AK Parti’yi ilk kim kurdu?

  • GİRİŞ26.12.2011 06:49
  • GÜNCELLEME26.12.2011 06:49

Geçen hafta, Cenevre’deki Dünya Ticaret Örgütü’nün 8. Bakanlar Komitesi toplantısının hemen ertesinde, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın davetlisi olarak birkaç günlüğüne Fas’a gittim. Bir yandan Kazablanka, Tanca, Rabat, büyülü Marakeş arasında mekik dokuduk, diğer yandan da Fas’ın yazar, çizer, entelektüelleri ile görüştük.

Öte yandan, Afrika’da ilk olarak Fas’ta kurulan ve ciddi bir rekabete rağmen büyümesini sürdüren Türk okullarını ve buraların özverili öğretmenlerini ziyaret ettik.

***

Biliyorsunuz, Fas’ta demokrasi talepleriyle başlayan gösterilerin ardından Kral 6. Muhammed bir dizi reform gerçekleştirdi.

Ardından da genel seçim yapıldı.

Parlamento seçimlerini ‘AK Parti’yi örnek’ aldığı söylenen Fas’taki Adalet ve Kalkınma Partisi kazandı. Hükümeti kurma görevi 29 Kasım 2011’de Fas Kralı 6. Muhammed tarafından AKP lideri Abdelilah Benkirane’ye verildi.

Parti, tek başına çoğunluğu elde edemedi ama parlamentodaki 395 sandalyenin 80’inin sahibi oldu. Seçimlere katılım ise muhalefetin kralın demokrasi açılımını samimi bulmaması nedeniyle yüzde 45’de kaldı.

***

Biz Fas’tayken dört parti koalisyonu harıl harıl hükümet protokolü ve bakanlık dağılımı üzerinde çalışıyordu. Medyaya yansıyan ipuçları, yeni hükümetin amacının daha demokratik bir Fas olduğu yönündeydi...

***

Fas’ın başkenti Rabat’ta görüştüğümüz muhataplarımıza, ‘bizdeki AK Parti’yi örnek’ aldığı söylenen Fas’taki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin hikâyesini de sorduk.

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz


Mehmet Altan / Star

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat