zengin kişilerinin vergi cennetlerinde tuttukları gizli hesapları ortaya çıkaran dokümanlar” olarak tanımlanan Panama Belgeleri’nde adı geçen tek Filistinli.

Abbas yeni bir hükûmet kuracak ancak ortada cevap bekleyen tonla soru var.

İsrail ve Hamas yeni hükûmetin Gazze Şeridi’ni yönetmesini kabul edecek mi?

Biden yönetiminin yeni kurulacak Filistin hükûmetiyle çalışması için Netanyahu’ya baskı yapması bekleniyor.

Hamas ve diğer Filistinli gruplar için ise Gazze Şeridi’ni Abbas’a bağlı hükûmete teslim etmek işgal güçlerine teslim olmak gibi bir şey.

Çünkü Gazze Şeridi’nin Batı Şeria’dan bir farkı kalmayacak.

Abbas’a bağlı Filistin güvenlik ve istihbarat birimlerinin Batı Şeria’da işgal güçleriyle “güvenlik koordinasyonu” adı altında iş birliği yaptığı ve İsrail’in güvenliği için hep birlikte direnişçilerin peşine düştükleri malum.

Hamas liderlerinden Usame Hamdan’ın geçenlerde yaptığı bir açıklama da direniş gruplarının Gazze Şeridi’ni Abbas’a bağlı hükûmete teslim etmek istemediklerini gösteriyor.

Gazze Şeridi’nin yeniden imarı, bölge sakinlerine yardım ve seçimlere hazırlık için yeni bir hükûmet kurulması konusunda Filistinli gruplarla anlaştıklarını söyleyen Hamdan, söz konusu grupların hangileri olduğu hakkında bilgi vermedi.

Fakat Hamas’ın anlaştığı grupların İslami Cihad başta olmak üzere Gazze Şeridi’nde faaliyet gösteren direniş grupları olduğunu ve aralarında Fetih’in bulunmadığını tahmin etmek zor değil.

Savaştan sonra Gazze Şeridi’ni yönetmeye talip olan ve İsrail’e “Göreve hazırım” mesajı gönderenlerden biri de Muhammed Dahlan.

Dahlan’a yakın isimlerden Nasır el-Kudve, İsrail’de yayınlanan Yediot Ahronot gazetesine verdiği demeçte, “Savaştan sonra Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nden sorumlu yeni bir hükûmetimiz olacak. Hamas o hükûmetin bir parçası olmayacak.” dedi ve “Hamas’ı zayıflatabileceklerini” de öne sürdü.

Arafat’ın yeğeni olan ve Fetih’ten kovulan el-Kudve, Abbas’ın yetkilerinin kısıtlanarak “onursal başkan” olarak kalması ve yönetimin tamamen değişmesi çağrısında bulundu.

Abbas’ın yeni hükûmette Dahlan’a yakın isimlere yer verip vermeyeceğini ve o hükûmetin Gazze Şeridi’nde nasıl karşılanacağını yakında göreceğiz.

İsmail Yaşa / Diriliş Postası

Yorumlar1

  • Kaan 2 ay önce Şikayet Et
    Ellerinize sağlık
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat