Ateşkes önerisi kabul edilecek mi?

  • GİRİŞ05.07.2025 10:25
  • GÜNCELLEME05.07.2025 10:25

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in 60 günlük ateşkes önerisini kabul ettiğini belirterek, Hamas’ın öneriyi kabul etmemesi halinde Gazze Şeridi’nde açlığın ve soykırımın devam edeceği tehdidinde bulundu.

Başkanlığı kazandığında savaşları bitireceğini söyleyen Trump, Rusya-Ukrayna Savaşı’nı bitiremese de Pakistan ve Hindistan arasındaki savaş ile 12 günlük İsrail-İran Savaşı’nı bitirmekle övünüyor.

ABD Başkanı’nın Gazze Şeridi’ndeki savaşı bitiren ve İsrailli esirleri evlerine döndüren “kahraman” olmak istediği biliniyor.

İsrail medyasına göre Trump, pazartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Washington’u ziyareti sırasında Gazze Şeridi’nde ateşkes ilan edildiğini duyurmaya hazırlanıyor.

Gündemdeki geçici ateşkes önerisi savaşın sona ermesi için çalışılacağını söylüyor ancak ateşkesin kalıcı olacağına dair herhangi bir garanti vermiyor.

İsrail’in önceliği Gazze Şeridi’nde esir tutulan vatandaşlarını kurtarmak.

Hamas ise İsrailli esirleri serbest bırakmadan önce savaşın sona ereceğine ve işgal güçlerinin Gazze Şeridi’nden çekileceğine dair güvence istiyor.

Fakat şartlar ne yazık ki Hamas’ı oldukça zorluyor.

Gazze Şeridi sakinlerinin artık dayanacak güçleri kalmadı.

Bir yanda açlık, diğer yanda işgal ordusunun yoğun saldırıları ve her gün verilen onlarca şehit.

Tabii bir de Ebu Şebab grubu gibi işgal güçleriyle iş birliği yapan ve insani yardımları yağmalayanlarla uğraşmak var.

Refah bölgesinde faaliyet gösteren Ebu Şebab çetesinin dışında Gazze Şeridi’nin başka bölgelerinde farklı grupların da İsrail tarafından Hamas’a karşı silahlandırıldığı haberleri geliyor.

Han Yunus’ta Yasir Huneydik’e ve eş-Şucaiyye’de Rami Hıllis’e bağlı kişilerin Ebu Şebab grubuyla benzer faaliyetler içinde oldukları ve söz konusu grupların hepsinin Mahmud Abbas başkanlığındaki Filistin Yönetimi’nden maaş aldıkları ifade ediliyor.

Ateşkes önerisi Hamas’ın taleplerini karşılamasa da mevcut koşullarda öneriyi bir çırpıda reddetmek o kadar kolay değil.

Hamas’tan yapılan açıklamada, Filistinli diğer gruplarla istişare edildikten sonra nihai kararın açıklanacağı bildirildi.

Bir grubun kabul edip diğerinin reddetmesi doğru olmayacağı ve alınacak kararın büyüklüğü ortak sorumluluk gerektirdiği için böyle bir istişareye ihtiyaç duyuluyor.

Arap sokağında ateşkes önerisinin bu kez kabul edileceği yönünde bir beklenti var.

Gazze Şeridi sakinlerini içinde bulundukları korkunç durumdan bir şekilde kurtarmak gerekiyor.

Hamas, taleplerini tam olarak karşılamayan ve savaşın sona ereceğine dair güvence içermeyen bir ateşkes anlaşmasını kabul ederse taviz vermekle ve hatta direnişten vazgeçmekle suçlanabilir mi?

Hayır.

İzzeddin el-Kassam Tugayları ve Gazze Şeridi’ndeki diğer mücahitler üzerlerine düşeni fazlasıyla yaptılar.

Arap ve İslam ümmetinden bekledikleri desteği göremediler.

Ayrıca Filistin’de işgal devam ettiği sürece direniş de mutlaka devam edecek.

Bununla birlikte savaştan sonra Hamas başta olmak üzere Filistinli direniş grupları kapsamlı bir muhasebe yapacaklardır.

“Ne kazandık ne kaybettik?”, “Nerede doğru yaptık, nerede hata yaptık?” diye sorgulamak, perişan hali zaten ortada olan İslam ümmetine çuvaldızı batırmadan önce kendilerine de bir iğne batırmak zorundalar.

İsmail Yaşa / Diriliş Postası

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat