TSK’daki son operasyon intiharları da(!) aydınlatır mı?

  • GİRİŞ26.10.2010 16:06
  • GÜNCELLEME26.10.2010 16:06

Tarih Temmuz 2004: TÜBİTAK Ulusal Elektronik Kriptoloji Bölümünde görevli Ercan Kuruoğlu, Genelkurmay’a ait çok gizli bir proje üzerinde çalışırken trafik kazası geçirdi. Kazada Yüzbaşı Yücel Kenter ve Mustafa Aktekin ile birlikte hayatını kaybetti. Aynı araçtaki şoför burnu bile kanamadan kazadan kurtuldu.  İçinde çok gezli bilgilerin yer aldığı laptop önce “kayboldu” ardından bulundu ama bu sefer de kırılmış parçalanmıştı.

Tarih 4 Ağustos 2006: ASELSAN’ın özel silahlar uzmanı Hüseyin Başbilen, evinden askeri uzmanlara vereceği “Milli Tank” brifingi için çıktı. Üç gün sonra eli ve boğazı kesilmiş halde otomobilinde bulundu. Adli makamlar olaya “İntihar” dedi. Birçok gizli projede görev alan Başbilen’in yanında brifingini vereceği “Milli tank” dosyası ise hiçbir zaman bulunamadı. Evrak çantası tam takır kuru bakırdı. Arabasında ki iki ayrı sigara üzerinde yer alan parmak izlerinin kime ait olduğu da tespit edilemedi.

Tarih 17 Ocak 2007: ASELSAN'da bir süre çalıştıktan sonra 2000 yılında görevinden ayrılan mühendis Halim Ünsem Ünal, Eymür Gölü kenarında ölü bulundu. Kafasından aldığı tek kurşunla öldüğü belirlenen Ünal'ın “intihar” ettiği yönünde rapor verildi.

Tarih 26 Ocak 2007: ODTÜ mezunu ASELSAN’da çalışan mühendis Evrim Yançeken, Batıkent’te 7. kattaki evinden atlayarak “intihar” etti. İddiaya göre Yançeken’in psikolojik rahatsızlığı vardı. 

Kayıtlara ‘intihar ettiler’ diye geçen bu mühendislerin ortak özelliği elektrik sistemler uzmanı olmaları ve “sinyal kırıcılar” üzerinde çalışmaları. Mühendislerin geçmişte ASELSAN’ın uzun yıllar TAİ ile birlikte geliştirmeye çalıştığı F-16 uçaklarının dost-düşman ayrımı yapmasına olanak tanıyan şifre çözümlerinde görev aldıkları iddia ediliyor. Yani hepsinin yolu bir şekilde Türkiye’nin güvenliğiyle ilgili kriptolar (gizli şifreler) den geçmiş. 

Şimdi Türkiye ilginç bir operasyonu takip ediyor.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen, 45’i muvazzaf asker 49 kişiye yönelik operasyonun düğmesine bastı. “Gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek”le suçlanan 35 kişi gözaltına alındı.  Gözaltına alınanlar arasında TÜBİTAK’ta kripto görevlisi 4 kişi de var.

9 şehirde yürütülen operasyonda;

“Genelkurmay Elektronik Sistem Komutanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, TÜBİTAK, Erdek Mayın Filo Kom., Foça Deniz Üs Komutanlığı, Aksaz Deniz Üssü ve Deniz Harp Okulu’nda” aramalar yapıldı.

Suçlama : “gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin” 

Tüm bu operasyonlar sonrasında geçmişteki o “intiharların” da tekrar gündeme gelmesi mümkün mü? Bence mümkün. Çünkü eğer iddia edildiği gibi Türkiye’nin ulusal güvenliğini ilgilendiren kozmik bilgilerin casusluk yoluyla başkalarına aktarılması olayı varsa bu olaylar tam da bu işin ortasında olmalı.

Belki de geçmişte bazı kişiler ellerindeki bilgileri sızdırmadıkları ya da vermek istemedikleri için “intihar” ettiler(!)...

İzlemeye devam edelim. 

Mehmet KIVANÇ - Haber 7
mehmet.kivanc@kanal7.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat