EMASYA ve katsayı

  • GİRİŞ10.02.2010 09:28
  • GÜNCELLEME10.02.2010 09:28

YÖK’ün geçen yaz aldığı “ÖSS’de katsayıyı kaldırma” kararının mağdurlar cenahında coşkuyla karşılandığı ve “Oh, katsayı zulmü nihayet bitti” yorumlarının yapıldığı bir ortamda yayınlanan “Katsayı zulmü bitti mi?” başlıklı yazımızı şu paragrafla bitirmiştik:

“Türkiye’nin adeta yargı kararlarıyla yönetilir hale geldiği ve yetkilerini yürürlükteki ihtilâl anayasasından alan yargı organlarının, AKP iktidarını bahane ederek sistemdeki vesayetlerini daha da güçlendirdikleri bir ortamda yalnızca YÖK’ün karar almış olması sorunun kesin olarak bittiği anlamına gelmiyor.” (Yeni Asya, 24.7.09)

Aradan dört ay geçti. Ve Danıştay, Kurban Bayramından hemen önce açıkladığı kararla, YÖK’ün katsayı kararı için yürütmeyi durdurdu.

Bu karar için de köşemizde şu notu düştük:

“Bugün ortaya çıkan durum, dört ay önceki o yazıda dile getirdiğimiz endişeleri maalesef doğruluyor. Ve, ‘ustaca’ bir zamanlama ile, tam da bayram öncesi açıklanan karar, yargı vesayetinin daha da derinleşip koyulaştığı bir ülkede, köklü bir anayasa ve sistem reformu yapılmadığı müddetçe mağduriyetlere son verilemeyeceği ve kronik sorunların çözülemeyeceği gerçeğini bir defa daha teyid ediyor...” (Yeni Asya, 27.11.09)

Danıştay 8. Dairesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararına itiraz eden YÖK, Danıştay Dâvâ Daireleri Genel Kurulundan da red cevabı aldı.

Ardından, YÖK Başkanı “Gerekirse hukuku da arkadan dolanırız” gibi, hele şu ortamda asla söylenmemesi gereken bir sözü ağzından kaçırıp, sonra “Yanlış anlaşıldım, onu kast etmedim” gibi tevillerle vaziyeti kurtarmaya çalıştı ve aynı konuşmasında “dâhiyane bir formül” açıklayacaklarını söyledi. Ve “yeni katsayı” kararı geldi.

Katsayı farkını kaldırmayan, ama azaltan bu karar mağdurları hem tatmin etmedi, hem de bunun dahi yine Danıştay marifetiyle iptali ihtimali ciddî tedirginlik kaynağı olmaya devam etti.

Ve iki ay sonra bu endişeler de doğrulandı.

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat