PPK öncesi önemli bir soru: Enflasyonda zirveyi gördük mü?

  • GİRİŞ06.05.2021 11:36
  • GÜNCELLEME06.05.2021 11:36

Bugün Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı günü. Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz hafta Merkez Bankası yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu tanıtmış ve Başkan Şahap Kavcıoğlu bazı sorulara cevap vermişti. İşte hem o cevaplar hem de bir önceki PPK karar metni marifetiyle yapılan iletişim bugünkü toplantıda faizlerde bir değişiklik yapılmayacağı yönünde bir beklenti oluşturdu.

ENFLASYONDA ZİRVEYİ GÖRDÜK MÜ?

Bir süreden bu yana yapılan bazı analizlerde enflasyonda Nisan ayında zirvenin görüleceği ve ardından da kademeli düşüşle beraber TCMB’nin yılın son çeyreğinde faiz indirimlerine başlayabileceği yönündeydi. Oysa son dönemde hem içerideki hem de dışarıdaki gelişmeler enflasyon tarafında bazı riskleri de beraberinde getirdi.

Dışarıda emtia fiyatlarındaki artışlar ve özellikle ABD Merkez Bankası FED’in tahmin edilenden daha önce para politikasını değiştirmesi ihtimali ve içeride ise Yurtiçi Üretici Fiyatları (Yİ-ÜFE) ile Tüketici Fiyatları (TÜFE) arasındaki farkın giderek açılması enflasyonda beklenilenden daha karamsar bir havanın oluşmasına neden oluyor.

TÜFE ve Yİ-ÜFE’DE SON DURUM NE?

TÜİK’in Nisan ayı enflasyon hesaplamalarına göre yıllık bazda TÜFE %17,14 olurken Yİ-ÜFE ise %35,17 oldu. Maalesef geçmiş tecrübelerimiz kısa vadede açılan bu farkın uzun vadede TÜFE’nin Yİ-ÜFE’yi yakınsadığı yönünde.

GIDA ENFLASYONU HIZ KESMİYOR

Yukarıda TÜFE ve Yİ-ÜFE’deki tabloyu özetlemeye çalıştım. Bu tabloya ilave olarak yıllık ortalamalara baktığımızda mevsimsel etkilerle bu aylarda gıda fiyatları tarafında beklediğimiz olumlu katkı ise maalesef gelmedi.

Nisan ayında gıda fiyatları aylık bazda %2,17 artarak 18 yıllık ortalamaların oldukça üstünde gerçekleşti. Bu hali ile baktığımızda hem Yİ-ÜFE ile TÜFE arasındaki farkın giderek açılması hem de gıda fiyatları tarafında beklediğimiz olumlu katkının gelmemesi daha önce Nisan ayı için beklediğimiz zirvenin Mayıs ve belki de Haziran’a sarkmasına neden olabilir. Bu durumda TCMB Başkanı’nın piyasalarla yaptığı enflasyonun üzerinde faiz verme politikası iletişimine bakarak 2021’nin son çeyreğinde beklenilen faiz indirimlerinin bir sonraki yıla sarkma ihtimalinin giderek arttığını ifade edebiliriz.

YENİŞAFAK

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat