Türk futboluna Portekiz dersi

  • GİRİŞ25.05.2011 12:40
  • GÜNCELLEME25.05.2011 12:40

UEFA Avrupa Ligi'nde müthiş bir sezon geçiren Portekiz takımları UEFA kulüpler katsayı sıralamasında bu yılın ve son yılların en yüksek puanını topladı.

UEFA Avrupa Ligi'ndeki büyük başarısını UEFA kulüpler katsayı sıralamasında 3 sıra birden yükselerek taçlandıran Portekiz takımları bütçesinden dolayı kulüplerimize cazip gelmeyen Avrupa Ligi'nin önemini tüm Süper Lig ekiplerine göstermiş oldu.

Bu yıl Avrupa Ligi'nde topladığı 18.800 puanla 3 sıra birden atlayan Portekizliler gelecek sezonlarda büyük bir düşüş yaşamazsa Şampiyonlar Ligi'nde 3 takımla mücadele edecek.

Portekiz ekipleri Avrupa kupalarındaki başarısıyla İngiltere Premier Ligi ve İspanya La Liga'yı dahi puan sıralamasında geride bıraktı. İngiliz kulüplerinin bu yıl topladığı puan 18.357 olurken İspanyol takımlarının topladığı puan 17.929'da kaldı.

Bu sezon Avrupa kupalarında tel tel dökülen Türk takımları sadece 4.600 puan toplayarak son yıllarda en büyük düşüşü yaşayan ülkelerin başında geldi. UEFA kulüpler katsayı sıralamasında 3. sıradaki yerini Almanya'ya kaptıran İtalya ve 6 sıra birden gerileyen Romanya, Türkiye gibi eskiyi mumla arayan ülkeler oldu.

Avrupa kupalarında çok kötü bir sezonu geride bırakan Türk takımları büyük bir fırsatıda elinin tersiyle itti. UEFA Avrupa Ligi'ne 4 takımla katılan Hollanda sadece bir sıra üzerimizde yer alıyor. Kulüplerimiz bu sezon Avrupa'da başarılı olsaydı Hollanda'yı yakalayacak belkide sıralamada altımıza alacaktık. Hollanda'yı sıralamada geride bırakmak başka bir deyişle katsayı sıralamasında ilk 10'a girmek 3 takımla katıldığımız UEFA Avrupa Ligi'ne 4 takımla katılmak demektir.

Ancak bu yıl Avrupa'da 11.166 puan toplayan Hollanda ekipleri aradaki farkı açtı ve genel katsayı puanını 40.129'a çıkarak 35.050 puanlı Türkiye'yi oldukça gerisinde bıraktı.

Gelecek sezon Avrupa kupalarında yer alacak Fenerbahçe, Trabzonspor, Beşiktaş, Bursaspor ve Gaziantepspor'a bu kötü tabloyu düzeltmeleri için büyük bir iş düşüyor.

Şampiyonlar Ligi'nde direk gruplara katılacak Fenerbahçe'nin en azından grubunda 3. olup UEFA Avrupa Ligi'ne gelmesi veya bu organizasyondaki gruplardan çıkarak üst turlara yükselmesi gerekiyor. En son 2007-2008 sezonunda çeyrek finale çıkan sarı-lacivertliler ülke puanını son yıllardaki en yüksek seviyeye yükselterek 9.750'ye taşımıştı. Bu da Şampiyonlar Ligi'ndeki ekiplerin başarısının katsayı sıralamasına bir hayli tesir ettiğinin en açık göstergesi.

Şampiyonlar Ligi'ne 2. ön eleme turundan itibaren katılacak Trabzonspor'u elemelerde zorlu rakipler beklese de tüm dileğimiz bordo-mavililerin tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi'nde yer alması olacak.

Karadeniz ekibinin Devler Ligi kapısından hüsranla dönmesi durumunda ise katılacağı UEFA Avrupa Ligi play-off maçlarından zaferle çıkması şart. Keza aynı şekilde UEFA Avrupa Ligi'nde play-off oynayacak Beşiktaş, 3. ön elemede yer alacak Bursaspor ve 2. ön elemede yer alacak Gaziantepspor'un rakiplerini eleyerek UEFA Avrupa Ligi gruplarına kalması futbolumuz açısından bir dönüm noktası olabilir.

Şampiyonlar Ligi veya Avrupa Ligi gruplarına katılmak puan açısından çok önemli. Ön eleme maçlarında elenmediğimiz takdirde gruplarda en az 6 maç yapma şansımız olacak bu da sürüsüyle puan ve galibiyetler halinde para demek. Basit bir matematik hesabıyla Avrupa kupalarına katılan 5 takımımızın da gruplara kalması halinde 5 çarpı 6 eşittir 30 maç yapar. Yani gruplardan çıkma başarısını gösteremesek bile oynayacağımız minimum maç sayısı 30'a tekabül ediyor. Bu 30 maç içinde alacağımız galibiyetler ve beraberlikler bizi önümüzdeki yıllarda UEFA katsayı sıralamasında yukarılara taşır.

Ülke futbolunun geleceği için Temmuz ile Ağustos aylarında oynanacak Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi elemelerinde başarılı olmaktan başka bir yol görünmüyor.

Mehmet Can Belören - Haber7
mehmet.beloren@haber7.com

Yorumlar3

  • Serdar Yavuz 12 yıl önce Şikayet Et
    edirneden öte futbol. türkiyede kimin nasıl şampiyon olduğunu bilmeyen yok.fB hemen hermaçta kırmızı görecekken maçları hep 11 kişi tamamladı.hakemlere sert bağırmalar,rakipleri yıldırmak için sert hareketler,dirsekler,faul almak için penaltı almak için kendini atmalar.burda bunları bizim cesur (!) hakemler hemen yiyor,ama dışardakiler yemiyor.yemediğini bildikleri için hakeme bagırmıyolar,kendilerini atmıyolar,rakibi yıldırmaıyolar,onun için başarıda yok.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • semih senturk 12 yıl önce Şikayet Et
    .... uefa team ranking den bahsi geçen sıralamaları takip edebilirsiniz.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Yazı Yorum 12 yıl önce Şikayet Et
    Adalet. Onlarda bizimki gibi çarpık futbol yapılanması yok, bizde takımlar arasında uçurum var, 15 anadolu takımı bir istanbul takımı etmiyor, bu büyük haksızlıkla biz ancak GS'ın yaptığı gibi mucize olursa Avrupada bişeyler yaparız. Burada suç Anadolu insanında. Kendi şehrimn takımı varken başka şehrin takımına destek verirsen elin başarısıyla büyüklenmek zorunda kalırsın.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat