İmamoğlu 4 yıl 7 ay içinde İstanbul’a kaç kilometre metro yaptı?

  • GİRİŞ30.01.2024 09:16
  • GÜNCELLEME01.02.2024 08:02

Dünkü haber bültenlerinden bir haber…

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından inşa edilen ve 37,5 kilometre uzunluğu olan Gayrettepe-Kağıthane Metro Hattı’nın açılışını yaptı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Erdoğan, Toplam 37,5 kilometre uzunluğundaki Gayrettepe-Kağıthane Metrosu, İstanbullu kardeşlerimizin hayatını kolaylaştıracaktır.” Dedi.

Metro meselesi, megakentler için çok çok önemli.

Zira, trafiğin yer altına yeterince inmediği hallerde, ulaşım sıkıntısı büyüyor, bir yerden başka bir yere ulaşmak çileye dönüşüyor.

Ankara’da 31 Mart’ta ikinci dönem için yarışmaya hazırlanan mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 2019 seçimlerine gidilirken 58 kilometre metro hattı inşa edeceğini vaat etmişti.

Gelinen noktada, 58 kilometreyi bırakın, 58 santimetre bile metro yapılamadı.

Bu durum, dünden beri Ankara’nın ana güzergahlarında “Az laf çok iş” diye afişlere çıkan Mansur Yavaş’ın iddiasını da havada bırakıyor.

İstanbul’a gelince…

Gidip geldikçe görüyorduk.

Bir ara, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, E-5 karayolu üzerinde kocaman tabelalar kullanarak metro inşaatları anlamında iddialı çıkışlar yapıyordu.

İmamoğlu, 1’in yanına 5, bazen 15 koyarak konuşan bir siyasetçi.

Birçok işte olduğu gibi, metro meselesinde de önceki dönemde başlayıp tekemmül ettirilmiş, hatta bitirilme aşamasına gelmiş işleri bile, emeğe saygı ilkesini de hiçe sayarak baştan sona kendi döneminde yapılmış gibi anlatıyor.

İMAMOĞLU’NUN İSTANBUL’UN METRO HATLARINA YAPTIĞI KATKI 8 KİLOMETREDEN İBARET.

Şimdi rakamları konuşturma zamanı.

Gelin hep birlikte, İstanbul’da geride kalan 4 yıl 7 süresince inşa edilen raylı sistem hatlarının toplamına ve bunda İmamoğlu’nun katkısına gerçek rakamlar üzerinden bakalım.

İstanbul’da hem Ulaştırma Bakanlığı hem İBB metro inşa ediyor.

İstanbul’un raylı sistem ağını şu şekilde özetleyeyim.

-2019 Haziran ayında İstanbul’daki raylı sistemin uzunluğu 243, 4 kilometre idi.

-2019 Haziran ayından günümüze Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından inşa edilen hat uzunluğu: 47,6 kilometre.

-2019 Haziran ayından günümüze İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan raylı sistem uzunluğu ise 47,5 kilometre.

Burada az duralım ve son bilgiye dair bir başka detayı paylaşalım:

Zira, bu süre zarfında İBB tarafından hizmete açılan 47,5 kilometrelik hattın 39,5 kilometresi zaten 2019 öncesi yönetimde olan AK Partili belediyeler tarafından tamamlanmıştı.

Bu verilerden de anlaşılacağı üzere 2019 Haziran ile 2024 Ocak arası tamamlanan projelere İmamoğlu yönetiminin yaptığı katkı, 8 kilometreden ibaret.

İMAMOĞLU ÖNCEKİ DÖNEMDE BAŞLATILIP İLERLETİLEN PROJELER KENDİ YAPMIŞ BİTİRMİŞ GİBİ SAHİP ÇIKIYOR AMA RAKAMLAR BAŞKA ŞEYLER SÖYLÜYOR

Şimdi biraz daha detaya girelim, İBB bütçesiyle projelendirilen ve yapılan metroların listesine bakalım:

1-Mahmutbey-Mecidiyeköy-Yıldız Metrosu

(20 kilometrelik hatta İmamoğlu’nun katkısı %6)

2-Dudullu-Bostancı Metrosu

(14, 3 kilometrelik hatta İmamoğlu’nun katkısı %11

3-Eminönü-Alibeyköy Tramvayı

(10,1 kilometrelik hatta İmamoğlu’nun katkısı 11)

4-Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Fünikeleri

(800 metre. İmamoğlu’nun katkısı %50)

5-Ataköy-İkitelli Metrosu ilk etap

(2,1 kilometre. İmamoğlu’nun katkısı %50)

6-Başakşehir-Kayaşehir Metrosu

(Ulaştırma bakanlığı tarafından yapıldı)

7-Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu (Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapıldı)

Şunun altını çizelim.

İmamoğlu döneminde İBB’nin projelendirip başladığı yeni bir proje yok. Geride kalan 5 yıl içerisinde önceki dönemde projelendirilip başlatılan ve tamamlanıp hizmete açılan metrolara katkısı ise yukarıda zikrettiğimiz gibi 8 kilometreden ibaret.

İstanbul’un tamamlanıp hizmete girmiş raylı sistem hattının kaç kilometre olduğunu dünkü törende Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı.

Bakınız o rakam neymiş:

“Bu hattımızın da hizmete alınmasıyla, İstanbul’da tamamlanan raylı sistem ağlarının uzunluğu 338,5 kilometreye çıkıyor.”

Durum bu iken, İmamoğlu’nun İstanbul’u sanki bir metro cenneti haline getirmiş gibi takdim etmesini siyasi popülizm dışında başka bir kavramla izah etmek güçleşiyor.

Yorumlar38

  • ali 1 ay önce Şikayet Et
    o zaman bu yapılanların resmi belgeları vardır.yapsınlar bii açık oturum,çağırsan ekremı halkın huzurunda açıklansınlar herşeyi bu kadar basit. bence tam bir yalan makınası şovmen.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Ali Haydar 2 ay önce Şikayet Et
    Adamlar yalanlarına milleti inandırıyor ama her türlü imkana sahip ve iktidarı elinde bulunduran hükümet bu yalanlara sessiz kalıyor, neden bir c.başsavcısı çıkıp ta bu yalanları ortaya koyup gereğini yapmıyor
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Mahmutbey-Mecidiyeköy metrosu ile Alibeyköy-Eminönü tramvayının İmamoğlu gelmeden 3 ay önce test sürüşleri zaten tamamlanmıştı, 2 adet yürüyen merdiven kalmıştı o da zaten önceki bütçeden ödenmiş firmanın yerine yerleştirmesi bekleniyordu. Kendi projesiymiş gibi göstermek için iki projenin açılışını 1 yıl geciktitrdi, sonra bir yılda iki metro yaptık diye kendi tayfasını kandırdı.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • safran 2 ay önce Şikayet Et
    Allahu teala , ekrem efendiden ve dem tehlikesinden istanbulu kurtarsın ve korusun, çok büyük tehlikede istanbul, ama maalesef halk kendisi seçtiği için, pek de acımayacağım bundan gayri.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • selim koç 2 ay önce Şikayet Et
    Kibir; usta bir yalancıdır.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat