Ortadoğu’da Tarihi Değiş Tokuş

  • GİRİŞ18.10.2011 12:01
  • GÜNCELLEME18.10.2011 12:01

Bugün Gazze ve Filistin için önemli bir gün. Ortadoğu’da tarihi bir değiş tokuş yaşanacak.

İsrail 1027 tutukluyu serbest bırakıp Filistin’e iade etmeyi kabul etti. Buna karşılık Hamas da 2006’dan beri elinde tuttuğu onbaşı Gilad Şalid’i İsrail’e geri verecek.

Şimdi… Bunun taşıdığı anlama şöyle bir bakalım.

İsrail’in keyfi tutuklamalarının sınırsız hal aldığı bir dönemde Hamas Haziran 2006’da düzenlediği bir baskınla Kerim Şalom sınır noktasında Şalid’i tutsak aldı. İsrail’in bütün çabalarına rağmen Şalid’i iade etmeye yanaşmayan hatta Kızılhaç temsilcileri ile dahi görüşmesine izin vermeyen Hamas bu beş yıllık sürenin sonunda ne oldu da Şalid’i serbest bırakıyor?

Arap Baharı ile birlikte bölgede dengeler değişti…

Artık, Hamas’ın hiçbir zaman güvenmediği siyonistlere hizmet etmekle suçladığı Hüsnü Mübarek Mısır’da devletin, Ömer Süleyman el-Muhaberat’ın başında değil.

Müslüman Kardeşler’in artan etkinliği ve değişen yönetim Hamas’ın Mısır’ın arabulucu rolüne olan antipatisini azalttı. Görüşmeleri rahatlattı.

Bölgede eş zamanlı olarak, Suriye’deki iç savaş ve Esad rejiminin sallantıya girmesi bir başka unsur olarak ortaya çıktı. Bu durum yıllardır Esad’ın kanatları altında Şam’ı mesken tutan Hamas üzerinde stres ve baskı oluşturdu.

İran Esad rejimine açık destek vermesi için Hamas’a baskı yaptı. Müslüman kardeşler ve Türkiye’nin antipatisini üzerine çekmek istemeyen Hamas sunni halkı katleden Esad rejimine destek vermeyi reddetti. Bunun üzerine İran maddi yardımını kesince Hamas yönetimi maaşları dahi ödeyemedi.

Öyle ki, bu soğukluk nedeni ile Hamas yönetiminin Şam’dan ayrılıp Mısır’a yerleştiğini görürsek şaşırmayacağız.

Bütün bu bölgesel zorluğa rağmen zaten Gazze şeridinin tek hakimi olan Hamas’ın Filistin’deki halk desteği artıyor. Birleşmiş Milletlere yapılan bağımsızlık başvurusunun başarıya ulaşmaması, Müslüman Kardeşler ve Türkiye ile olan ilişkilerini iyi tutması sayesinde Mısır’ın Gazze kapılarını açması, güç dengelerini Mahmud Abbas’tan Hamas’a doğru değiştiriyor.

Bölge halkının desteğini alan Hamas gösterdiği direnç ile bugünlere geliyor.

Bu çerçevede Hamas’ın Şalid’e karşı 1027 Filistinli tutukluyu serbest bıraktırmanın ötesinde bir başarı gösterdiği meydana çıkıyor.

İsrail’in muhatap olarak kabul etmediği ancak Gazze’de halkının desteğini alan ve halkı için sabırla yürüyen Hamas’ın hem Filistin’de hem de bölgede bu değiş tokuşla gücü artıyor.

Bölgedeki tüm devletlerde soğuk savaştan kalma yönetimler yerlerini demokratik halk iktidarlarına bırakıyor.

İsrail hariç.

Darısı onların da başına…

Prof. Dr. Kenan Ulualp - Haber 7
ulualp@kenanulualp.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat