Var mı beni içinizde tanıyan?

  • GİRİŞ17.01.2014 08:56
  • GÜNCELLEME17.01.2014 12:00

İşte en çok da yıllardır şiirleri şarkı olarak bestelenen bu ustanın gözünde, dilinde aşk ne demekti, bunu kendisinden canlı dinlemek için gittim İstanbul'dan Ankara'ya…

Telefonla görüşüp, şiirlerinden dolayı kendisine duyduğum hayranlığımı dile getirip randevu talep ettiğimde kırmadı beni ve bir Pazar günü iki saat olarak belirlediği randevu için Ankara'da ofisinde ziyaret ettim kendisini.

Orhan Gencebay'ın Ayşem, Git, Ya Evde Yoksan, Vur Da Öyle Git, Gözüm Kesmiyor gibi ve daha birçok şiirini bestelediği, Zekai Tunca'nın İmkansız isimli şiirini bestelediği ve burada ismini sayamayacağım kadar çok sanatçının bestelerine sözleriyle ilham katan Cemal Safi'nin aşka, ayrılığa, hüzne, sevdaya dair neler anlatacağını merak ediyordum.

Belki de her şeyin delice akıp gittiği, insanın her şeye yetişip kendisine geç kaldığı bir devirde, bir gönül adamının dilinden beni teskin edebilecek bir şeyler duymak için yanındaydım. Sanki bu cümleyi duymak bana herkese fark atabileceğim bir şey katacaktı ve ben o şeyin peşindeydim. Aradığımı, duymak istediğimi kesinlikle duyacağıma ilişkin bir rahatlık demekti benim için Cemal Safi.

Ofisinden çok evinde misafir kabul etmişçesine bir sıcaklık gösteren bu gönül adamı, beşeri aşka dair en çarpıcı cümlesini sohbet arasında söyledi ve bu konuya bir yerde noktayı koydu. "Aşk insanın gönlünün yani sevenin, sevilene yaptığı makyajdır" dedi. Fuzuli'nin "seven mi önemlidir sevilen mi?" sorusuna, "bir insan ne kadar sevdiğini bilir ama ne kadar sevildiğini bilemez, bu yüzden seven sevilenden önemlidir" sözünü teyit edercesine bir söz söylemişti Cemal Safi.

Şiirinde beşeri aşkı anlatırken :

"Kahrımın nedenini söylesem irkilerler

Çünkü herkes beni Kays, seni Leyla bilirler

Sanırlar ki sen beni biricik yar saymıştın

Oysa ki hep yedekte hep elde var saymıştın"

diyen Safi, "üç gün boyunca aşk bana ‘beni yaz, beni yaz' diye seslendi ve yazmak zorunda kaldım diye nitelendirdiği ve aşkın kaynağına bir yolculuğa çıkmamızı sağladığı Tek Hece Aşk isimli şiirinde de :

"Benim için yaratıldı Muhammed

Benim için yağdırıldı o rahmet

Evliyanın sözündeki muhabbet

Enbiyanın yüzündeki nur benim

Benim adım Aşk"

demiş ve aşk hakkında, aşkın kendisini anlattığı, bundan sonra da başkalarının anlatmaya çok da cesaret edemeyeceği sözleri bu şiirinde bizlere sunmuştu.

Şiir yazanın mıdır okuyanın mıdır henüz ben de bunun cevabını bulamadım lakin öğrendiğin şu ki, duygunun, sözün, şiirin gündemi olmaz, her gündemin içinde yer alması gerekir. Bir yerde kalbimizi, ruhumuzu besleyen bu kaynakları görmezden gelmek bizi kendi kalbimizden biraz daha uzaklaşmaya itecektir. Kendimizde kalmamızın en iyi nedenlerinden biridir şiir.

Benim için unutulmayacak diye nitelendirebileceğim bir anıyı sizlerle paylaşmış olmak, şiire ve söze olan ilginize biraz daha katkı sağlamış olmaya çalışmak beni bu yazıyı yazmaya sevketti. Kanımca iyi de etti. Cemal Safi'ye saygı, Allah'tan hayırlı sağlıklı bir ömür dileklerimle…

Tv - Radyo ya da sahnede şiirlerini seslendirirken son cümle olarak okuduğu bir imzası vardır Cemal Safi'nin, yazımı da o sözle bitirmek istiyorum.

"İlhamı ilahi sende okyanus, damlana talibim ey koca Yunus"

ercan@mehmetercan.com.tr

www.twitter.com/mehmetercanME

Yorumlar1

  • melisa ışık 8 yıl önce Şikayet Et
    ayy çok güzel umutta gelsin
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat