Kılıçdaroğlu YSK sorusuna cevap verecek mi?

.

  • GİRİŞ12.08.2022 09:29
  • GÜNCELLEME14.08.2022 09:07

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Elimizdeki seçmen bilgisi” açıklaması Ankara’nın siyaset gündemine bomba gibi düştü.

İktidar cephesinden, “Bu bilgiler nereden geldi, açıkla” çağrısı gelirken, Kılıçdaroğlu yeni bir açıklama yapmaktan uzak duruyor.

Onun yerine ise, yakın kurmayları durumu düzeltmeye ve Genel Başkanlarının sözlerini tevil etmeye dönük açıklamalar geliyor.

Önce Kılıçdaroğlu, tam olarak ne dedi, ona bir bakalım:

“Elimizdeki seçmen bilgisi YSK’nın elinde yok. Her bir seçmeni, ilk kez sandığa gidip oy kullanacak seçmenleri de biliyoruz, evlerini, adreslerini de biliyoruz. Doğum yerlerine bakıyoruz. Suriye doğumlu, Afganistan doğumlu, hepsine bakıyoruz. Dolayısıyla kimlere vatandaşlık verildiğini de oradan çıkarabiliyoruz.”

FİŞLEME, KİŞİSEL VERİLERİN HUKUK DIŞI KULLANIMI TEHLİKELİ BİLGİLER…

Bu açıklamaların kamuoyuna mal olması üzerine AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Kılıçdaroğlu YSK’nın elinde olmayan bilgilere nasıl ulaştı” diye sorduktan sonra “Bu tehlikeli bir ifade” şeklindeki sözleriyle dikkatleri topladı.

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın sosyal medyadan yaptığı paylaşım ise, Ömer Çelik’in ‘tehlikeli’ dediği hususun bir tür izahı gibiydi.

Şöyle dedi Yıldız:

“Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçirmek ciddi bir suçtur. Müeyyidesi oldukça ağırdır.”

Eş zamanlı olarak İçişleri Bakanlığı’nın ‘Fişleme’ uyarısıyla suç duyurusunda bulunulacağını açıklaması, meseleyi çok daha ciddi bir boyuta taşıdı.

Kılıçdaroğlu, en başta aktardığımız sözleriyle ilgili tekrar konuşmadı.

Onun yerine konuşan yakın kurmaylarından Onursal Adıgüzel, “YSK verilerini algoritma ile değerlendiriyoruz.” Dedi.

“Yeni seçmenler” meselesiyle ilgili olaraksa, “CHP’ye üye olanlar üzerinden çalışmalar yürüttüklerini” savundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ise, "Biz YSK’den gelen ham verileri kontrol ediyoruz, il ve ilçe örgütlerimizden gelen bilgilerle bu verilerin tutarlılığını test ediyoruz, elimizdeki bilgilerle zenginleştiriyoruz ve YSK'nin yanlışlarını düzeltiyoruz" şeklinde konuştu.

SORU: KILIÇDAROĞLU YENİ SEÇMEN BİLGİLERİNİ NEREDEN ELDE ETTİ?

Ancak, bu açıklamalar, Kılıçdaroğlu’nun sözleriyle ilgili en temel soru işaretlerini gidermiyor.

Şöyle ki;

Kılıçdaroğlu, “İlk kez sandığa gidip oy kullanacak olan seçmenleri de biliyoruz” diyor.

Dün bu yazıya başlamadan önce görüşlerine başvurduğum AK Parti YSK Temsilcisİ Recep Özel ise, bu sözlere binaen, Kılıçdaroğlu ve kurmaylarına şu soruyu yöneltiyor:

Ocak 2022 ile 18 Haziran 2023 tarihine kadar 18 aylık sürede yeni seçmen olacak kişilerin listesi de var bizde diyor Kılıçdaroğlu. Bunu nereden elde ettiniz?

Recep Özel’in verdiği bilgiye göre, Yüksek Seçim Kurulu iki seçim dönemi arasında, siyasi partilerden gelen taleplere göre, güncel seçmen kütüklerini iki kereye mahsus olmak üzere elektronik ortamda iletiyor.

YSK seçmen kütüklerini en son Ocak 2022’de güncelledi.

Özel’in dediğine göre CHP, son güncellemeden sonra da YSK’dan liste talebinde bulunmadı.

Havada kalan “Yeni seçmen bilgilerini nereden elde ettiniz” sorusuna, CHP’lı Onursal Adıgüzel, partilerine yeni üye olan ve 2023 seçimlerinde oy kullanacak yeni seçmenler üzerinden cevap veriyor.

Halbuki, Kılıçdaroğlu’nun sözlerinin çerçevesi, bütün seçmen listelerini kapsıyor.

Kimlerin Suriye doğumlu olduğu, kimlerin Afganistan doğumlu olduğu, kaç kişiye vatandaşlık verildiği gibi bilgilere, Kılıçdaroğlu dahil hiç kimse, salt CHP’ye yeni üye olanlar üzerinden ulaşılamaz.

BUNUN ADI SKANDAL

Kılıçdaroğlu’nun sözleri çok açık.

“Elimizde 2023’te oy kullanacak herkesin bilgileri var” diyor aslında.

YSK’nın bile elinde olmayan bilgiler diyerek bizzat kendisi bu durumu ifşa ediyor.

Kendisi adına konuşan CHP’lilerin hiçbirisi, şimdiye kadar “YSK’nın bile elinde olmayan o bilgiler nereden geldi” sorusuna tatmin edici bir cevap verebilmiş değil.

Kılıçdaroğlu’nun geçen sonbahardan beri zaman zaman bürokrasiyi, devlet memurlarını tehdit eden sözler sarf ediyor.

Bir konuşmasında, “Sarı bürokratlar” şeklinde şifreli olduğu intibaı veren bir ifade de kullanmıştı.

Kendisi zaman zaman bürokrasi içinden kendisine bilgi, belge yağdığını iddia ediyor.

Bu son sözleri ise, Kılıçdaroğlu’na bazı kurumlardan, İçişleri Bakanlığı’nın ‘fişleme’ dediği, kişisel verilerin hukuk dışı kullanılması anlamına gelen bilgiler de mi sızdırılıyor sorusunu akıllara getirmiş oldu.

Bu böyle ise ve işin gerçeği ortaya çıkarsa, gerçekten büyük bir skandal patlayabilir.

Yorumlar5

  • azi 1 yıl önce Şikayet Et
    Man Adalari hikayesine benziyor , ortalik karistiriyor her zaman bir yalan yumurtluyor kafa teneke olursa eline bir kagit tutusturuyorlar abileri dostlari oda ortaliga cikiyor döktürüyor bu yasima geldim bunun gibi yalanci utanmaz arlanmaz bir sahiz görmedim bütün ülke bunun iftira yaliniyla ugrasiyor
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • gezer 1 yıl önce Şikayet Et
    komisyoncu halkk pazarları sebze hali gizli el fiyatları yükseltiyor büyük marketlerin arkasında gizli elin acilen bulunması lazım ak parti teşkilatları bil hasa doğuda hdp güçlü olduğu illerde kriptolar var ak partinin kayıp etmesi için her oyun oynanıyor sanki teşkilat vekiler yok acilen buna çare bulunması lazım
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • okur 1 yıl önce Şikayet Et
    nüfustan alınmış olabilir. (düzeltme)
    Cevapla
  • okur 1 yıl önce Şikayet Et
    nüfustan alınmış
    Cevapla
  • Vurucu 1 yıl önce Şikayet Et
    Alınmamış kardeş çalınmış, ve hırsızlar kardinalin don koklayıcı kaliteli hırsızları, ile cehenneme zümera halidine fihe ebede, 40 çürük yumurtadan bir sağlam yumurta çıkmaz, Reisle her daim ölümüne, La galibe illallah el hükmü lillah...
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat