Haşim Kılıç korkusu

  • GİRİŞ09.07.2010 17:57
  • GÜNCELLEME09.07.2010 17:57

HSYK ve Anayasa Mahkemesi’ne gönderilecek üyelerin seçiminde yapılacak uygulamaları Anayasa’nın değiştirilmesi teklif dahi edilemez o 4 maddesine aykırı buldu.

Ama bir “tırnak” içinde bölümü daha çıkardı metinden yüce Anayasa Mahkemesi.

Cumhurbaşkanının nereden HSYK’ya üye seçeceğini belirten o bölümde iptal edildi. “...iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri, üst kademe yöneticileri...”

İşte çıkarılan cümle bu.

Şimdi bu cümlenin Anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen ilk 4 maddesini nasıl ihlal ediyor? Şu günlerde ekranlarda koca koca hukukçular bunu tartışıyor. Hoş bir süre sonra Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin gerekçelerini de yayınlayacak.

Nasıl bir açıklama getireceğini merak etmiyorum. Çünkü neden bu cümleyi çıkardıklarını biliyorum.

Evet, burada açıklıyorum.

“Haşim Kılıç” yüzünden.

Şimdi siz diyorsunuz bu da iyice uçtu.

Neden Haşim Kılıç yüzünden böyle bir karar alındığını açıklayım.

Haşim Kılıç 1968 yılında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne girdi. 1972 yılında mezun oldu. 1974 yılında ise Sayıştay Başkanlığı’nda denetçi yardımcısı olarak göreve başladı. Anayasa Mahkemesi’ne de Sayıştay üyeliği görevine geldikten sonra Turgut Özal tarafından seçildi. Tarih 1990.

Yaklaşık 20 yıl geçti. Haşim Kılıç hala Anayasa Mahkemesi üyesi. 1999 yılında başkanvekili oldu. 2007 yılından bugüne de başkan olarak görev yapıyor.

Tam 20 yıl. Anayasa Mahkemesinde birçok kararda muhalif tavrı ile dikkat çekti. O burada ama onunla birlikte veya ondan önce gelen birçok kişi şimdi emekli oldu. (ya da tarih mi demem gerek)

İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun olarak 20 yıldır Anayasa Mahkemesi’nde olması birilerini baya çıldırtmış görünüyor.

Bunun için de “Artık başımıza bir daha iktisatçı gelmesin” diyerek bu yolu kapattılar. Saçmalama diyorsunuz değil mi? Ama bundan daha “mantıklı” bir açıklamanız varsa beri gelin dinleyeyim...

Yoksa Cumhurbaşkanının Anayasa Mahkemesine iktisat, siyasal bilimler ve üst düzey yöneticileri seçmesini Anayasa’nın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen (bu da ayrı bir garabet ya neyse) maddelerine niye ters olsun ki?

Madem teklif dahi edilemeyen maddelere bunlar ters, peki, mevcut durumda Haşim Kılıç nasıl başkan oluyor? Ya da şu anda mahkeme üyelerinin seçiminde üst düzey yönetici kontenjanı nasıl uygulanıyor? Bunlar teklif dahi edilemeyen o maddelere şimdi “uyuyor” da, neden yarın “uymasın”?

Allah kimseyi şaşırtmasın...

 Mehmet KIVANÇ

mehmet.kivanc@kanal7.com

Yorumlar3

  • Rota.Sakarya 13 yıl önce Şikayet Et
    Sayın KIVANÇ,GÖRÜŞÜNDE HAKLI.... AYM son kararı ile yine HUKUKU ayaklaraltına almış.daha önce açtığı BEN YAPARIM OLUR yolundan gitmiştir.Kıvançın dediği gibi, iktisat ve siyasal tahsillilerin AYM ne seçimi DEĞİŞTİRİLEMEZLİK (!) hükmüne nasıl aykırı olabilir.Bunu geçelim,AYM bu kararı ile hiç de hakkı ve yetkisi olmadığı halde,YERİNDELİK DENETİMİ yapmıştır.Yani kimlerin AYM ne seçilemeyeceğine karar vermiştir.Burada TBMM nin yetkisine müdahele de vardır.Meclis isterse sade vatandaşlardan da bir üye seçilmesine karar verebilir,AYM karışmaz
    Cevapla
  • necdet kızılırmak 13 yıl önce Şikayet Et
    Haşim Kılıç nasıl başkan oluyor?. Türlü ayak oyunlarıyla başkan oldu, yazıyorsunuz 2007 ye kadar böyle bir isteği yoktu, ama inançdaşları artık ipi iyice ele alınca başkanlığa adaylığını koydu ve hukukçu olmayan birisi AYMye başkan oldu, şimdi ise hiç olmazsa AYM ye hukukçu olmayanların atanması önlenmiş oluyor.
    Cevapla
  • Garip YALNIZ 13 yıl önce Şikayet Et
    Yorumsuz. Yazıyı okudun ve anayasa mahkemesinin bu kararına bir yorum yazayım dedim fakat böyle bir kararı nasıl aldılar ve ilgili maddeye bagladılar herkes gibi ben de çok merak ediyorum. AYM halktan dahamı üstün? Hani egemenlik kayıtsız şartsız tırnak içerisinde milletindi.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat