Harp Akademileri YÖK’e bağlanmalı
- GİRİŞ05.03.2010 07:57
- GÜNCELLEME05.03.2010 07:57
Dağdaki çoban, başörtülü anne de evladını okutup yetiştirmiyor mu? Askere yollamıyor mu? O evlat, çoban babasının tırnağını, başörtülü annesinin saç telini, dünyaya değişir mi?
Babasını ayağına çağırıp “bak adam olamazsın dedin ama bu mertebelere geldim” diyen üst düzey devlet görevlisine babası ne demiş? “Evet, ama hala adam olamadın evlat, babanı ayağına çağırdın!”
Ülkemizi kuran o güzel insanların mirasıyla, biz bugünlere nasıl geldik?
Aman birlik bütünlüğümüzü muhafaza edelim... Aman irtica hortlamasın... Aman okuma yazma yaygınlaşsın... Aman kızlarımız okusun... Aman çekirdek aile yapımızı ve aile değerlerimizi kaybetmeyelim... Aman komünizmin eline düşmeyelim... Aman sanayileşelim, ekonomimizi güçlendirelim diye diye geldik.
Bilişimin bireyi çok güçlendirdiği bir devire geldik. İletişim yaygınlaştı. Bireylerin, devlete ait görüldüğü dönemler geçti.
Artık devletin, bireysel hukuk ve “açık toplum”un hizmetinde olduğu bir devirdeyiz.
“Değişim” dünyanın “motto”su oldu... Amerikan başkanının dahi dilinde...
TSK da bu değişime uymak durumunda.
İddiaya göre, koca koca generaller oturmuş, çocuk gibi, darbe planları yapmış, darbe toplantıları yapmış!
Bunların hepsi mi yolunu şaşırdı?
Demek ki eğitimde bir problem var. Değişim eğitimle başlar.
Askeri okullardaki, özellikle Harp Akademilerindeki eğitim anafikrinin bu değişime paralel hale getirilmesi gerekiyor.
İçinde bulunduğumuz zor coğrafyada, Türkiye’nin bölgedeki liderlik geleceği de dikkate alındığında...
Böylesine eksileri kabul etmemiz mümkün değil. Zamanımız değerli. Sağ-sol, Sünni-Alevi, Kürt-Türk, sivil-asker gibi “kaşıntılı hastalıklar”ın bulaştırılmasına artık izin verme lüksümüz yok.
TSK’daki eğitimin tam da bu nedenle, revizyonla daha güçlendirilmesi ve dünya standartlarının da ötesine taşınması gerekiyor.
Bu amaçla, kapsamlı bir müfredat çalışmasıysa, müfredat çalışması...
Asker-sivil işbirliği ise, asker-sivil işbirliği...
Harp Okulları ve Harp Akademilerinin YÖK sistemine dahil edilmesi ise, evet dahil edilmesi...
Gerekiyorsa kanun değişikliği... Ne gerekiyorsa bir an evvel yapmak gerekiyor !
Prof. Dr. Kenan ULUALP / Haber 7
ulualp@kenanulualp.com
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol