Kardeşlik ve huzur

  • GİRİŞ15.08.2009 07:13
  • GÜNCELLEME15.08.2009 07:13

Başbakan bir taraftan, İçişleri Bakanının ilk açıklamalarında “demokratik açılım” şeklinde ifade edilen ve son bilgilere göre “Kardeşlik ve huzur projesi” adı konulduğu anlaşılan “açılım”da herhangi bir “paket”in söz konusu olmadığını söylerken, diğer taraftan “rapor ve sonuç bildirisi” kelimelerini kullanıyor.

Hükümete çok ağır ithamlar yönelterek kapılarını peşinen kapatan iki muhalefet partisine de “Söyleyecek neyiniz var? Bize bunu söyleyin. Biz bunları da bu çalışmanın içine, sonuç bildirgesine, raporumuza koyalım” diye çağrı yapıyor.

Demek ki, bu çalışmalarda bir “paket” söz konusu olmayacak, ama “rapor” veya “sonuç bildirisi” hazırlanacak. Ve anlaşılan o ki, evvelce daha ziyade üniversiteler ve STK’lar tarafından farklı konularda değişik isimler altında organize edilen “beyin fırtınası, fikir jimnastiği” türü bir etkinliğin, şimdi bu konuda, hükümetin “moderatörlüğü” ile, olabildiğince geniş kesimleri içine alacak bir kapsamda gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Bu çalışma, çözüme destek verecek güçlü bir kamuoyu oluşturma açısından faydalı olabilir.

Ama samimiyetle, hiç kimseyi dışlamadan yürütülmesi ve Bakan Atalay’ın dediği gibi “bu konuda söyleyecek sözü olan herkes”e dikkat ve içtenlikle kulak verilip, görüş, tesbit, eleştiri ve tekliflerinin aynen kayıtlara geçirilmesi şartıyla.

Bu konuda herkes çok “dolu” ve öncelikle eteklerdeki taşların dökülmesine büyük ihtiyaç var. Herkes konuşsun, içini döksün, rahatlasın.

Sonra, söylenenlerin dökümü çıkarılıp, gereksiz detaylar ayıklansın; öze ve esasa taallûk eden ortak tesbitler tasnif edilip derli toplu şekilde bir araya getirilsin; aynı şey çözüm teklifleri için de yapılsın ve neticede her kesimin ortak kanaatlerini ortaya koyan bir mutabakat metni oluşsun.

Bir sonraki aşamada da, bu metindeki ortak teklifler için, herhangi bir gecikmeye de meydan vermeyecek gerçekçi bir zamanlama stratejisine dayalı bir uygulama takvimi yürürlüğe konulsun.

 

Keşke sivil bir inisiyatif olsaydı...

Erdoğan’ın açılımdan söz ederken kullandığı “süreç” kelimesiyle böyle bir silsilenin kast edildiğini, böyle bir niyetle yola çıkıldığını sanıyoruz.

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Yorumlar6

  • YILMAZ ER 14 yıl önce Şikayet Et
    ne diyor yazar. chp ve mhp bakan düzeyinde dtp ye ise başbakan düzeyinde görüşmek ve dtp akıl almaz istekleri görüşmeleri tıkar bence doğru bir teşhiz.ama yeni asya ve yazarı yandaş yazar olmadığı için bazı fanatikler yazı bile okumamdan eleştiryorlar. yen asya demirel çi olabilir. o zaman akepe liler de amerikancı ve israil çi mi oluyor derler ibrahim dededi deme.daha diyecek çoook şey var ama neyse...
    Cevapla
  • ahmet okutan 14 yıl önce Şikayet Et
    İNGİLİZ TEZGAHI BUNLAR UYANIK OLUN.... Yakın tarihi iyi okuyun...İngiliz muhripleri cemiyetini iyi araştırın...
    Cevapla
  • omer fahri 14 yıl önce Şikayet Et
    ........ İlk olarak şahıslara bağlı kalmayalım... Yeni Asya Risale-i Nurdan aldığı ölçülerle bu zamana kadar demokrat misyonu savundu...siz ise çorap değiştirir gibi parti değiştiriyorsunuz...önemli olan noktada zaten...sizin siyasi bir misyonunuz yok...Yeni asya ise 40 yıldır demokrat misyonu savunmaktadır.Siz istesenizde istemesenizde bu böyle.. bundan da vazgeçicek değiliz
    Cevapla
  • salih imamoğlu 14 yıl önce Şikayet Et
    bediüzzaman ve kürt sorunu. bediüzzamanın en büyük teşhisi kürtçe ve türkçeyi barıştırmak olmuştur..hayali olan medresetüz zeharasında bunu düşünüyordu. şimdiki yapılanlar sayın dovutoğlu imzalı bir plan...tıpatıp olmasada kısmen üstadın görüşlerini yansıtıyor bence...birde aslında istemesemde yıllarca süloyu destekleyenlere söyleyecek bir çift sözüm herzaman vardır..uhuvveti olmayanın talebeliği olmaz bunu da biliyorum ama suloya verilen destek müminlerin kalbini yıllarca kanattı..bunu unutmayın
    Cevapla
  • omer fahri 14 yıl önce Şikayet Et
    . akp'nin kürt açılımında bediüzzaman'ın 100 yıl önce ortaya koyduğu çözüm önerileri neden yer almıyor?ilk önce bunu cevaplayın... kafanızı bozmuşsunuz demirelle... konuyla demirelin ne alakası var? her konudan yeni asyayı karalamaya çalışıyorsunuz... başka işiniz mi yok? ille herkesin akp yi savunmasını istiyosunuz.. yeni asya çözüme karşı değil,bilakis çözüme en çok katkısı olan gazetedir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat