Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan kritik sorulara önemli cevaplar

.

  • GİRİŞ04.12.2021 09:27
  • GÜNCELLEME04.12.2021 09:28

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la zaman zaman çıktığımız seyahatler, yaptığımız sohbetler, gazetecilik faaliyeti açısından ciddi anlamda ufuk açıcı oluyor.

Bakan Akar’ın ‘içeriği zengin’ ve ‘coşkulu’ bir konuşma dili var.

Çeşitli konularda kendisine ait özgün ‘kavramsallaştırmaları’ var.

Söyledikleri, ağzından çıkan her cümlenin, her kelimenin, üzerinde fazlasıyla düşünülmüş, nasıl algılanacağı hesap edilmiş, ‘kurmay akıl’ süzgecinden geçirilmiş olduğu izlenimi veriyor.

Perşembe günü kendisiyle Milli Deniz Topu’nun Konya/Karapınar’daki atışlarını izledikten sonra, bu üretime imza atan MKE’nin Kırıkkale’deki Mühimmat Fabrikası’nda sohbet ettik.

(Deniz Topu, donanmaların vazgeçilmezi olarak kabul ediliyor ve savaş gemilerinin ‘vurucu gücü’ olarak biliniyor.

Fiyatı da bir hayli yüksek olan bu mühimmatın 12 ay gibi kısa bir sürede yerli ve milli imkânlarla geliştirilmesi önemli bir gelişme.)

“SAVUNMA SANAYİİNDE GURUR VERİCİ BİR DURUMDAYIZ. CİN ŞİŞEDEN ÇIKTI”

Bakan Akar’la sohbetimizde, savunma sanayii alanında kaydedilen gelişmelerin askerin moral ve motivasyonunu nasıl etkilediğini sorunca, şöyle bir cevap aldım:

“Gurur verici bir durumdayız. Bu durum moral motivasyonu artırıyor. Önceden piyade tüfeklerimizin patenti dahi yabancı menşeili idi. Şimdi ise dışarıya silah satıyoruz. Birçok ülkenin polisinde, ordusunda bizim ürettiğimiz silahlarımız kullanılıyor. Cin şişeden çıktı.”

“KOCA YUSUF’UN TRAFİĞİNİ BİR GÖRSENİZ”

TSK bünyesinde Bolu ve Kayseri’de olmak üzere iki komando tugayı olduğu bilinirdi.

Bu bilgiden kaç kişi haberdar bilmiyorum ama şimdi bu sayı 17’ye çıkmış.

Ordunun sahadaki muharip gücünün nasıl arttığını yansıtması bakımından çok kıymetli bir bilgi bu.

Peki, bu nasıl oldu?

Bakan Akar, “Sn. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti uluslararası ortamda özne haline geldi” diyor.

Bu durumun Türkiye’nin etki ve ilgi alanını genişlettiğini, bu bağlamda da TSK’nın sorumluluklarının arttığını ifade ediyor.

Büyüklüğü nedeniyle “Koca Yusuf” lakabı takılan A 400 M nakliye uçağının trafiğinden örnekler verip şöyle diyor:

“Onların bir ulaşım trafiğini görseniz. Biri gidiyor biri geliyor, biri Somali’ye gidiyor diğeri Bosna Hersek’ten geliyor, öbürü Azerbaycan’a, Kosova’ya gidiyor. Eğitim, işbirliği çalışmalarımız kapsamında oradaki dost ve kardeşlerimizle çalışmalarımız var, süreklilik var.”

“HUDUTTA GÖREV YAPAN KAHRAMANLARIMIZIN EMEĞİNE SAYGI DUYULSUN”

Bakan Akar’ın sınırlardaki duruma dair verdiği önemli bilgiler ve yaptığı değerlendirmeler var.

Bu bilgilerin içinde geçen rakamlar son derece dikkat çekici:

“Hudutlarımızda Cumhuriyet tarihimizin en yoğun, etkin tedbirleri alınmış durumda. Yılbaşından itibaren hudutlarımızda 99 bin 251 kişi yakalandı. Bunların 444’ü DEAŞ PKK/YPG ve FETÖ üyesi terörist. 278 bin 885 kişi ise yurda girmeden hudutta engellendi, (ağırlıklı olarak İran sınırında). Mücadelemizi sürdürüyoruz ‘Hudut namustur’ anlayışı ile yapılan faaliyetlerimiz eksiksiz, aksaksız devam ediyor. Yüksek motivasyonla Mehmetçik görevini yapıyor tek isteğimiz o kahramanlarımızın emeğine saygı duyulması.”

Şimdi de, ABD ile ilişkilerden Suriye’deki son duruma, Dedeağaç’taki gelişmelerden, S-400 kurulumu ve FETÖ ile mücadele çerçevesinde sorduğumuz sorular ve aldığımız cevaplar üzerinden Milli Savunma Bakanı Akar’ın gündemdeki diğer konularla ilgili değerlendirmelerini aktaralım:

“SOÇİ’DEN SONRA ATEŞKES İHLALLERİ AZALDI”

“29 Eylül’de Soçi’de Sn. CB’mız ile Sn. Putin ile yaptığı görüşmenin ardından Suriye’deki ateşkes ihlalleri ciddi şekilde azaldı. Biz bu ateşkesin kalıcı olması, bölgede istikrarın sağlanması, normalleşmenin sürdürülebilmesi için elimizden gelen katkıyı veriyoruz.”

“DEDEAĞAÇ’LA İLGİLİ GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”

“ABD’nin söz konusu sevkiyatları Atlantic Resolve Harekâtı kapsamında yapılan faaliyetlerdir. Bu faaliyetler 2014 yılından itibaren yapılıyor. Daha önce Baltık üzerinden yapılan faaliyetler son dönemde Dedeağaç üzerinden gerçekleştiriliyor. Bunlar ABD’nin Avrupa güvenliğine katkı sağlamak üzere yaptığı faaliyetler. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz.”

“ABD İLE İLİŞKİLER DAHA ÖNGÖRÜLEBİLİR HALE GELDİ”

Bakan Akar’ın ABD ile ilişkiler ve S-400’ün kurulumuna dair iki önemli soruya verdiği iki önemli cevap var.

Aktaralım:

Soru: ABD ile ilişkiler daha öngörülebilir bir hale geldi mi?

Cevap: Evet, geldi. ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye’ye verdiği önemi belirtiyor. Sn. CB’mızın Biden ile görüşmesinin ardından yumuşama oldu. ABD’li müttefiklerimizle açık, net, objektif konuşuyoruz. ABD’liler Türkiye’nin önemini, anlamını biliyor. Biz NATO ittifakının ayrılmaz, güçlü parçasıyız. Bugüne kadar taahhütlerimizi yerine getirdik. Bizim güçlenmemiz NATO’nun güçlenmesi anlamına geliyor.

F-35 boşluğunu doldurmak için ‘Blok 70’ denilen Viper’leri istedik. Bununla ilgili bir yıl teknik çalışma yaptık. Yabancı askeri satışlar denilen teknik bir konu. Bununla ilgili SSİK toplantısında Sn.CB’mızın onaylayınca gerekli çalışmaları başlattık. Taleplerimizi verdik, süreci takip ediyoruz.

Soru: S-400 sistemleri kuruldu mu?

Cevap: S-400, uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemidir. Hava savunma silahı. Şuraya kurulacak buraya kurulacak türden bir sistem değil bu. Olası Tehditlere göre kullanılır. Konumlanır. Faaliyetlerimiz planlandığı gibi devam etmektedir.

FETÖ İLE MÜCADELE

“FETÖ ile mücadelemiz kararlılıkla devam ediyor. Yeni bilgi belge geldikçe bütüncül bir yaklaşımla bütün arkadaşlarımız ile mücadeleyi sürdürüyoruz. TSK üniformasını hiçbir hainin taşımasına asla müsaade etmeyeceğiz. 15 Temmuz’dan bugüne kadar 24 bin 253 kişi ihraç edildi.”

YENİŞAFAK

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat