İmamoğlu İBB'ye kaç kişi alındı? Kaç kişi çıktı ya da çıkarıldı?

  • GİRİŞ01.02.2024 08:03
  • GÜNCELLEME05.02.2024 16:54

Dün Partisinin Meclis Grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile aralarının iyice açıldığına işaret eden açıklamalar yaptı.

Özel’in Eskişehir’deki konuşmasına atıf yapan Akşener, CHP Genel Başkanı’nı kendisine ‘akçeli işler’ kategorisine girdiği anlaşılan ağır bir iftirada bulunmakla suçladı.

Aktaralım:

“Özgür Özel Eskişehir'de ilginç bir konuşma yaptı. Bizimle ilgili imanın ötesine geçen, AK Parti ile tuhaf bazı alışverişlerimiz olabildiğini ifade eden bir konuşma yaptı. Ağır bir iftirada bulundu.”

Devamında sözlerinin tonunu sertleştiren Akşener, “Sayın Özgür Özel, siz bilmeyebilirsiniz. 2017’de biz ‘hayır’ oyu kullanmak üzere kampanya yaptık. Eskir genel başkanınız Sayın Kılıçdaroğlu’na gidin sorun. Meral Akşener ve arkadaşlarına CHP 1 liralık yardım yapmış mı? Buna cevap vermek zorundasınız. Bu işin peşini bırakmayacağım. Herkes haddini hududunu bilecek.” İfadelerini kullandı.

Akşener’in salvolarından Ekrem İmamoğlu’da ‘Saraçhane’ göndermesiyle nasibini aldı.

Buradaki bağlam ise, İYİ Partililerin afişine İBB’nin izin vermediği iddiası üzerine kuruluydu.

“Birileri istiyor ki billboardsuz seçim çalışması yapalım. Bizi sansürlemek isteyen Beştepe değil Saraçhane. Saray sansürüne de, Belediye sansürüne de mecbur değilsin.

Varsın onlar belediyenin gücünü üzerimize salsınlar.”

İYİ Parti, İstanbul’dan eski il başkanı, teşkilatlardan sorumlu genel başkan yardımcısı Buğra Kavuncu’yu aday gösterdi.

Belli ki, seçim kampanyasında İmamoğlu’na dönük açıktan bir muhalefet sergilenecek İYİ Partide.

RAKAMLAR İMAMOĞLU’NUN BELEDİYEDE PARTİZANCA KADROLAŞTIĞINI GÖSTERİYOR

Şimdi gelelim İstanbul Büyükşehir Belediyesinde İmamoğlu dönemine ait bazı yeni verilere.

Geçen yazıda İmamoğlu’nu ‘Ala-yı vala’ ile anlattığı metro çalışmalarına değinmiş, İmamoğlu döneminde bitirilip hizmete giren raylı sistem uzunluğunun 8 kilometreden ibaret olduğunu aktarmıştık.

Bu yazıda ise iki konuda bazı bilgiler vereceğim.

Birinci bilgi, İstanbul belediyesinin personel durumunun 2019’daki durumu ile şimdiki durumunu yansıtıyor.

Rakamlar şöyle:

İstanbul Belediyesinde 2019’da toplam 78 bin 934 kişi çalışırken, bu rakam 2024’te 92 bin 176 kişiye yükselmiş.

Görüldüğü gibi İmamoğlu’nun siyasi kariyeri için hoyratça kullanılan İBB kadrolarında önemli bir artış olmuş.

Ama asıl dikkat çeken nokta, belediyede yeni işe girenlerle, çıkanların sayısını yansıtan rakamlarda.

İMAMOĞLU DÖNEMİNDE 47 BİN 471 KİŞİ İŞE ALINMIŞ 33 BİN 725 KİŞİ İŞTEN ÇIKMIŞ YA DA ÇIKARILMIŞ

Rakamlar, İmamoğlu döneminde önceki dönemde çalışanların üçte birinden fazlasının işten çıktığı, ya da çıkarıldığını gösteriyor.

Bu durumun kimsenin ekmeğiyle oynamayacağız sözünün üzerine geliştiğinin de ayrıca altını çizelim.

Geride kalan 4 yıl 7 ay içerisinde 47 bin 471 kişi, önemli bölümü İmamoğlu’nun siyasi kariyerine hizmet edecek şekilde  işe alınırken, tam 33 in 725 kişi ekmeğinden edilmiş.

“ENGELLENİYORUZ” ALGISINI DA BAŞKA RAKAMLAR YALANLIYOR

Önceki gün AK Parti’nin seçim beyannamesinin açıklandığı törende konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önemli bir hususa temas etti.

Muhalif belediyelerden gelen ‘engelleniyoruz’ temalı açıklamalara dokunan bir beyanattı bu.

Birazdan yine İBB ile alakalı bir rakam vereceğim ama önce Erdoğan’ın konuşmasının ilgili bölümünü aktarayım:

“Siz bakmayın birilerinin engellendik edebiyatı yaptığına. Şu an onlar AK Parti belediyelerinin aldıkları paradan daha fazlasını aldılar. Bunların tamamı sorumluluktan kaçmadır. Diğer belediyelere ne veriliyorsa, hangi kritere göre tahsis yapılıyorsa bunun için de geçerlidir. Her belediye kaynaklardan adil bir şekilde yararlanmaktadır. İBB'yi aldığım zaman bizim borcumuz 2,5 milyar dolardı. Devrederken 1,5 milyar dolarla devrettik. Ama şimdi İBB'nin 3 milyar dolar borcu var. Bunların tek derdi beceriksizliklerinin üstünü örtmektir. Biz hükümet çalışmalarını yönetirken kimsenin siyasi kimliğine bakmıyoruz. Bizim odaklandığımız tek yer, ülkemizin ve şehirlerimizin ihtiyacı, milletimizin beklentisidir."

Şimdi…

İstanbul Belediyesi’nin 2018 bütçesi 18 milyar lira iken, bu bütçedeki gelir kalemine merkezi idareden gelen kaynak 13 milyar 110 milyon lira idi.

2023 bütçesinde İBB’nin gelir kalemi ise 104 milyar liraya yükselirken, merkezi idarenin bu gelire katkısı 96 milyar lira oldu.

Arada enflasyon farkı var tabi.

O nedenle rakamlara oranlar üzerinden bakmak daha sağlıklı olacak.

Şöyle ki:

2018’de İBB bütçesinin gelir kaleminde merkezi idarenin katkısı %71 seviyelerinde iken, bu oran sert bir tırmanışla 2023’te %92’ye yükselmiş.

Açık ki, merkezi yönetimin engelleme niyeti olsaydı, İller Bankası ve Maliye Bakanlığı üzerinden giden gelir kalemlerine dokunulur, belediye 2 ay içerisinde felç olur, çalışanlarının maaşını bile ödeyemez hale gelirdi.

Erdoğan’ın işaret ettiği husus da bu.

Ki, AK Parti öncesi bu kaynakların nasıl partizanca kullanıldığını o dönemleri yaşayanlar yakından biliyor.

Yorumlar34

  • Krim 2 ay önce Şikayet Et
    Tasören banka guvenliklerine kadro sözü istiyoz devletten
    Cevapla
  • MUZTAVA 2 ay önce Şikayet Et
    imamoglunu secenler pkk destekcileri´kandil´chp´hdp vs.gibi partiler oldu.Buna kar$ilik imamoglu kandilin "i$e al" diye emirler verdigi tabiki chplilerinde yolladigi ki$ileri i$e aldi.Halada cali$iyorlar..Bence IBB tüm cali$anlarinin hesap numaralari kontrol edilmeli--Aslinda tüm chp´lilerin.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • Sahipsizlik 2 ay önce Şikayet Et
    Belediyelere de personel alımı Kpss ile olmalı . BELEDİYELERE Torpille girenler hizmet değil menfaat peşinde belediyelerin hizmet anlayışı diplerde . Soygun talan menfaat had safhada Allah rızası için artık sistemli hale getirilsin personel alımları..
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • Vatansever Çepni 2 ay önce Şikayet Et
    Yazık ki verdiği hiçbir sözü tutmayan yalan yanlış ve sahtecilik milleti kandıranlara bu milletin içinden insanlarımız, gidip körü körüne ideoloji uğruna oy verecek. Neymiş solcuymuş. Neymiş cumhıriyetçiymiş Neymiş halkçıymış. Hepside yalan ve sahtekarlıktı.Bölücü hain Pkk lılarla yürüyüp Atatürk Vatan millet edebiyatı yapmak hizmetse yazık olsun oy verenlere
    Cevapla Toplam 10 beğeni
  • dadaş ibo 2 ay önce Şikayet Et
    Çok tehlikeli adam... Bundan korkulur . .....
    Cevapla Toplam 13 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat