​Madencilikte daha büyük hedeflere doğru

  • GİRİŞ02.07.2022 09:11
  • GÜNCELLEME02.07.2022 09:11

Dün sabah kaptan pilotumuz Atilla İşeri’yle birlikte Ankara’dan Eskişehir’e doğru yola çıktık.

Sivrihisar ilçesine gelmeden hemen önce navigasyonun yönlendirmesiyle köy yollarına saptık.

Hedefimizde, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kabine toplantısı sonrası müjdesini verdiği Nadir Toprak Elementlerin çıkarılacağı maden bölgesi var.

Dünyanın keşfedilen en geniş rezervli ‘Nadir Toprak Elementlerinin bulunduğu menzilimize ulaştığımızda, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’le bir araya geldik.

Türkiye madencilik alanında sessiz bir devrimin içinden koşar adım ilerliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son açıklamalarından birine yansıdığı gibi, “Küresel maden üretiminin düştüğü salgın döneminde yıllık 6 milyar dolarlık maden ihracatı ile krizden pozitif şekilde ayrışan ülkeler arasında yer aldık.”

Ama arkadan öyle haberler geliyor ki, Türkiye’nin istikrar içerisinde yoluna devam etmesi halinde, 5,10 sene sonra bu rakamların çok çok ötesine geçilmesi mümkün hale gelebilecek.

Nadir toprak elementleri denilen şeyin ne olduğuna, nasıl bir stratejik değere sahip olduğuna dair Bakan Dönmez’in sözleri üzerinden bir özet geçelim.

-Eskişehir Beylikova’da 694 milyon tonluk bir rezervimiz var.

-Nadir Toprak Elementleri son derece değerli elementler. Havacılık, savunma ve uzay sanayiinin yanı sıra, top sanayii ve başka birçok alanda kullanılan ürünler.

-Cevheri işlemeden sattığınızda, 1 birim kazanıyorsanız, bunu ara ürün haline getirdiğinizde 10 kat, uç ürün haline getirdiğinizde 100 kat daha değerli hale getirebiliyorsunuz.

Bakan dönmez, konuşmasının satır aralarında toryum için özel bir başlık açıp şunları ekliyor:

“Burada özellikle toryumun altını çizmek istiyorum. Yeni nükleer teknolojilerde yeni yakıt olarak önümüze büyük fırsatlar sunacak bir madenden söz ediyoruz. Burada bir yıl içinde pilot tesisin kurulumu tamamlanacak, üretime geçeceğiz. “

Eskişehir Beylikoava sınırları içinde kalan tesise ulaştığımızda, Bakan Dönmez ve heyetiyle birlikte bir ‘brifing odasına’ alındık.

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Serkan Keleşer, çantalardan çıkardığı ürünleri bize göstererek Bakan Dönmez’in tabiriyle ‘Burhan Pazarlama’ yöntemiyle madencilik alanında yapılan işleri coşkulu bir dille anlattı.

“Bizim çeyiz sandıklarımız” dediği çantalardan çıkardığı ürünlerin hangi aşamalardan geçerek nasıl üretildiğine, bu ürünlerin hangi safhalardan geçtikten sonra ne kadar değer kazandığına kadar pek çok şey anlattı.

Yukarıda Bakan Dönmez’in sözlerine de yansıdığı gibi ve adı üstünde olduğu gibi Nadir Bulunan Elementler, madencilik sektörünün en stratejik ürünleri arasında yer alıyor.

Ben de o sırada sunum yapılırken öğrendim. Bu madenlerin yüzde 80’den fazlası Çin’de üretiliyormuş. Çin’in elindeki bu imkanı ‘silah’ olarak kullandığına dair örnekle de anlatıldı.

Bir keresinde Çin makamları bu türden ürünlerin ABD’ye ihracatının durdurulabileceğini söyleyince, Trump, başkan olduğu dönemde Çin’i resmen tehdit etmiş. Japonya için de benzer bir yöntemi denemiş Çinliler.

Sonuç:Japonlar, bu madene erişimleri tehlikeye girince, hemen ‘pes’ demişler.

Neodyum diye bu sınıfa giren bir element var.

Mıknatısla ilgili yapılan çalışmaların tümünde bu element kullanılıyor. Cümleyi şöyle çevirince daha çarpıcı hale gelecek:

Neodyum olmadığı taktirde mıknatısla ilgili çalışmaların hiçbiri yapılamayacak hale geliyor. F-35 savaş uçaklarında bile bu element türleri kullanılıyor dersek, bu ürünlerin ne kadar stratejik bir değer sahip olduğu daha iyi anlaşılabilir.

Erdoğan’ın müjdesini verdiği, Enerji Bakanı Dönmez’in bize yerinde gösterdiği Nadir Bulunan Elementler sahası, Çin’deki en büyük sahaya yakın bir büyüklükte. Çin’deki sahadan 800 milyon ton kapasite varmış, bizim burada ise, 694 milyon ton.

Ama asıl iş, yine Bakan Dönmez’in işaret ettiği gibi cevherden nihai ürüne kadar giden zincirde teknoloji ve üretim kapasitesine sahip olmak.

Eti Maden Genel Müdürü Keleşer heyecanlı ve iddialı.

Bor madeninde benzer bir süreç içinden geçilerek kaydedilen mesafeleri Nadir Bulunan Elementler için örnek olarak gösteriyor.

Cevherden nihai ürüne kadar giden zincire hakim olma kapasitesine ulaşıldığını anlatırken, “Borda bu değer zincirini tamamladık” şeklinde konuşuyor.

Zaten, bor madeninde Türkiye yıllık bir milyar doların üzerinde bir ihracat yapmaya başlamış durumda.

Bakan Dönmez şöyle diyor:

“Madencilik, alın teri akıtılarak yapılan bir iş. Bu iş, akıl terini akıtınca, katma değerli ürünlere dönüşüyor” Katma değeri yüksek, yüksek teknolojili ürünler

YENİŞAFAK

Yorumlar30

  • Hakkı An 1 yıl önce Şikayet Et
    Gönlümden geçen chip/yonga ureten dunya devlerini çekmek...
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Hakkı An 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayin ACET, güzel bir yazı olmuş. Bu mecrada daha once togg ceo suna biraz sert süslemiştik.. sizler sesimiz oldunuz, taş gedigeoturdu. BU BİR EKOSİSTEM. .. ürettiğiniz nadir metal, onu kullanan ileri teknoloji şirketlerini mıknatıs gibi çeker... Yine taş kayacağız. Toryum, 30 senedir anlatılır, maalesef hindistan ve çin dışında prototip üretim yapan yok. Degersiz mi Hayirrr. Denizaltı ve SAVAŞ gemisi İÇİN üretilen "nükleer mini reaktör" olayımız var, araştırılıyor. Mobil. İsterseniz beldeyi enerjisi ile besleyin... hatalar da var örneğin, elektrikli araç ötv konusu, bu araçlar fiyati pahali yaparak pazara sokulnaz ise maliyeti gelecek nesiller öder...
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • DOĞRUSÖZ 1 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi önemini anlamayan muhalefet, yarım " Eskişehir'deki Nadir Toprak Element sahasını Katarlılara satacaklar " demesin de :) Allah bizi seviyor . Verdikçe veriyor. Ben Kara Denizden bulunana gazın iki katı bir saha müjdesi daha bekliyorum . Haydi İnşaAllah !
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • seyfo karadenizli 1 yıl önce Şikayet Et
    şu an Allah CC nün sizin için oluşturmuş olduğu konjonktürü bu ve benzeri şekillerde kullanıp bizleri bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum.daha güzel bilgi yazılarda buluşmayı diliyorum.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • meraci83 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah, büyük ihracat yapıyoruz diyerek elimizden haybeye çıkartmayız. Elin gavuru madenlerini koruma altına alır, bir ambargo ile karşılaştığında hemen onu silah olarak kullanırken, biz ise hiç bir şey olmamış gibi ihraç etmeye devam ederiz hatta ihracatımız katlandı diyerek gurur duyarız. Umarım bu element te böyle bir garabete kurban edilmez.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat