Kılıçdaroğlu'na 4 kritik soru sordum. Bakınız nasıl cevaplar verdi

  • GİRİŞ19.12.2022 16:09
  • GÜNCELLEME21.12.2022 09:14

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun televizyonların Ankara Temsilcileriyle yaptığı toplantıya, davetli olarak katıldım. 

Bugünlerde, CHP’nin, CHP Genel Merkezi’nin, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun nabzını tutmak gazetecilik faaliyeti açısından son derece değerli hale geldi 

Özellikle de 14 Aralık’taki İmamoğlu kararından sonra, CHP liderinin ağzından çıkacak her kelime, her cümle, ‘sinyal etkisi’ bakımından önem taşıyor. 

Kılıçdaroğlu’nın toplantısında saymadım ama tahminen 20 civarı gazeteci vardık. 
Kendisi direkt soruları alarak toplantıyı başlattı. 

Hemen herkes soru sordu, birçoğumuz birden fazla soru sorduk ancak Kılıçdaroğlu, genelde kısa kısa cevaplar verdiği için toplantının başıyla sonu arasında geçen süre, bir saati bile bulmadı. 

ÇOKLU ADAY DA TARTIŞILABİLİR

Bana ilk soru hakkı verildiğinde Kılıçdaroğlu’na üç tane soruyu arka arkaya yönelttim. 
Verdiği cevapları özet halinde aktarmak isterim. 

SORU 1: 14 Aralık’taki karardan sonra, Belediye Başkanlarının, Yavaş ya da İmamoğlu’nun aday olmaması yönündeki görüşünüz değişti mi? 

KILIÇDAROĞLU: Belediye Başkanlarımız görevlerinin başındalar. Hepsi de, görevlerini başarıyla yapmak istiyor. İstanbulluların seçtiği kişiyi, yargı sopasıyla görevden alamazsınız. 

SORU 2: Geçen yıl bir açıklamanızda gerekirse ‘çoklu adayla da’ seçimlere gidilebileceğini söylemiştiniz. İlk tur için ortak aday uzlaşması olmazsa ilk tura çoklu adayla gidilmesi, güç birliğinin ikinci tura taşınması söz konusu olur mu?

KILIÇDAROĞLU: Çoklu aday da tartışılabilir, niye tartışılmasın. Ama hiç konuşulmadı henüz. 

SORU 3: İngiliz medyasında muhalefet adaylık için Ekrem İmamoğlu ismi etrafında birleşmeli diyen yazılar çıktı. Amerika ve İngiltere’nin İmamoğlu’na desteği, sizin muhtemel adaylığınızı nasıl etkiler? 

KILIÇDAROĞLU: Bu tür haberler olabilir. Siz nasıl okuyorsanız, biz de okuyoruz bu haberleri. 

Üç soru ve CHP liderinin bu sorulara verdiği cevaplar bu şekilde oldu. 

Görüldüğü üzere genelde ketum, sır vermemeye özen gösteren bir dil var burada. 
Ancak, ikinci soruma, yani çoklu aday ihtimaline Kılıçdaroğlu’nun kapıyı açık tutmasını önemli buluyorum. 

Çünkü bu Kılıçdaroğlu’nun elindeki altın koz. 

Kararından vazgeçmez, diğer yandan 6’lı masada kendi ismi etrafında bir uzlaşma olmazsa, “Madem ilk turda bir ortak aday çıkaramıyoruz, güçlerimizi ikinci tur için birleştirelim” biçiminde bir öneriyi gündeme getirebilir. 

Bu şekilde hem masa dağılmamış olur, hem de seçimlerin ikinci tura kalması halinde, seçimlere muhalefetin tek adayı olarak girme imkanı elde edebilir. 

Göreceğiz sürecin nasıl gelişeceğini. 

Kılıdaroğlu’nun masadaki en büyük ortağı İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le ilgili sorulara verdiği cevapları ise ‘manidar’ ifadesi bir ölçüde karşılıyor. 

“İMAMOĞLU AKŞENER’E ‘MERAL ABLA’ DİYOR. FOTOĞRAFI YADIRGAMADIM”

Kılıçdaroğlu’na, 14 Aralık akşamı Akşener’le İmamoğlu’nun o meşhur kucaklaşmalarını da sordum. Kararı bayram havasında kutladılar biçiminde yorumlar yapıldı. Siz fotoğrafı gördünüz mü, nasıl karşıladınız diye. 

Şu cevabı verdi: 

“Gördüm gazetelerde de var… olabilir arkadaşlar. Zaten daha önceden de Ekrem beyi tanıyordu… özel mekanlarda Meral Abla diye hitap da ederdi… Ablamsınız derdi… Yadırganacak bir fotoğraf değil.”

“DOĞAL OLAN 6’LI MASADAN BİR KİŞİNİN ADAY OLMASI”

Bir meslektaşımızın Gültekin Uysal’ın “Masadan biri aday olmalı” şeklindeki hatırlatması ile gelen soru, Kılıçdaroğlu’nun ağzından önemli bir açıklamaya dönüştü. 
Sebebi, bu öneriyi olumlu karşıladığını dile getirmesiydi. 

Adayın masadan biri olması fikrine sıcak yaklaştığını belli eden CHP lideri, “Doğal olanı şudur: Altılı masadan bir kişinin aday olarak belirlenmesi. Benim şahsi kanaatim de bu. Oradaki isimlerle uzun süredir birlikteyiz, birbirimizi tanıyoruz. Hangi kararı hangi zaman diliminde uygulayacağımızı biliyoruz. Saygı duymamız gereken bir öneri bu.” Dedi. 

AKŞENER’E GÖNDERME: “BİR PARTİ BAŞKA BİR PARTİNİN İÇİŞLERİNE KARIŞMAMALI”

Kılıçdaroğlu, TGRT’den Ercan Gürses’in sorusu üzerine bir yerde Akşener’i açıktan eleştirmekten geri durmadı. 

“Başka bir partinin belediye başkanlarının adaylığı ile ilgili yaklaşımı (Akşener’in Yavaş ve İmamoğlu’na hayır demeyiz şeklindeki açıklamaları) siyasi centilmenlik açısından doğru mu” şeklindeki soruya Kılıçdaroğlu’nun verdiği cevap: 

“Bir parti başka partinin içişlerine karışmamalı. Her partinin kendi kuralları vardır. Her partinin kendi bağımsız kurulları vardır, kuralları vardır.”

“6 LİDER ADAYIMIZ SİZSİNİZ DERSE ELBETTE ADAY OLURUZ”

Melik Yiğitel, toplantının bir yerinde Kılıçdaroğlu’na yekten sordu. Aday olmak istiyor musunuz diye. 

Kılıçdaroğlu yine ketum davrandı ancak, sözlerinin arasında adaylık arzunun devam ettiğini belli edecek ifadeler de kullanmadı değil: 

“Cumhurbaşkanlığı konusunda çok samimi olarak söylüyorum… kararı verecek olan altılı masadır… Bu konuda kendi aramızda da görüş birliği sağladık. Altılı masanın bir üyesi olarak onların iradesi dışında başka bir şey deklare edersek, doğru olmaz… 6 lider bir araya gelip adayımız sizsiniz derseniz elbette aday oluruz.”

 

Yorumlar24

  • Tazminat 1 yıl önce Şikayet Et
    Irak ve afganistanı tarumar eden AMD ye tek kuruş ödetmezken, Türkiye'nin Suriye'ye yptığı huzur operasyonlarına Tazminat ödeme vadinden bulunan CHP, Darbeci 15 temmuzcu Fetö ye de Hak iadesi ve tazminat ödeme vadinde bulunuyor mu?15 temmuz gazilerini Cezalandırmak mı?
    Cevapla
  • Fizikçi 1 yıl önce Şikayet Et
    15 temmuzda herkes safını belli etti tankların arasından geçenler dhkpc nin destekçileri. öncesinde yurtta sulh cihanda sulh deyip fetönün adamı ve sonrasında fetönün partisini kuranlar uyu parti yani. Pkk yı destekleyen parti zaten belli ufak fetöler 6+1 lı ayaklı masada birleşti . Bence söylemeseler de adayları fetönün adamı. Zaten her durumda fetö refleksi gösteriyor sürekli algı peşinde her sözünde yalan eski projeleri kendisine mal etme. İngiliz elçilerle görüşme. Kamal kılçıkoğlu Amerikaya gitti icazeti aldı imOğluna manipüle ederek destek veriyor bizde tiyatroyu izliyoruz. Seçilirse memleketi teslim edip tatile çıkar. Başka hiç bu 7 bezemez bir araya gelmezdi.
    Cevapla
  • Zeynal. 1 yıl önce Şikayet Et
    Zooooor dostum zor çoook zor bence bu seçimde tamammı siyasetten silinir.hepsiiiii
    Cevapla Toplam 9 beğeni
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    peki memleket için olmayan projelerinizi ne zaman konuşacağız koğlu?
    Cevapla Toplam 9 beğeni
  • Ottoman 1 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH SİZİN BOZUK ÇAPSIZ VİZYONSUZ ZİHNİYETİNİZE FIRSAT vermesin AMİN
    Cevapla Toplam 17 beğeni
  • Osmanlo 1 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Toplam 2 beğeni
  • Schwarz 1 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Toplam 2 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat