Baykal'a uyarı: Başbuğ o kadar saf değil

  • GİRİŞ24.02.2010 16:08
  • GÜNCELLEME24.02.2010 16:08

"Generallere istifa baskısı"

İlk dile getiren kişi CHP Lideri Deniz Baykal oldu.  Sayın Baykal, demişti ki “ Brezilya’da, Silahlı Kuvvetler personeline bir soruşturma girişimi yapıldı, komutanlar ‘derhal biz istifa ediyoruz’ dedi ve onun üzerine soruşturma askıya alındı.”

Yani Baykal’a göre TSK’da ki komutanlarda Brezilyalı meslektaşları gibi yapmalı. Balyoz soruşturmasına karşı “istifa ederiz haa” demeli.

O gün TSK'lı generallere böyle akıl(!) veren CHP lideri son gözaltılara ilginç bir benzetme yaptı. Baykal’a göre Balyoz darbe planı yaptığı iddia edilen paşaların gözaltına alınması “Malta Sürgünlerini” hatırlatıyormuş.

Malta sürgünü ne ola diyenler için Fatih Bağcıoğlu arkadaşımızın İttihat ve Terakkicileri anlattığı
derlemesinin yardımıyla biraz hatırlatma yapalım.

İttihat ve Terakki, Sultan 2. Abdülhamid’i devirerek yerine kukla Padişahlar, kukla Meclisler ve hükümetler kuran, Koca Osmanlıyı parçalanmaya sürükleyenlerin genel adıdır. Bu kişiler yaptıklarına vatanseverlik(!) demişlerdir. Vatan sevgileri(!) öylesine sınır tanımazdır ki, yaptıkları devlet adına ama millete rağmendir.

Oluşturdukları kaos ortamı ile iktidar olmuşlar ve bunu yine oluşturdukları paramiliter güçler sayesinde devam ettirmişlerdir. Muhaliflerini korkutma ve sindirmek için cinayetler olağan hale gelmiştir.  Sonunda ülke parçalanmış, bir kısmı ülke dışına kaçmış bir kısmı da tutuklanarak Malta’ya sürülmüştür.

İşte Malta sürgünü hikâyesi kabaca böyledir.

CHP lideri de şimdiki generallerin tutuklanmasını bu olaya benzetmiş.
Baykal’a göre bu insanlarda tıpkı Osmanlıyı parçalatan İttihat ve Terakki üyeleri gibi vatanseverdi(!) Millete rağmen ama devlet adına karar alma ve ülkeyi yönetme hakkına sahiptiler.
Zaten tüm bu olanlar İttihat ve Terakki zihniyetin eseri değil mi?.
Kendini devleti en iyi yönetecek kişi görmek.
Kanı kandan üstün tutmak.
Ülkeyi kendi babasının malı sanmak.
Gerekirse ülkenin bekası için hukuku ve demokrasiyi gözardı etmek.
Bunlar değil mi ittihatçı anlayış.
Askeri darbeler de bunun için yapılmadı mı bunca yıldır Türkiye’de?
TC adına ama millete rağmen demokrasi askıya alınmadı mı?
Darbecilerin hepsi de Türkiye cumhuriyetini koruma ve kollamayı milleten daha iyi yaptıklarına kanaat getirip tankla yürümedi mi milletin üstüne?

Eğer doğruysa Bazı paşalar, devlet adına ama millete rağmen cami bombalamayı bile planlamadı mı? Ya da kendi uçağını düşürmeyi bile düşünmesi bu nedenle değil mi?

Tıpkı 1900-1920 yılları arasındaki kaos ortamında kendi hırsı için ülkeyi Almanlarla birlik edip Birinci dünya savaşına sokmak, Sarıkamış’ta 100 bin Mehmetçiği feda(!) etmek gibi.
Son günlerdeki Ergenekon olayında da vatanseverlik yok mu?
Hepsi vatansever(!) değil mi?
Ama hangi vatan? Hangi millet? Vatansız bir millet için mi? Milletsiz bir vatan için mi?

Şimdi yine birileri çıkmış generallere vatanseverlik(!) adına istifa baskısı yapıyor. Baykal’ın başlattığı bu istifa baskısı dün ayyuka çıktı.

Son gözaltılar nedeniyle Genelkurmay Karargâhında orgeneral ve amirallerin toplandığı haberi duyuldu. Toplantının istifa resti ile yapıldığı iddia edildi. İnternet sitelerinin ardından CHP lideri Baykal grupta yukarıda geçen cümleleri sarfetti. Malta sürgünleri yapılıyor dedi. Biraz sonra da Başbakan yardımcısı Cemil Çiçek'in Genelkurmay karargâhına gittiği haberi yayıldı. Bu istifa edecekler iddiasını güçlendirdi.  Tıpkı Brezilya'daki generaller gibi ve tıpkı Sayın Baykal'ın grup konuşmasındaki gibi. Tesadüfün böylesi yani.

Birkaç dakika içinde Başkent istifa söylentileri ile sarsıldı. CHP tehlikeli bir oyunun içine girdi. İstifa edecekler haberi her yere yayıldı.

Ancak sayın Baykal’ın unuttuğu bir nokta vardı. Generaller, siyasi oyunlarda yer almak istemiyordu. CHP’nin bir arka bahçesi, yandaşı gibi görünmek istemiyordu.

Ancak CHP her iki halde de kendisine siyasi rant sağlayacak bir girişimde ısrar etti. CHP’ye göre İddia doğruysa ve soruşturma durursa "Bak TSK masaya nasıl elini vurdu hükümet geri adım attı” denilecek. Bu ise hükümetin bağımsız olması gereken yargıya müdahale etmesi anlamına gelecekti. Yani soruşturma hükümet iradesiyle yürütülmüş olacak. Hukuki değil, siyasi bir soruşturma olduğu ortaya konacak.

Hükümet istifalara rest çeker ise (istifa yok dolayısıyla böyle bir şey de yok) bu durumda asker üzerine birtakım çevrelerin baskısı artacaktı. Tüm medya istifa için toplandılar dedi ya “hani istifa edecektiniz niye sözünüzde durmuyorsunuz” denilecek. Asker bunalacak ya istifa edecek ya da hükümeti sarsacak bir bildiri veya hareket yapacaktı. Her halükarda Akparti hükümeti köşeye sıkışacak. Belki iktidardan uzaklaştırılacak.

Peki, bunun sonunda ülkeye ne olacak? O zaten bunların umurunda değil. Ama Baykal ve avanesinin unuttuğu bir şey var. TSK eski TSK değil. Paşalar eski paşa değil. Genelkurmay başkanı da o kadar “saf” değil.

Genelkurmay başkanlığı CHP ve onun gibi düşünenlerin neler yapabileceklerini bildiği için hemen bir bildiri yayınladı akşam saatlerinde.

Evet, toplandık ama sadece durum değerlendirmesi yaptık dediler. Yani istifa için toplandılar haberi uydurmaydı. TSK rahatsızdı tüm gelişmelerden doğru. Ama istifa etme gibi hem kendilerini hem Türkiye’ye kaosa sürükleyecek bir girişimi yapacak kadar da izanlarını kaybetmiş değil. Değerlendirme sonunda yapılan kısa açıklama ile CHP’nin istifa baskısı hesabı da fos çıkmıştı.

Olay bundan ibarettir. CHP lideri ne kadar engellemeye çalışsa da bir dönem kapanıyor. İttihat ve Terakki uzantılarının devlet içi yapılanmaları temizleniyor. Bu durumdan rahatsız olanlar başkalarına istifa baskısı yapana kadar önce kendileri istifa etmeli.

Millete rağmen devleti kurtarmak yerine milleti devletle birlikte var etmeye çalışmalılar.

Mehmet KIVANÇ - Haber 7
mehmet.kivanc@kanal7.com

Yorumlar8

  • ibrahim yıldırım 14 yıl önce Şikayet Et
    Gerekirse ülkenin bekası için hukuku ve demokrasiyi gözardı etmek.. bu başlığı yazıyı dikkatli okuyanlar hatırlayacaktır!Sayın yazara bir sorum olacak eğer bu cümleyi gerçekten inanarak yazdıysanız geçmişte yaptığınız gezintiyi f.s.mehmet e kadar götürmeniz icabederdi gibi geliyor bana yok ama sizin baykal ınız iyiyse(bunun aslı teröristiniz olacaktı galiba)o zaman yapılan bu kadar övgü yorumlarına kapılıp sakın kendinizi dev aynasında görmeyin lütfen ne zaman iğne çuvaldız atasözünü uygulayabilirsek o zaman bu dediklerinizi yapacak insanlar olacak etrafınızda inanın!!
    Cevapla
  • şükrü ertaç 14 yıl önce Şikayet Et
    Bu baykal çıldırmış olmalı,. Paşnın bir halkı bana bırakın karşı gelenin üzerine ateş açarım geri kalanı stadyumlara doldururum diyor öteki cami bombalamayı düşünüyor baykalda ben bunların avukatıyım diyor e tabi asker yönetimi alacak baykal,a teslim edecek adamın hayali bu yoksa ömür boyu ikdididarsızlığa mahkum biliyor demokratik ülkelerde böyle olmaz diyor asıl demokratik ülkelerde olur baykal kardeş kimse ulaşılmaz değildir herkes suçunun cezasını ceker sana rağmen baykalım.
    Cevapla
  • muallim 14 yıl önce Şikayet Et
    bilen varsa söylesin. arkadaşlar chp lideri baykal neden bu kadar çabalıyor her fırsatta herkese bir egri yol gösteriyor ben anlamıyorum sanki olayların bi tarafı gibi!!!!!!!!!!!!!
    Cevapla
  • elazıg 14 yıl önce Şikayet Et
    kızmıyorum artık chpye. artık kızmıyorum sadece gülüyorum baykala arık hep muhalefete tabii kalacaktıriktidarı rüyada görür.
    Cevapla
  • fahrettin bekiroğlu 14 yıl önce Şikayet Et
    ülke. Bu ülkeye neolacağı birtek AKP yağdanlığı yapanların mı umurunda?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat