FETÖ'ye kapı aralanmayınca kızdılar

  • GİRİŞ15.04.2020 11:43
  • GÜNCELLEME15.04.2020 13:35

Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen infaz kanunuyla beraber kapalı ve açık cezaevlerinde bulunan 90 bin kişinin tahliye olması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kanunun kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada “Yeni infaz düzenlemesiyle sistemin işleyişini hem mağdurlar hem suçlular açısından çok daha adil bir hale getirmeyi amaçladık” dedi. Erdoğan, yasanın kamu vicdanını gözeterek çıkarıldığının altını çizdi.

 

 

Ancak düzenlemenin yasalaşmaması için Meclis’te ittifak halinde hareket eden ve büyük bir mücadele ortaya koyan CHP, HDP ve İYİ Parti, kanuna tepkili. Meral Akşener, daha ilk günden yeni infaz düzenlemesini gözden düşürmek için yasanın “çocuklara cinsel istismar suçlarına af getirdiğini” öne sürerek algı operasyonu başlatmıştı.

CHP, İYİ Parti ve HDP, konu Meclis gündemine gelir gelmez Hükümeti baskı altına almaya çalıştı. Meclis’te görüşmeler sürerken muhalefet “çocuklara cinsel istismar suçlarına af geliyor ama düşünce suçluları hapiste” diyerek FETÖ ve terör örgütü PKK/KCK’nın da bu infaz düzenlemesinden yararlanması için çaba sarfetti. Pensilvanya’dan firari Ekrem Dumanlı yasanın FETÖ’cüleri de kapsaması için video çekip talimatlar verdi, tehditler savurdu. Muhalefet de Pensilvanya’nın etkisinde fazla kalmış olmalı ki Meclis’te bastırdıkça bastırdı. Fakat bu çabaları pek bir sonuç vermedi. Taslak kanunlaştıktan sonra muhalefet bir ağızdan “Kamu vicdanı rahatsız oldu, istismar suçluları dışarı çıkıyor” demeye başladı.

 

 

Aslında muhalefetin rahatsızlığı, bu kanunun içerideki FETÖ ve PKK/KCK mensuplarına kapı aralamamasından kaynaklanıyor. Yoksa yeni infaz yasasının çocuk istismar suçlarına af getirdiği falan yok. Bunu herkes biliyor. Ama eğer, hapishanelerdeki FETÖ ve KCK mensupları da tahliye ediliyor olsaydı eminim muhalefet bu yasaya destek verirdi.

CHP, İYİ Parti ve HDP, yasanın Demirtaş’ı kapsaması için de çok uğraştı, bu mümkün olmayınca tekrar “kamu vicdanı”ndan dem vurmaya başladılar. Yarın ise ilk işleri bu kanunu Anayasa Mahkemesi’ne götürmek olacak. Gerekçeleri ise “eşitlik ilkesinin gözetilmemesi!” Anlayacağınız FETÖ ve PKK’ya kapı aralamak için bütün yolları zorlayacaklar.

Tabii bu yasanın ne kadar dikkatli hazırlandığını bir kaç güne daha iyi anlarız. Af veya infaz düzenlemelerinde genelde kamuoyunda tepki uyandıracak birtakım detaylar gözden kaçabiliyor. Fakat Adalet Bakanlığı’nın bu kez dersini iyi çalıştığını ve tartışma yaratacak hatalara düşmeyeceğini tahmin ediyorum. Tahliyeler başlayınca sonuçları hep beraber göreceğiz. 

Akşam

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat