Karadeniz’den yeni doğal gaz müjdesi: Eli kulağında mı?

.

  • GİRİŞ11.11.2021 10:50
  • GÜNCELLEME11.11.2021 11:20

Salı günü yapılan EPDK binasının açılış töreninden, enerji başlığının altını dolduracak dikkat çekici mesajlar kamuoyuna yansıdı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konuşmasında, muhalefetin tutumunu eleştirdikten sonra, doğal gaz arama çalışmalarına dair kararlılık mesajları verdi, “Nerede ne var bulup çıkaracağız” dedi:

“İsteseniz de istemeseniz de sondaj gemilerini de artıracağız, sismik araştırmaları da artıracağız ve Karadeniz’de de Akdeniz’de de nerede ne var ne yok bunları bulup çıkartacağız.”

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in Karadeniz’de yürütülmekte olan doğal gaz keşif ve çıkarma çalışmalarına dair kullandığı bir cümle ise, dikkatlerin yeniden bu bölgeden gelebilecek haberlere çevrilmesine yol açtı:

“Karadeniz’deki keşiflerimizin miktarını ve değerini artıracak yeni müjdeler için gün sayıyoruz”

Bakan Dönmez, biraz da mühendis olması hasebiyle, dereyi görmeden paçayı sıvayacak birisi değildir.

Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından müjdesi verilen doğal gaz keşif açıklaması öncesinde, yapılan keşiften ve miktarından emin olmak için çalışma ekibiyle birlikte gösterdiği titizlik bunun örneklerinden birisidir.

Daha önce yapılan açıklamalarda, Karadeniz’de yeni bir ‘keşif sondajı’ için takvim olarak yılsonu, ya da 2022 başlarına işaret edilmişti.

Enerji Bakanı “Yeni müjdeler için gün sayıyoruz” dediğine göre, demek ki ‘dere göründü’, vakit geldi ya da çok yaklaştı diye düşünmemiz mümkün hale geliyor.

ENERJİ BAKANI’NIN BU KADAR UMUTLU KONUŞMASININ NEDENİ: YENİ GELİŞTİRİLEN ALGORİTMA DOĞAL GAZ TAHMİNLERİNİ GÜÇLENDİRDİ

Temmuz sonunda Karadeniz’in 170 kilometre açıklarında görev yürüten Fatih Sondaj Gemisi’nde Enerji Bakanı Dönmez’le bir araya gelmiştik.

Televizyon programı için yaptığımız o seyahat, Karadeniz’in derinliklerine dair yeni bilgiler ve yeni fikirler edinmemizi de sağlamıştı.

Yarım günlük o gezide, Bakan Dönmez’in yanısıra, doğal gaz keşif ve çıkarma çalışmalarını yürüten Türkiye Petrolleri’nin yöneticileriyle, özgüveni yüksek teknik personeliyle sohbet edip, aklımızdaki sorulara dikkat çekici cevaplar almıştık.

O sohbetler, yeni ve çok değerli bir bilgi edinmemizi sağlamıştı.

Sanıyorum, Bakan Dönmez’in bu kadar umutlu olmasını sağlayan bilgi de oydu.

O gün bize anlatılanlara göre, sondaj öncesi, rezerv potansiyelini belirlemek için tarama yapma anlamına gelen sismik araştırmalarda yeni bir algoritma geliştirilmişti.

İki boyutlu taramalardan üç boyutlu taramalara geçilmiş, tıbbi terimle ifade edecek olursak, röntgenden, tomografi seviyesine erişilmiş, bu sayede de, Karadeniz’in dibiyle ilgili daha net ‘fotoğraflar’ elde edilmeye başlanmıştı.

Bu yeni algoritma sayesinde daha önce sismik taramaların verdiği sonuçlarla ilgili tahmin oranı yüzde 20 seviyelerinde iken, şimdi bu oran yüzde 80’lere kadar çıkmıştı.

Ve yüzde 80’lere yükselen tahmin oranları, Karadeniz’in altında keşfedilmeyi ve çıkarılmayı bekleyen çok daha fazla doğal gaz potansiyeline işaret ediyordu.

KARADENİZ HAZAR DENİZİ’NE BENZİYOR

Hiç kuşkusuz, Karadeniz’den yeni keşiflerin yapılması, keşfedilen gazın devreye girmesi, Türkiye’yi rahatlatacak, doğal gaz tedarikinde elini güçlendirecek, döviz baskısını azaltacak, dışarıya bağımlılık seviyesini düşürecektir.

Bir de, içinden geçtiğimiz süreçte doğal gaz ve genel anlamda enerji fiyatlarının inanılmaz ölçüde tırmanışa geçtiği düşünüldüğünde, bu keşiflerin Türkiye için ‘stratejik değerinin’ ne olduğu çok daha iyi anlaşılabilir.

Enerji Bakanı Dönmez, Fatih Sondaj Gemisi’nde konuşurken bize, Karadeniz’in Hazar’la olan benzerliklerinden söz etmişti.

Hazar Gölü/Denizi’nin altındaki zenginliklerinin bir benzerinin Karadeniz’de de bulunduğuna atıfla.

Karadeniz’in Akdeniz’e göre Türkiye için sunduğu bir avantaj daha var.

O da şu:

1980’lerde Sovyetler Birliği henüz dağılmadan deniz yetki alanları belirlendiği için, Hazar’ın ya da Akdeniz’in statüsü gibi bir sorun, Karadeniz için söz konusu değil.

Ama böyle bir durum var diye, böyle bir bilginin, ‘enerji politiği’ anlamında gevşek davranmanızı sağlayabileceği de düşünülmesin.

Unutulmasın, büyük, küresel ölçekte etkiler üreten bir oyun sahası burası.

Sizi mutlu eden bir keşif haberi, potansiyel rakiplerinizi, sizi ‘pazar’ olarak gören ülkeleri mutsuz ediyor.

Temmuz sonunda Bakan Dönmez’e “Şimdiye kadar Karadeniz’de keşfettiğimiz doğal gazın değeri ne kadar” diye sorduğumda, o günkü fiyatlarla 100 milyar doların üstünde cevabını vermişti.

Bugünkü fiyatlar, o günkü 100 milyar doların da çok üstünde olduğuna işaret ediyor.

Bir de yeni keşifler yapıldığında, yeni müjdeler geldiğinde bu rakamların hangi seviyelere ulaşacağını düşünmek lazım.

Yorumlar5

  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Devasa gemiler alınmasaydı bu sonucu göremezdik gemileri almak aramak bulmak herkese nasip olmaz. Allah razı olsun çok önemli bir buluş bazıları haset edip küçümsemeye çalışsa da milletimiz çok ama çok mutlu oldu Milli servet herkese faydalı olacak inş.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu millete kim söyledi emek çekmeden, bedel ödemeden rahat ve zengin olacağını sanması ? bunlara göre 100 sene önce bu vatan için şehit olanların hepsi akılsız o zaman ? eline sağlık
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • Enver 2 yıl önce Şikayet Et
    bu haberlerin eyleme dolayısıyla bizlere yansıyacağı günleri beklemek dirençli kılıyor. inşallah o günleri de görürüz. selamlar
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • erdem değer 2 yıl önce Şikayet Et
    desenize yeni zamların da eli kulağında!
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Lotuss 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben yazacsktim sana nasip oldu
    Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat