Hamidiye imamından Saadetlilere ince mesaj

  • GİRİŞ16.07.2010 16:08
  • GÜNCELLEME16.07.2010 16:08

Saadet partisinden bugünlerde herkes aynı sorunun cevabını arıyor.

“ Peki, şimdi ne olacak?”

Genel Merkez dahil herkesin kafası karışık. Belki de bu nedenle her hafta Cuma namazı için dolup taşan Saadet Partisi genel merkezinin bahçesindeki Hamidiye Camii’nde "derin" bir sessizlik vardı.

Necmettin Erbakan Ankara’da olduğu müddetçe her hafta Cuma namazını bu camide kılar. Ancak olaylı kongre sonrasında Erbakan, Ankara’da olmasına rağmen belki de ilk kez Hamidiye Camiine gelmedi. Onun yerine Ankara’nın en eski camilerinden Hacıbayram’ı seçti. Kendisini bekleyen basın mensupları da camiden eli boş döndü. Cuma namazı çıkışı “Başbakan Erbakan – Hocaya sadaket şerefimizdir” sloganı atmayı bekleyenler de hayal kırıklığı yaşadı Hamidiye camiinde. 

Erbakan gibi Genel Başkan Numan Kurtulmuş ta bu hafta Hamidiye Camiinde yoktu. Genel merkezin hemen yanındaki cami yerine Keçiören’de bir başkasını tercih etti Kurtulmuş.

Ancak bu durum partililerin aklındaki soru işaretlerine bir yenisini eklemekten başka bir şey yapmadı. Peki neden gelmediler...?

İddialara göre kongre sonrasında Erbakan’a “aşırı” bağlı bir kesim genel merkezde “olay” çıkarmaya hazırlanıyordu. Uzun yıllardır Erbakan harici herkesi (Recai Kutan ve Oğuzhan Asiltürk’te buna dahil) sadakatsizlik ve ihanetle suçlayacak kadar “sevgilerini” aşırıya götüren bu grubun olay çıkartmaması için Kurtulmuş’un Hamidiye yerine başka bir camiyi tercih ettiği iddia edildi.

Ancak beklenen olmadı. Olay çıkmadı. İki ismin gelmemiş olması beklentileri boşa çıkardı. Herkes bekli de umulandan çok daha sakindi. Fırtına öncesi sessizliği andıran bir durum vardı Hamidiye camiinde.

Ancak partide kime dokunsanız herkes aynı konuyu dile getiriyordu. “Fatih Erbakan’ın yaptığı açıklamalar.”

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki birçokları, Fatih Erbakan’ın konuşmasının partiye zarar verdiği görüşünde. Fatih Erbakan’ın açıklamalarının partide bir uzlaşmayı değil, derin bir bölünme ve düşmanlığı körüklemesinden endişe ediyorlar.

Açıklamaları anlamsız ve “yersiz” bulan partililer, bunun tansiyonu düşürme yerine artıracağı görüşünde.

İşte tamda bu ortamda Cuma namazını beklerken okunan hutbe ilginç mesajları ile partililer bir anlamda birliğe davet etti.

Hamidiye Camii’nde imamın hutbesi “tefrika” ve “birlik” üzerine kurulmuştu. İmam, önce Ali İmran suresi 103. ayetle başladı konuşmasına. Peki, ne diyor o ayet, mealen “Hep birlikte Allah'ın ipine sımsıkı tutunun, ayrılığa düşmeyin ve Allah'ın üzerinizdeki nimetini düşünün. Sizler birbirinizin düşmanları iken O, sizin kalplerinizde bir uzlaştırma meydana getirdi ve O'nun nimeti sayesinde uyanıp kardeş oldunuz. Bir de siz, bir ateş çukurunun tam kenarında bulunuyordunuz ve O, sizi tutup ondan kurtardı. Şimdi Allah'a doğru gidebilmeniz için size ayetlerini böyle açıklıyor.”

Saadet Partisi genel merkezi ve camii bahçesinde sessizce hutbeyi dinleyenlere imamın uyarısı devam etti. “Sakın aranıza tefrika girmesin” diyordu. Ayrılığa düşenlerin kaybedeceklerini vurgulayan imamın mesajları her iki tarafa birden yankı buldu.

Hutbenin ilerleyen bölümlerinde Hz Peygamberin hadisi ile devam etti mesajlarına. "Üzerinize başı kuru üzüm gibi siyah Habeşli bir köle bile tayin edilse dinleyin ve itaat edin."

Hutbe bittiğinde herkes kendine göre bir yorum getirmişti. Kimi “Allah’ın ipine sımsıkı sarılmayanları”, kimi de Hz peygamber’in “Habeşli köle” sözünü önüne aldı...

Hamidiye imamının mesajındaki ortak nokta ise “birlik olun” çağrısıydı. Ama bunun hangi zeminde ve nasıl olacağı şimdilik belli değil.

Parti yönetiminde bir ortak nokta bulunması ümidi var. Ancak Fatih Erbakan’ın açıklamaları ayrılık noktalarının aslında çok daha derinlerde yattığının da bir göstergesi.

Korkulan ise Saadet – Akparti ayrımından sonra partinin çok daha “yıpratıcı ve ölümcül” bir parçalanmaya doğru gitmesi ihtimali...

Ama bunu kimse açıktan söyleme cesaretini kendinde bulamıyor...

Mehmet Kıvanç - Haber 7
mehmet.kivanc@kanal7.com

Yorumlar1

  • Mesut ILICA 13 yıl önce Şikayet Et
    eğer ki saadet.... tekrar bölünecek olursa bu sefer gerçekten partimiz sıfırı tüketir...
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat