Dem Parti İstanbul'da aday çıkarma kararını nasıl aldı?

  • GİRİŞ05.02.2024 09:20
  • GÜNCELLEME08.02.2024 09:02

Kısa adı DEM Parti olan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Cumartesi günü yapılan MYK toplantısının ardından sürpriz bir kararla İstanbul seçimlerine kendi adaylarıyla girme kararı aldı. 

Bu kararı duyuran Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, “9 Şubat’a kadar hem İstanbul, hem de diğer kentlerde aday göstereceğimiz yerleri ve adayların isimlerini sizlerle paylaşacağız” dedi. 

Dediğimiz gibi sürpriz sayılabilecek bir haber bu. 

Zira, yakın zamana kadar DEM Parti ile CHP ve Ekrem İmamoğlu ekibi arasında yürütülen görüşmelerde epeyce mesafe kat edilmiş, İmamoğlu’nun Türkiye’nin en kalabalık ilçesi hüviyetine de sahip Esenyurt’ta, DEM Parti adayının desteklenmesi fikrini kabul ettiği yönünde haberler çıkmıştı. 

Ne olduysa, Edirne’de tutuklu bulunan eski HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın adaylık çıkışı yapmasından sonra oldu. 

Ne demişti bayan Demirtaş: 

“Bana bir görev düşerse bu konuda hazırım. Barış ve demokrasinin önünü açacağına inanırsak ve bunun için bir sorumluluk düşerse hazırım”

Adaylık arzusunu bu sözlerle dile getiren Demirtaş, devamında bu talebini partiye başvuruda bulunarak resmileştirdi. 

İki hafta gibi kısa bir süre içerisinde de ibre tersine döndü ve DEM Parti, CHP ile işbirliği yapma fikrinden uzaklaşarak İstanbul’da kendi adayını çıkarma kararı aldı. 

SELAHATTİN DEMİRTAŞ FAKTÖRÜ…

Başak Demirtaş’ın İstanbul adaylığı için talepte bulunmasını, Edirne’deki eşi Selahattin Demirtaş’ın bir hamlesi olarak değerlendirdiğimiz vakit, DEM Parti içindeki gelişmeleri anlamlandırmak biraz daha kolaylaşıyor. 

Demirtaş, 28 Mayıs seçimlerinin sonuçlarının belli olmasından hemen sonra yaptığı açıklamada, HDP’ye eleştiri ve sitemde bulunarak, “Partime cumhurbaşkanı adaylığına hazır olduğumu belirttim, gerekçe sunulmadan reddedildi” şeklinde bir çıkışta bulunmuştu. 

Bu açıklamasından da açıkça anlaşılacağı üzere Demirtaş 14 Mayıs seçimlerine HDP’nin kendi adayı ile girmesini istemiş ancak parti bunu, Demirtaş’ın ifadesine de yansıdığı gibi herhangi bir gerekçe de ortaya koymadan reddetmişti. 

31 Mart’a doğru dolu dizgin ilerlediğimiz şu ortamda, Demirtaş’ın Edirne’den yaptığı hamlenin DEM Parti üzerinde bu defa etkili olduğu anlaşılıyor. 
Aday Başak Demirtaş mı olacak, başka bir isim mi henüz belli değil ancak bu gelişmelerden sonra şansı en yüksek ismin o olduğu da tahmin edilebilir. 

SIRRI SAKIK, SIRRI SÜREYYA ÖNDER, PERVİN BULDAN GİBİ PARTİNİN ‘ESKİLERİ’ CHP İLE İŞBİRLİĞİNE ÖTEDEN BERİ SOĞUK BAKIYORDU

Demirtaş dışında başka aktör ve faktörlerin de DEM Partiyi müstakil davranmaya zorladığına dair bir kulis bilgisi var elimde. 

Hareketin eski tecrübeli isimlerinden Ağrı milletvekili Sırrı Sakık, yine parti içindi sözüne itibar edilen isimlerden olan Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP’nin son eşbaşkanı Pervin Buldan gibi isimlerin CHP ile işbirliğine soğuk baktıkları yönünde bir kulis bilgisi bu. 

Bu isimlerin partinin özellikle İstanbul’da mutlaka aday çıkarması görüşünü dile getirdikleri ve bunun için bastırdıkları dile getiriliyor. 

Bu isimlerin daha önceki yıllarda da CHP’ye hedef alan sert açıklamalar yaptığı biliniyor. 
Örneğin, Sırrı Süreyya Önder’in 2021 yılında verdiği bir mülakatta, “Mevcut iktidar gidecek de, gelecek olan kör bıçağıyla bekliyor gibiyken neyle umutlanacağız” sözleri… 

Bir başka kulis bilgisi de şu: 

DEM Parti içinde, MHP’nin aday çıkardığı Mersin ve Manisa dışında büyükşehirlerin tamamında kendi adaylarıyla seçimleri girilmesi yönünde görüş bildirenler de var. 

Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan adayların ilanı için 9 Şubat’ı işaret ediyor. 

Bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere önümüzdeki Cuma gününe kadar hem nerelerden aday çıkarılacağı, hem de aday adayları arasından kimlerin aday yapılacağına dair çalışmalar devam edecek. 

Her durumda İYİ Parti’den sonra DEM’in de İstanbul’dan aday çıkarma kararı alması, mevcut başkan İmamoğlu’nun kazanma şansını zora sokacak ikinci önemli gelişme olarak karşımıza çıkmış oluyor. 

Mehmet Acet / Haber7

Yorumlar31

  • erol 2 ay önce Şikayet Et
    onlar akp ye karşı oyun yapıyorlar yrp akp nin yanından uzaklaştırdılar aday çıkarsalarda göstermelik çıkarırlar seçimlere 1-2 gün kala çekilip akp yi tuzaga düşürürler
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Kanarya 2 ay önce Şikayet Et
    Abd'ri kandile, kandil Dem'e ne derse o olur. Dem el yükseltiyor. Ekrem ile pazarlık devam ediyor.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • abuzer 2 ay önce Şikayet Et
    her şehit asker için teröristlerden başka 1-2-3 pkk destekçisi vekillerdende alınmadıkça, bu terör belası bitmez.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • Şems 2 ay önce Şikayet Et
    İlk yardım çantaları ,ilk yardıma muhtaç kalmış.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Gültepeli bjk 2 ay önce Şikayet Et
    Bu demlik geldiğinden beri bazı kafalara bişeyler oldu chp,gibi kafalar çakır gibiii zaten hep öyleydide
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat