Yargının tarafsızlığı yargının bağımsızlığı kadar önemlidir

  • GİRİŞ02.07.2008 06:07
  • GÜNCELLEME02.07.2008 06:07

Şimdi bu ihtimal bir gerçek olarak bütün şiddeti ve tüm kötü yan sonuçları ile gündemimizde.
Toplum kesimleri de, bireyler de, siyasi eğilimlerine göre yargı kararlarına da, hukukun adalet sistemi tarafından yorumlanma biçimine de kuşku ile bakıyor.
Adaletin evrensel simgesi olan elinde terazi bulunan gözü kapalı kadın, bizde siyasi ve ideolojik eğilimine göre elindeki nalıncı keserini kullanmaya hazır bir portreye dönüşmüş durumda.
Dün sabahtan başlayarak devam eden Ergenekon Dosyası'na ilişkin gözaltına alınmaları bir kesim nasıl "Olur mu böyle şey" diyerek izlediyse, gerek AK Parti gerekse DTP hakkında Anayasa Mahkemesi'nde devam eden kapatma davalarını da, belirli kesimler "Olur mu böyle şey" diyerek izlemiyorlar mı?
Hukukun üstünlüğünün ve yasalar önünde herkesin eşitliğinin, Cumhuriyet'in de, demokrasinin de ve genel olarak "Rejim"in de temel taşları olduğunu unuttuk.
"İktidar olmak" her şeye yeter zannettik.
Oysa dünyanın her ülkesinde mutlaka bir iktidar vardır.
Bazı ülkelerde demokrasi eksikli olabilir ama bu ülkelerde de şu ya da bu şekilde mutlaka bir muhalefet de vardır.
Ancak sadece belirli uygarlık düzeyine ulaşmış ülkelerde "Hukukun Üstünlüğü" vardır.

Bağımsızlık ve tarafsızlık
Yargının bağımsızlığı kadar tarafsızlığı da temeldir bu ülkelerde.
Biz bunları unuttuk.
"Kürt Realitesi" gündeme gelince "Bölünme fobisi" ağır bastı. "İslam Gerçeği" gündeme gelince "Şeriat tehlikesi "ne kaptırdık kendimizi.
Devlet veya "Rejim " kendisini her aracı kullanarak korumak isterken, "Hukuk" da bu araçların arasına giriverdi. O kadar ki, hukuk askeri darbelerin meşruiyetine fetva veren bir aygıt biçimine de dönüştü Türkiye'de.
İşte şimdi sonuçları görmekteyiz.
Kendilerini "Demokrat" olarak görenler, Anayasa Mahkemesi'ndeki kapatma davalarını kuşku içinde izliyorlar.
Kendilerini "Kemalist" olarak görenler de, Ergenekon Dosyası'na ilişkin gelişmelere kuşku ile bakıyorlar.
Yargıçlar ve savcılar sanki siyasi kampların taraflarıymış gibi gözleniyor.
"Adalete güvenmek" sanki ancak başka dünyalarda mümkün olabilirmiş gibi değerlendiriliyor.
Bu gerçek bir "kriz" dir.

Adımlar atılmalıdır
Özellikle yargının bu krizi geride bırakacak çözümler üretmesi ve Türkiye'de herkesin ve her kesimin adaletin varlığına inandırılması için bütün yolların açılması şarttır.
Örneğin AK Parti hakkında ne yönde karar verilirse verilsin, bu karar Anayasa'nın emrettiği gibi "gerekçe"si ile birlikte açıklanmalıdır.
Bakın hâlâ türbana ilişkin Anayasa değişikliklerini iptal eden kararın "gerekçe"si yok ortada.
Aynı şekilde Ergenekon Dosyası da artık bir "İddianame"ye dayandırılmalıdır.
İnsanların bir iddianame olmadan süresiz tutuklu kalmaları ve her doğan günün yeni gözaltılar getireceği ihtimali, artık savaş halinde bile zor kabul ediliyor.
Yargıçlar ve savcılar, artık rejimi değil hukukun üstünlüğünü koruduklarını, her kararları ve her davranışları ile topluma hatırlatmalıdırlar. Yargının bağımsızlığına verdikleri önemi vurguladıkları kadar, yargının tarafsızlığının önemini de gündemde tutmalıdırlar.
İşte görüyoruz.
Hukukun siyasete alet edilmesi, dinin siyasete alet edilmesi kadar tehlikelidir.

mbarlas@sabah.com.tr 

Yorumlar4

  • buket akalın 17 yıl önce Şikayet Et
    Gerekçe. Sevgili Barlas.Anayasa Mahkemesinin türbanla ilgili verdiği karar Anayasa ve hukuka uygun değil ki gerekçesi olsun.Bunları bir başkası yapsa o mahkemeyi başlarına yıkarlardı.Ne yazıkki;Hukuksuzluk Anayasaya uymama kanunları çiğneme solda mevcuttur.Bunlar Atatürk adına Atatürke ihanet edenlerdir.
    Cevapla
  • hidayet çayırcık 17 yıl önce Şikayet Et
    EY TÜRK GENÇLİĞİ. BİRGÜN İSTİKLAL VE CUMHURİYETİ MÜDEFAA MECBURİYETİNE DÜŞERSEN VAZİFEYE ATILMAK İÇİN İÇİNDE BULUNDUĞUN VAZİYETİN AHVAL VE ŞRAİTİ DÜŞÜNMEYECEKSİN.... Ucu nereye dayanırsa dayansın ..Suçlu kim ise cezasını çeksin.Ben şuyum,ben buyum diyerek Milletle alay etmenin cezası nı millet kesmiştir.
    Cevapla
  • ali bilici 17 yıl önce Şikayet Et
    hukuka herkes saygılı olmalı. CHP sözcülerine baksanıza, bağımsız yargı soruşturma için gözaltı yapınca kıyameti koparıyorlar. Ülkenin demokratik hukuk yapısına kastedenlerin mevki makamları ne olursa olsun yaptıkları hukuk dışı uygulamalardan dolayı yargıya hesap vermeleri gerekir. Kimseye ayrıcalık yapılamaz. Seçkinci bir sınıf elitin tekelinde değil ülkemiz.
    Cevapla
  • Burhan Süzer 17 yıl önce Şikayet Et
    Değerli ÜSTAD. Yerinde ve değerli görüşlerinizle,sade bir uslupla yazdığınız, açık ve doyurucu nitelikteki yazılarınızla takdir-i şayansınız muhterem ÜSTAD ! Acizane, tebrikler ve teşekkürler.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat