Meclis Başkanı Kurtulmuş'tan anayasa mesajları

  • GİRİŞ26.09.2023 08:17
  • GÜNCELLEME26.09.2023 09:27

Dün sabah, TBMM’nin Tören Salonu’nda yeni Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un misafiri olduk.

Geniş salonu boylu boyunca kaplayan kahvaltı masasının iki tarafında, basının tüm kesimlerini temsilen kalabalık bir gazeteci grubu olarak yerimizi aldık.

Kahvaltı sırasında (Doğrusu her kim düşünmüşse iyi düşünmüş) vefatının üzerinden 11 yıl geçen, bozkırın tezenesi büyük sanatçı Neşet Ertaş’ın eserleri Kültür Bakanlığı sanatçıları tarafından seslendirildi.

Devamında Numan bey, giriş konuşmasını yaptıktan sonra, her zamanki gibi her türlü soruya açık bir tutum sergileyerek, soru sormak isteyen herkese tek tek söz verdi.

Meclis Başkanı Kurtulmuş, özellikle yeni anayasa konusunda iyi bir fikri hazırlık yapmış. 

Neden yeni bir anayasa sorusuna maddeler halinde, içeriği zengin ve ikna edici argümanlar içeren cevaplar geliştirmiş. 

Bunları bizimle paylaştı.

-"Yeni bir anayasa yapmak, Türkiye'nin boynunun borcudur. Cumhuriyetimizin ikinci asrına yakışan önemli bir adım olacaktır" dedi.

- "Anayasalar millet için yapılır, milletin anayasaları olur, milletin beklentileri olur. Bunları karşılayabilecek bir çalışma olabilir” dedi.

“Muhalefete de tavsiyem ön yargısız, reddetmeksizin bu çalışmalara olumlu ve pozitif destek vermeleridir. Bunu yaparlarsa kendileri kazanır" dedi.

 "Anayasa bir siyasi gündem değil, bir Türkiye gündemi olarak gündeme gelmeli, tartışılmalı” dedi.

ANAYASA MESAİSİNE ESKİ BAŞKANLAR VE YARGI MENSUPLARIYLA BİR ARAYA GELEREK BAŞLIYOR

Yaptığı açıklamalardan, Meclis Başkanı Kurtulmuş’un Yeni anayasa mesaisine Meclis eski başkanları ve yargı camiası ile yapacağı toplantılarla start vereceği anlaşılıyor: 

“Şimdi bu amaçla önümüzdeki haftalarda Meclis eski başkanlarımız, Türkiye'deki yüksek yargı mensubu arkadaşlarımız, bunları ya ayrı gruplar halinde ya da bir masa etrafından toplayarak anayasa tartışmalarıyla ilgili onların da tecrübelerini ve görüşlerini almak, sürecin başlangıcında olumlu katkılarını temin etmek niyetindeyim.”

ANAYASA SINAVINI ÖNCELİKLİ OLARAK MUHALEFET VERECEK

Kurtulmuş, yeni bir anayasa yapımı için doğru bir siyasi iklimin oluşturulması ihtiyacına değinen bazı değerlendirmelerde bulundu.

Kendisinin ılımlı ve kuşatıcı bir siyasi yaklaşımı zaten var.

Önümüzdeki süreçte muhalefetle diyalog anlamında bir zorlukla karşılaşması beklenmemeli.

Dahası, eğer bu iş, Meclis üzerinden tekemmül edecekse, Numan Kurtulmuş gibi saygınlığı yüksek bir ismin bu dönemde Meclis Başkanı olması herkes için bir şans, bir fırsat olarak da görülmeli.

Kurtulmuş, sözlerinin bir yerinde "Eğer siyasi iklimi doğru bir şekilde oluşturmayı başarabilirsek ben, Türkiye'nin bu dönemde yeni anayasayı yapabilecek bir imkana kavuşacağı kanaatindeyim.” İfadelerini kullandı.

Ama tabi esas merak celbeden soru, muhalefetin ne yapacağı, nasıl bir tutumla hareket edeceği sorusu.

Buluşmamızda Meclis Başkanı’na buna değinen şöyle bir soru yönelttim:

“Yeni sivil anayasa konusunda iktidar cenahının zaten açık bir pozisyonu var. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sürekli “Gelin birlikte anayasa yapalım” diye çağrı yapıyor. Ancak muhalefet bu çağrılara şimdiye kadar hiç olumlu cevap vermedi. Muhalefet yeni anayasa konusunda nasıl bir iradeye sahip. Bu konuda bir bilginiz var mı?”

Kurtulmuş, bu soruma, “Rasyonel” zeminde ihtiyatlı bir cevap verdi.

Dedi ki:

“Maksat anayasayı yapmak ise burada ben herkesin makul bir noktada uzlaşabileceğini düşünüyorum. Maksat anayasayı yaptırmamak ise buna da yapacak bir şey yok. Bu kilidi de açacak çok zor bir formül vardır belki. Dolayısıyla burada ben bütün siyasi partilerin maksadının yeni bir anayasa yapmak olduğuna inanıyorum. Çalışmalarını ortaya getirsinler, fikirlerini söylesinler, kabul ettiklerini etsinler, etmediklerini etmesinler. İyi bir yöntemle, iyi bir usulle bu süreci yürütebilirsek... Anayasalar millet için yapılır, milletin anayasaları olur, milletin beklentileri olur. Bunları karşılayabilecek bir çalışma olabilir kanaatindeyim. Muhalefete de tavsiyem ön yargısız, reddetmeksizin bu çalışmalara olumlu ve pozitif destek vermeleridir. Bunu yaparlarsa kendileri kazanır."

İşin gerçeği, muhalefet cephesi şu an için yeni anayasa konusunda umut telkin eden bir tutum sergilemekten uzak durumda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2021’de herhangi bir şart öne sürmeksizin anayasa çağrısı yaptığında önce duymazlıktan geldiler. Sonra da bu çağrıya ret cevabı verdiler.

Erdoğan 14/28 Mayıs seçimlerinden sonra yine çağrı yapmaya başladı, yine herhangi bir ön şart öne sürmedi ama muhalefetten yine ses yok.

Numan Bey, Meclis Başkanı sıfatıyla muhalefeti anayasa masasına oturmasına yardımcı olabilir.

Ama kendisinin de dediği gibi “Maksat anayasayı yaptırmamaksa” o zaman bir mesafe kat etmek çok zor olacaktır.

Yorumlar9

  • Melek 10 ay önce Şikayet Et
    Öncelikle idam gelmeli bu millet artık dizginleri bozmuş durumda acımasız bir toplum haline gelmiş devlet zam furyasına bir dur diyemezse hazineyi halka dagitsa yetişemez a dan Z ye her gün zammı olur millet çıldırmış bunun önüne geçin lütfen sonu yok çünkü anayasa değişse ne olacak ok yaydan çıkmış ona bakın lütfen
    Cevapla
  • Rutruso 10 ay önce Şikayet Et
    He he ülkeyi muhalefet yönetiyor..
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • burhan 10 ay önce Şikayet Et
    önce emeklinin sesini dinleyin. sesine karşılık verin. anayasa zaten yıllardır bekler. az daha bekleyebilir.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Ahmet Bağkur 10 ay önce Şikayet Et
    Gündeme Anayasa değişikliğini getirerek Emekli vatandaşın durumunu örtemezsiniz. Memura yapacağınız zam miktarından az olacak emekliye yapacağınız zamlı maaş. Yazıktır günahtır. Hastanelerde doktorlar ameliyatı bırakmış memur ve eşlerine botoks prp yapıyorlar. Bunları görüyoruz merak etmeyin
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Bir emekli 10 ay önce Şikayet Et
    Ağır bir hezimete layiksiniz oyle olacak.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat