Ali ile Ayşe’nin aşkına Einstein mı engel oldu

  • GİRİŞ02.10.2011 08:01
  • GÜNCELLEME02.10.2011 08:01

ALİ yakışıklı bir delikanlı. Bütün kızların gözdesi. Ama onun gönlü Ayşe’de.

Ayşe de çok güzel ve akıllı bir genç kız. Bütün erkekler peşinde ama onun gözü de Ali’de.
Ayşe’nin bir küçük ‘arıza’sı var: Eğer Ali gelip ona çıkma teklif ederse hayır diyecek, çünkü bu işi kendisi yapmak istiyor.
İşte bu sebeple, ışık hızının çok üstünde hızda yolculuk yapan bir ‘takyon’ aracılığıyla Ali’ye haber gönderiyor, ‘Seni çok beğeniyorum’ diyor.
Diyelim ki Ayşe bu haberi tam saat 12.00’de gönderiyor. Ve ‘takyon’ ışıktan hızlı hareket ettiği için zamanda geriye yolculuk yapıyor ve varacağı yere daha yola çıkmazdan önce, diyelim saat 11.00’de varıyor.
Yani Ali, henüz Ayşe mesajını göndermemişken ondan ‘Seni çok beğeniyorum’ diye mesaj alıyor. Elbette çok seviniyor ve anında Ayşe’yi cevaplıyor: ‘Ben de seni çok beğeniyorum, bizim birlikte olmamız lazım.’
Ayşe ışıktan hızlı giden ‘takyon’la mesaj gönderir de Ali onu kullanmaz mı, o da cevabi mesajını ‘takyon’la gönderiyor. Diyelim saat 11.01’de. Ve Ayşe, henüz göndermediği aşk mesajının cevabını saat 10.01’de alıyor.
İlk girişimin Ali’den geldiğini görünce de Ali’nin teklifini reddediyor!

* * *

Zamanda yolculuk fikriyle ilgili olarak kullanılan yaygın örneklerden birini Türkçeye uyarladım, umarım fizikçiler bana kızmaz.
Işıktan hızlı nötrinolarla ilgili deneyin duyulmasından sonra, ışık hızının aşılıyor olmasının ne gibi sorunlara yol açacağı konusu çok konuşuluyor, yazılıp çiziliyor.
Ali ile Ayşe’nin başına gelen veya gelecek olan bu teorik durum da söylenenler arasında. Ama aslında bu örnek yanlış bir örnek.
İsviçre’de CERN’den ateşlenen bir nötrinonun 732 kiloömetre ötede Grand Sasso’daki bir dedektöre kendisiyle aynı anda ateşlenecek ışıktan 60 nanosaniye kadar erken varması, tam olarak zamanda geriye yolculuk sayılmaz.
Ali ile Ayşe arasında geçen senaryo teorik düzlemde bile çelişkiler içeriyor ve gerçekleşemez bir şey. Buna termodinamiğin kanunları engel çünkü. Termodinamiğin üçüncü kanunu, enerji harcandıkça evrende entropinin, yani düzensizliğin arttığını söyler.
Zaten zamanın okunu bize gösteren yegane şey de budur: Yani geçmişte enerji harcanır, bugünde entropi artar. Tersi olmaz. Masadan düşüp kırılan bardak parçaları geriye sıçrayıp yeniden bardak halini almazlar.

(Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz)


İsmet Berkan / Hürriyet

Yorumlar2

  • tuncay tezel 12 yıl önce Şikayet Et
    DİN İLE BİLİM NEDEN AYRI DEĞİLDİR?. Çünkü dünyayı, evreni yaratan yaratıyor bilimi. Bilim zaten yaratıcısını onaylamak, yaratıcısını göstermekten başka bir hizmet etmez. Ateistler binlerce yıldır, Marksistler onlarca yıldır, maymunistler 150 yıldır büyük ama nafile bir çırpınış içerisindeler çünkü bilim ilerledikçe, deneylerin çapı büyüdükçe yaratılış gerçeği altın harflerle yazılıyor evrene.. Allah hepimize hidayetini arttırsın. Görüp de bilerek görmezlikten gelenlerden olmamayı kılsın Rabbim. Bu arada şuna da çok gülüyorum, dünya profesörleri yaratılışı ispatlayan deliller buldukça, İsmet Berkan gibi bilimle uzaktan yakından alakası olmayanlar bu bilimsel verileri profesörlerin, üniversitelerin tam tersi yorumlama gayretine giriyorlar ya.. Allah akıl fikir versin hepimize..
    Cevapla
  • tuncay tezel 12 yıl önce Şikayet Et
    İSMET BERKAN, HÜRRİYETE GEÇTİN, DİN HAKKINDA NİYE YAZI YAZDIN YAZININ SONUNA?. Ah İsmet ah.. Kendince dinle bilimi ayırmaya çalışıyorsun ama niye panik oldun biz sana anlatalım. Çünkü Cern deneyi şüphe bırakmayacak derecede göklerin ve yerin yoktan var edildiğini, Big Bangin bir yaratılış günü olduğunu, materyalizmin çöktüğünü her gün yepyeni delillerle anlatıyor bizlere. Din dinamiktir her şeyden önce, onu da yanlış söylüyorsun. Allah düşünmez misiniz diyor, araştırın diyor, anlayın diyor, akledin diyor. Ya sen İsmet? Fiziğin, kimyanın, biyolojinin, astronominin, kuantum fiziğinin her gün materyalizmi yıkması hakkında deriiin derin düşünüyor musun? Ben cevap veriyim, hayır. Hatta kaçıyorsun bağnazlık yaparak. Oysa tüm yaratılış delillerine gözünü, kulağını kapamaman gerekiyordu öyle değil mi?
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat