ABD ve Fransa, sınırımızda tam gaz çalışıyor

  • GİRİŞ11.05.2020 11:19
  • GÜNCELLEME11.05.2020 12:50

Koronavirüs salgını sebebiyle gündemin gerisine düşen Suriye’de ciddi bir hareketlilik var. ABD ve Fransa, PKK/YPG’ye Irak’taki gibi bir otonom bölge oluşturabilmek için ciddi bir mesai içinde.

 

 

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Danışmanı Villiam Robak başkanlığında bir heyet, bu sıralar terör örgütü PKK/YPG ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasında “uzlaşı” toplantıları düzenliyor. Fransa Dışişleri’ne bağlı bir heyet de bu görüşmelere katkı sunuyor. Rusya’nın da taraflarla yakın temasta olduğu bölgeden gelen bilgiler arasında.

ABD ve Fransa’nın hedefi -baştan beri planladıkları gibi- Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG hakimiyetinde ayrı özerk bir bölge kurmak. Suriye’nin kuzeyini Irak’ta olduğu gibi merkezi yönetimden koparmak istiyorlar. Ve bunun için de Korona falan dinlemeyip acele ediyorlar. Zira 2011’de Suriye’de başlayan iç savaş sonuçlanmak üzere. Yeni bir Suriye kurulacak fakat kuzeydeki hazırlıklar henüz tamamlanmış değil. PKK ile Barzani’ye yakın ENKS arasında ihtilaflar devam ediyor. Bu iki yapıyı bir araya getirmeden de Suriye’nin kuzeyiyle ilgili kabul edilebilir/meşru bir düzen kurmak mümkün olmayacak.

 

 

Türkiye’nin müdahalesiyle PKK/YPG, uluslararası alanda ve bölgede büyük bir meşruiyet ve güç kaybına uğradı. ABD ve Fransa, askeri yönden büyük darbe alan terör örgütünü siyasi olarak toparlayıp Esed rejimiyle uzlaştırarak durumu kurtarmaya çalışıyor. Rusya’nın da desteğiyle kuzeyde özerk bir bölgeyi anayasal güvence altına almaya çalışacaklar.

Bunun için de öncelikle ENKS’in meşruiyetini arkalarına almaya ihtiyaçları var. ENKS’e hamilik yapan Irak Kürt Yönetimi ile Barzani’nin alttan alta bu plana onay vermesi sürpriz olmaz. Ki, bu planın kendi sonlarını beraberinde getireceğini bile bile...

ABD’nin Suriye’yi bölme planının ve çalışmalarının çok eskilere dayandığı biliniyor. Terör örgütü liderlerinin, PKK’nın Suriye kolu olan PYD’yi ABD’nin isteği/siparişi üzerine kurduklarına yönelik itirafları da kayıtlarda sabit. Türkiye’nin askeri olarak bölgeye yaptığı müdahaleler bugüne kadar ABD planını fiili olarak engellese de tümden devre dışı bırakmış da değil. ABD elinde kuklaya dönüşen Esed’in kişisel ikbali için Suriye’yi bölecek her türlü plana hazır olduğunu görüyoruz.

Türkiye’nin Suriye’deki Kürtlerin haklarına karşı olmadığı açık. Bunun için Ankara’nın diplomasinin bütün inceliklerini konuşturması gerekecek. Suriye’de askeri olmasa da diplomatik olarak hareketli günler Türkiye’yi bekliyor. 

Akşam

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat