Havadan havaya füze teknolojisine sahip olmak Türkiye için ne anlam ifade ediyor?

  • GİRİŞ16.04.2021 09:49
  • GÜNCELLEME19.04.2021 08:09

Son yıllarda, Savunma Sanayii alanında kaydedilen muazzam gelişmeler, Türkiye’yi bu alanda sınıf atlayan ülkeler arasına soktu.

İzleyen herkes farkında.

Sadece içeride değil, yurtdışında da, gün geçmiyor ki, yerli yapım SİHA’ların ‘savaş kurallarını’ nasıl değiştirdiğine dair haberler çıkmasın.

Malum, Türkiye’nin sahip olduğu SİHA teknolojisi ile ilgili son dikkat çekici değerlendirme, Soğuk Savaş döneminin kapanmasıyla ‘Tarihin Sonu’ tezini ortaya atan ünlü Amerikalı Siyaset Bilimci Francis Fukuyama tarafından geçtiğimiz günlerde yapılmıştı.

Fukuyama, Türkiye’nin bölgesel güç olarak yükselmesinde SİHA’ları kullanmasının önemli bir rol oynadığını dile getirdiği yazısında, bu teknolojinin kara birliklerinin doğasını değiştireceğini ifade etmişti.

Bu ne anlama geliyor?

Savaşlarda oyunun kurallarının değiştiği anlamına geliyor.

Fukuyama’nın kendi ifadeleri üzerinden aktaralım:

“Savaşlarda kara ordusu ve tanklar, savaşa girilen bölgeyi ele geçirmenin yanında, elde tutmanın da önemli bir unsuruydu. Bu kara orduları için gerekli tank, silah ve sistemlere sahip olmak ve bu sistemleri güncel tutabilmek oldukça maliyetliydi. SİHA’lar tankları kolayca imha edebiliyor ve insansız bir savaş yürüterek savaşların maddi ve psikolojik maliyetini ciddi ölçüde azaltıyordu. Bu durum harbin kurallarını değiştirecek gelişmelere işaret ediyordu.” (Kaynak Anadolu Ajansı)

BOZDOĞAN’IN İLK ATIŞLI TESTİNDE ELDE EDİLEN BAŞARI, TÜRKİYE’NİN BU ALANDA DA SAYILI ÜLKELER ARASINA GİREBİLECEĞİNİN HABERCİSİ

SİHA teknolojisinde ABD, İsrail ve Çin’le birlikte dünyanın sayılı ülkeleri arasına giren Türkiye, diğer alanlarda da, güçlü hamleler yapmaya devam ediyor.

7 Nisan’da yapılan atış testinin sonuçları örneğin.

Türkiye’nin ilk havadan havaya atılan füzelerinden olan Bozdoğan, ilk atışlı testinde hedefini tam isabetle vurdu. Bu gelişme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, “Türkiye, havadan havaya füze teknolojisine sahip sayılı ülkelerden biri olmayı başardı” sözleriyle duyuruldu.

Bozdoğan, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından TÜBİTAK SAGE yükleniciliğinde yürütülmekte olan GÖKTUĞ Hava-Hava Füzeleri Geliştirme Projesi kapsamında yer alan bir çalışma.

Bu heyecan verici gelişmeye, yayınlanan görüntülerin izlenmesiyle kamuoyu da yakından şahitlik eti.

HAVADAN HAVAYA FÜZE TEKNOLOJİSİ İLE NELER HEDEFLENİYOR?

Peki, havadan havaya füze teknolojisi Türkiye’ye ne katacak?
Bu teknolojinin elde edilmesi ile neler hedefleniyor.

Savunma Sanayii kaynaklarına göre, proje kapsamında Milli imkanlarla geliştirilmekte olan Görüş İçi (BOZDOĞAN) ve Görüş Ötesi (GÖKDOĞAN) füzeleriyle şunlar hedefleniyor:

1-Hava üstünlüğünün tesis edilmesi,

2-Yüksek değerlikli hava araçlarının korunması.

3-Taaruz uçaklarının kendi savunmalarını yaparak bekaya katkıda bulunabilmesi

Aynı kaynakların belirttiğine göre, “BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN; gelişmiş karşı tedbirler ile donatılmış, F-16 uçaklarına entegrasyonu gerçekleştirilen, Muharip Uçak, Büyük Gövdeli Uçak, Helikopter, İnsansız Hava Aracı ve Seyir Füzelerine karşı etkili Havadan Havaya Füze Sistemleri.”

Füzelerin tüm geliştirme yer testleri TÜBİTAK SAGE tarafından 2020 yılı içerisinde başarılı bir şekilde tamamlandı.

F-16 uçaklarına entegrasyonu için gerekli tüm faaliyetler, Hava Kuvvetleri’nin desteğiyle gerçekleştirildi.

Her iki füzenin uçak üzeri sertifikasyon testlerine devam ediliyor.

2021 yılı içerisinde farklı atış testleri yapılarak, geliştirilen mühimmatların TSK envanterinde hızlıca yerlerini alması hedefleniyor.

Yorumlar3

  • Murat Mert 3 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim yurdumuzun bekası ve özgürlüğü için çalışan hükümetimize ve mühendislerimize güç kuvvet versin, daha nice başarılar nasip etsin ki Allah'ın adaleti yer yüzüne hakim olsun.
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • İsmail Hakkı KURT 3 yıl önce Şikayet Et
    Yiğitlerimizin emeğine sağlık her zaman tam destek bizlere bu günleri gösteren rabbime binlerce şükür ediyorum.
    Cevapla Toplam 15 beğeni
  • Hakkı An 3 yıl önce Şikayet Et
    Sn Acet elinize sağlık. Fukuyama nın ülkesi bunu yapamadı daha ama çalışıyor. Yapılan: Hava da hazır bir karayoluağı gibi havasavunma ağı. Bir ağ düşünün gökyüzünde ve Trafiği düzenliyor. Sizin uçaklarınız giriş çıkış kapısını, yol haritasını biliyor... O yol koridoru dışına çıkan havasavunma Hazırlık durumuna göre düşman kriterini sağlarsa düşer. Ve bu havadaki Aksungur veya Akıncı SİHa ları ile yerden yaklaşık 30 km ye kadar yukarda; Bozdoğan (115 km) veya Gökdoğan (25km) S-400 den iyi iş yapar; uzay sınırına kadar vuran yer füzesine(114 km) denk.. Şimdilik bu kadar daha çok şey yapılabilir. OYUN DEĞİŞTİRİCİ bir KONSEPT. Hamdolsun bu günleri de gördük.
    Cevapla Toplam 19 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat