İYİ Parti/HDP düellosu: Arkası gelir mi? İttifak zarar görür mü?

.

  • GİRİŞ04.11.2021 11:27
  • GÜNCELLEME04.11.2021 11:33

Dün Meclis’te iki partinin, HDP ve İYİ Parti’nin Meclis grup toplantıları vardı ve bu toplantılar pek sık rastlanmayan bir söz düellosuna sahne oldu.

Önce İYİ Parti Genel Başkanı sıfatıyla Meral Akşener konuştu, HDP/PKK ilişkisine dair kendisinden son dönemde ‘az duyulan’ sözler sarf etti.

Siirt’te bir HDP’linin “Burası Kürdistan” çıkışını hatırlatan Akşener, “Neye şaşırıyorsunuz, bu adam HDP’li. Biz HDP’yi terör örgütü PKK’nın yanında konumlandırıyoruz. ‘Kürdistan’ söylemi kime ait? PKK’ya” ifadelerini kullandı.

Bu konuşma bittikten hemen sonra HDP’nin grup toplantısı başladı.

Partinin Eş Başkanlarından Mithat Sancar, Akşener’in bu sözlerine “Acizsiniz” diyerek cevap verdi:

“İktidar ne kadar aciz ise, HDP’ye iktidar diliyle saldıranlar da o kadar acizdir. HDP şuradadır, buraya konumlanmıştır demek üretecek söz bulamamak, kendisine söylenen itirazları, eleştirileri hazmedememek demektir.”

Bu düellonun sonu nereye varır diye soracak olursanız, varacağı bir yer yoktur diye cevap veririm.

Meral Hanım, Siirt’te karşılaştığı ‘sürprize’ o anda hazırlıksız yakalandığı için, üzerinde düşünerek verebileceği cevabı verememenin eksikliğini hissettiği için Meclis grubunda o sözleri sarf etmiş oldu.

HDP tarafı ise, İYİ Parti’ye ‘had bildirme’ anlamında başından beri ‘elini korkak alıştırmadığı’ için rahatça cevabını verebildi.

Bu kadar işte.

Hepsi bu.

Ona bakarsanız daha önce Selahattin Demirtaş’ın cezaevinden söylediği, içinde ‘faşizm’ geçen cümleler hatırlandığında Mithat Sancar’ın söyledikleri, ‘mutedil eleştiri’ olarak kalır.

Demek istediğim, İYİ Parti ile HDP, siyasi yelpazenin iki ucunda yer alıyor olsalar da, ara sıra böyle söz düellosuna girseler de, ‘hedef ortaklığı’ anlamında birbirlerini kollamak zorundalar.

İpleri tümden koparmamak zorundalar.

Sözlü ihtilafları eylemsel ihtilaflara dönüştürmemek zorundalar.

Niçin?

Çünkü siyasi hedeflerine ulaşmanın yolu, bu zorunlu birliktelikten geçiyor.

Tekrar edeyim, Meral Hanım’ın yukarıda aktardığım “HDP’yi terör örgütü PKK’nın yanında konumlandırıyoruz” şeklindeki sözlerini, HDP ile aynı ittifak paydaşı olmaktan duyduğu rahatsızlığın bir dışavurumu olarak görmek doğru bir analiz olmaz.

Öyle olsaydı Akşener, HDP’yi PKK’nın yanında konumlandıran bu sözlerini Siirt’te karşılaştığı durum bağlamında değil de, mesela CHP’nin Irak ve Suriye tezkeresine HDP’nin talebini/şartını kabul ederek ‘Hayır’ demesi ile ilişkilendirerek pekâlâ dile getirebilirdi.

“Nasıl böyle bir şey yapabilirsiniz” diye sorabilirdi.

“HDP’nin PKK ile aynı yerde konumlandığından haberiniz yok mu” diye sorabilirdi.

“PKK’nın, YPG’nin Türkiye için bir tehdit olduğunu gerçekten kabul etmiyor musunuz” diye zorlayabilirdi.

Fark edildiyse, CHP’nin, HDP ile neredeyse ‘stratejik ortaklık’ deklarasyonu anlamına gelen o tutumuna İYİ Parti içinden hemen hemen hiç ses çıkaran olmadı.

“Şimdiye kadar her seferinde “Evet” oyu verdiğiniz Irak ve Suriye tezkeresi için şimdi neden “Hayır” dediniz” diyen olmadı.

CHP, Libya tezkeresi için böyle davranmış olsaydı, kafalarda daha az soru işareti oluşabilirdi.

Oysa Irak tezkeresi demek, Suriye tezkeresi demek doğrudan PKK ve terörle mücadele tezkeresi anlamına gelir.

Ancak görünen o ki, bu son gelişme de, İYİ Parti içinde bir ‘dertlenme’ duygusu oluşturmamış.

CHP’nin gizli gündemi ne olabilir?

Salı günkü grup konuşmasında MHP lideri Devlet Bahçeli, “CHP’nin gizli bir gündemi” olduğundan söz ederek, “Arkadaşlarımızı Anadolu’ya gönderiyorum dedi.
Şu sözlerle:

“CHP’nin gizli gündemini halkımıza ifşa etmek amacıyla arkadaşlarımızı Anadolu’ya gönderiyorum. CHP, HDP’yle birlikte tezkereye hayır, PKK’ya evet demiştir. Bugünkü CHP, Kurtuluş Savaşı yıllarında olsaydı, yeri ve siperi kesinlikle düşmanın yanı olurdu.”
CHP’nin HDP ile stratejik ortaklığa yürüyüş deklarasyonu anlamına gelen tezkere kararı, haliyle milliyetçi çevrelerde büyük rahatsızlık uyandırdı.
Bahçeli’nin yukarıdaki sözlerini bu bağlamda değerlendirmek gerekir.
Bahçeli’nin bu sözlerinde yer alan “CHP’nin gizli gündemi” vurgusu önemli.
Acaba ne olabilir o gizli gündem?

Yeni Şafak

Yorumlar45

  • Yavuz Sultan Selim 2 yıl önce Şikayet Et
    Yavuz hırsız hesabı bunlarınki kayıkçı kavgası, kuklacı ellerine hangi senaryoyu vermişse onu oynuyorlar, kahrolsun hainler !..
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Güçlü Türkiye 2 yıl önce Şikayet Et
    İyi Partiyi Cumhur İttifakına alın, CHP HDP yi millet ittifakına alsın.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Selçuk 2 yıl önce Şikayet Et
    Günaydın... HDP zaten millet ittifakında!
  • Ertuğrul 2 yıl önce Şikayet Et
    İp li marul kendi tabanına diğer maskesini takarak tabanı tutmaya çalışıyor. Merak etmeyin gerçek yüzüyle HDP ile el sıkıştı zaten. İki tarafta rol yapıyor
    Cevapla
  • Ömer 2 yıl önce Şikayet Et
    CHP ip hdpkk bunlar bir birlerine caz yapıyorlar herkese bir rol verilmiş ABD tarafından onlar verilen rolu çok iyi yapıyorlar CHP nin tabanı HDP ile iç içe olmuş iyi Parti'ye sen milliyetçi oyları kaçırmamak İçin evet diye emir verilmiş iyi rol oynuyorlar yoksa CHP+ip+HDP =PKK kandil baydın
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu sahte bir kavga.Neticede her ikiside Ekreme oy vermesi için kendi kitlesini hazırlıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat