Panik anketleri başladı İnce’ye kapıları kapatan İmamoğlu

  • GİRİŞ30.01.2024 07:59
  • GÜNCELLEME30.01.2024 07:59

Daha dün 14-28 Mayıs seçimlerinde çuvallayan anket şirketleri peş peşe, İstanbul’da İmamoğlu’nu, Ankara’da Mansur Yavaş’ı açık ara önde gösteren anketler yayınlamaya başladı.

Hele biri var ki; “İstanbul’da DEM Parti aday çıkarsa bile Ekrem İmamoğlu 3.5 puan önde” diyor.Bunlar “ya sayı saymasını bilmiyor ya da hiç dayak yememiş”.

Hangi siyasi ve sosyolojik gerekçe, hangi hizmet politikası, hangi memnuniyet araştırması bu sonucu verebilir. İmamoğlu, İstanbul seçimini Cumhur İttifakının bazı stratejik hataları nedeniyle kazandı. Tepki oylarının bu seçimde de İmamoğlu’na gitmesi için hiçbir neden yok. Üstelik tepkiler bu kez İmamoğlu’na yönelmiş durumda. Murat Kurum, İmamoğlu’nun adını bile anmıyor. Projelere kilitlenmiş. “İstanbul’un sorunlarını Murat Kurum çözer” diyenler, her ankette açık ara önde çıkıyor. DEM Parti İmamoğlu’nu desteklese bile İmamoğlu’nun işi çok zor. Hele desteklemezse; kendi adayını çıkarırsa… İyi Parti adayını çoktan açıkladı. CHP İstanbul’da küskünler ordusu oluşturdu. 

Ataşehir Belediye Başkanı İlgezdi; Alevilerin ve Kürtlerin partiden tasfiye edildiğini söylüyor. Bunu söyleyen tek İlgezdi değil. Genel bir kanı. Kılıçdaroğlu ve ekibi devre dışı bırakıldı. İlgezdi, tasfiye edilmesi ile ilgili; “MYK ve PM toplanmadan İmamoğlu beni çağırıp benimle yol yürümek istemediğini söyledi. Bu kararı alacak olan MYK ve PM’dir. İmamoğlu hangi yetkiyle bana bunu söylüyor?”, diyerek aslında genel başkanın Özel değil, İmamoğlu olduğu gerçeğini bir kez daha vurguluyor.

Sonuç: İmamoğlu’nun kaybetmesi için siyasal, sosyolojik, psikolojik ve aritmetik ortam var. 

KILIÇDAROĞLU’NU ARAYAN İŞ ADAMI KİM?

Ekrem İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu’nun desteğinden umudunu kesmiş durumda. Ancak son kozlarını oynamaktan da geri kalmıyor. Kılıçdaroğlu’na yakın bir milletvekili ile konuştum. İstanbul’dan ünlü bir iş adamının, İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu arasındaki buzları eritmek için devreye girdiğini söyledi. İş adamı Kılıçdaroğlu’nu arayıp; “Gelip elinizi öpsün. Sizi hâlâ babası gibi seviyor” demiş. 

Kemal Bey; “O defter benim için kapandı” diyerek teklifi geri çevirmiş.

Milletvekili, Kılıçdaroğlu’nun yeniden genel başkanlık düşünüp düşünmediği ile ilgili soruma da şu cevabı verdi: “Kemal Bey, İmamoğlu ve Özel’in el ele CHP’yi bitirmeye götürdüğünü düşünüyor. CHP’nin neredeyse yarısı küskün. Kemal Bey’e her gün yüzlerce telefon geliyor. Yakında CHP’de büyük bir istifa dalgası başlamasından korkuyor. İstanbul ve Ankara kaybedilirse, seçim sonrası olağanüstü kurultay kaçınılmaz olur.”

CHP’nin Ankara adaylarının belirlenmesinde, Mansur Yavaş’ın hiçbir etkisi olamadı. Yavaş, Etimesgut’a da eski İyi Partili Mesut Özarslan’ı aday yapmak istemiş ancak İmamoğlu’nun baskısı ile sanatçı Erdal Beşikçioğlu’nun adı açıklanmıştı.

İyi Parti’nin Cengiz Topel Yıldırım’ı Ankara Büyükşehir için aday göstermesi, zaten Mansur Yavaş’a kızgın olan CHP’lileri Yıldırım’a yönlendirebilir. CHP’liler ise Mansur Yavaş’a kızgın ve mesafeli. CHP’lilerin oyları ile belediye başkanı seçilen Yavaş’ın belediyede CHP’yi yok saydığını düşünüyorlar. Mansur Yavaş ise, CHP’nin kendisine karşı tavrına, 27 Ocak’ta yapacağı tanıtım toplantısı afişine CHP logosunu koymayarak karşılık verdi.

Yeni Akit

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat