'Yeni Türkiye'nin sağlaması: Sivil anayasa

  • GİRİŞ12.08.2014 11:04
  • GÜNCELLEME12.08.2014 11:04

Sivil toplum kuruluşlarının düzenledikleri panellere, seminerlere gittik, tartıştık, fikir fırtınalarına daldık. Farklı kuruluşların taslak oluşturma vesilesiyle Türkiye'nin çeşitli kesimleriyle bir araya gelerek birbirimizi yakından tanıdık, dünyalarımıza dokunduk, 'çokların birliği'nin nasıl bir ruh olabileceğini birlikte keşfettik.

Ne olduğumuzu, ne olmadığımızı, ideolojilerimizi, kimliklerimizi, geçmiş muhasebelerimizi, zihinaltı tortularımızı birlikte seyrettik, kendimizle yüzleştik. Değiştik, birbirimizi dönüştürdük. Siyaset inisiyatif aldığında toplumun dönüşmesi daha sağlam oluyordu. Ama her seferinde 'bu iktidar anayasasıdır', 'bu mutabakat anayasası değildir' bahanesiyle suiistimale uğradı taslaklar. İçerik dahi tartışılamadan.

Erdoğan'ın balkon konuşmasında da belirttiği gibi, iktidar partisi bu dönem parlamento çoğunluğunu oluştursa da üç temsilciyi anayasa kuruluna yollamayı kabul etmişti. Diğer üç muhalefet partisi temsilcisinin toplamının dokuz olmasını da göze almışlardı. 60 maddede mutabakat sağlamış olmalarına rağmen, muhalefet partileri iktidarın 'hiç değilse bu maddeleri değiştirelim' tekliflerini dahi reddettiler.

Kürt açılımının başlayabilmesi için bu ülkede on yıllardır kendi halkına darbe yaparak, insanları birbirine düşürerek, tetikçilerine faili meçhul cinayetler işleterek bu savaşı sürdüren ve bundan iktidar devşiren vesayet rejiminin durdurulması gerekmişti. Bu da açık denizlerde yüzlerce canavarla boğuşmayı gerektirmişti elbette.

Kürt açılımı devreye girdiğinde ise laik demokrat sol kesim ile Kürt hareketi buna uzun süre çeşitli gerekçelerle karşı çıktı. Barış gelecekse bunu ancak Kürt hareketiyle Türk solunun ittifakı gerçekleştirebilir diyerek kimileri neredeyse daha ilk günden takoz koymaya başladı. Fikir düzeyinde karşı çıkışları maalesef kanlı provokasyonlar izledi...

Anayasa taslaklarını tartışmaktan daha hayati zorunluluklar her daim esir aldı toplumsal hayatımızı. Bir yandan Kürt partilerinin ve AKP'nin kapatılma mevzuları, bir yandan gündelik hayatın içerisinde Türk Kürt çatışması çıkarma çabaları ve aynı anda Alevi gençlerin kimi haklı feryatları üzerinden tezgahlanan Alevi Sünni çatışmaları için onlarca senaryo uygulanmaya çalışıldı.

Yazının tamamı için tıklayın...

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat