Einstein’ın ‘En büyük hatam’ dediği yanlışı

  • GİRİŞ01.04.2012 11:36
  • GÜNCELLEME01.04.2012 11:36

Teori yayınlandıktan bir süre sonra oturdu, kendi denklemlerini değiştirdi ve teoriye bir ‘kozmolojik sabit’ ekledi. Bu sabit sayesinde evreni ‘durağan’ kılacağını düşünüyordu büyük bilim adamı.
Ama genel görelilikte yaptığı bu değişiklikten kısa süre sonra Amerika’dan kötü haber geldi. Edwin Hubble adlı bir astronom (ki bugün adına kocaman bir teleskop dolaşıyor uzayda) evrenin durağan olmadığı, tam tersine galaksilerin inanılmaz bir hızla birbirlerinden uzaklaştığını, yani evrenin genişlemekte olduğunu kanıtladı.

kullan

İşte bu anlaşılmaz gözüken denklem, Albert Einstein’ın kendi görelilik teorisine sonradan eklediği ‘kozmolojik sabit’in ta kendisi.

Esasında Einstein’ın durağan evreni zaten olmayacak bir şeydi. Einstein’ın teorisine eklediği ‘kozmolojik sabit’ bile evreni durağanlaştıramıyordu ama evrenin büyüme hızı çok düşüyordu. Buna rağmen, bu küçük büyüme bile yeni bir ‘vakum enerji’ yaratarak büyümenin sürmesine neden oluyordu.
Her neyse, Einstein, Hubble’ın buluşunun sonuçlarını kabullendikten sonra, kendi ‘kozmolojik sabit’i için de, ‘Hayatımın en büyük hatası’ dedi.
Ama hikayemiz burada bitmiyor. Hatta tam da burada başlıyor.
Yıllar ve yıllar sonra, Hubble’ın buluşu ve Einstein’ın denklemleri üzerine çalışan bilimciler, genel görelilik teorisinin evren için bir başlangıç öngördüğünü gördüler.
Bu başlangıç, bir ‘büyük patlama’ ile olmalıydı. O patlama anında, ortaya çok büyük bir enerji çıkmalı ve bu enerji sayesinde madde oluşmuş olmalıydı.
Bütün evreni yaratan maddenin, galaksilerin, yıldızların, gezegenlerin (ve anti-maddenin ve ‘karanlık enerji’nin) evinizin yatak odasına sığdığını hayal etmeye çalışın. Bu kadar sıkışmış olan enerji bir anda patlıyor ve evren meydana gelmeye başlıyor.
Büyük patlama konusu bugün bütün fizik dünyası tarafından kabul edilmiş bir şey. Bunun dolaylı kanıtları da bulundu. Bir hesaba göre evrenimiz 15 milyar yaşında.
Peki ama evrenin bir başlangıcı vardıysa bir sonu da olacak mı? Olacaksa bu son nasıl olacak?
Bir ‘son’ öngören başlıca iki teori ortaya atıldı: 1. Büyük büzüşme; 2. Büyük soğuma...

Yazının devamını okumak için bu linki kullanabilrisiniz

İsmet Berkan - Hürriyet

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat