Sorun ‘Tutuklu gazeteciler’ sorunu değildir

  • GİRİŞ16.12.2011 06:11
  • GÜNCELLEME16.12.2011 06:11

Bu ülkede ifade özgürlüğüne sadece gazetecilerin ihtiyacı yok. Ayrıca, ifade özgürlüğü kısıtlanan yegane insan grubu da gazeteciler değil.

O yüzden, ortadaki sorunu ‘Tutuklu gazeteciler sorunu’ diye isimlendirmek, bütün enerjiyi hapisteki gazetecilerin kurtarılmasına ayırmak bana doğru gelmiyor.
Doğru değil, ayrıca ahlaki de değil.
Çünkü sorun, gazetecilerin tutuklanması sorunu değil. Sorun, Türkiye’de ifade özgürlüğünün kısıtlanması, hâlâ konuşuyor, yazıyor-çiziyor, protesto eylemine katılıyor diye insanların suçlanması ve bu suçlamaların sonunda da hapsedilmesi sorunu.
Yani daha genel bir sorun.
* * *
Terörle Mücadele Yasası’nın sorun yaratan maddeleri belli. Bu maddeleri biz geçmişte birkaç defa değiştirdik. Şimdi bir kez daha değişmesi gerekiyor korkarım. Ama hükümet ve Meclis bu konuda pek bir gönülsüz.
Yarın sabah Türkiye’nin dört bir yanındaki nöbetçi mahkemeler önlerindeki tahliye taleplerini değerlendirirken hapiste olduğu söylenen 70 gazeteciyi serbest bıraksalar sorun bitecek mi?
Hayır bitmeyecek. Çünkü sorun bu insanların hapiste olması değil, onları hapse atan yasal bir düzenin varlığında.
O yasalar ifade özgürlüğünü sağlayacak biçimde değişmedikçe ülkemizde sorunlar yaşanmaya devam edecek, demokrasimiz eksikli kalacak.

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz


İsmet Berhan / Hürriyet

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat